22 | 06 | 2024
Főmenü
Események
June 2024
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

A kézilabda élet a Mezőfalvi sportegyesület történetében.

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A kézilabda élet a Mezőfalvi sportegyesület történetében.

(Az összeállítást Nagy ferenc készítette!)

A Mezőfalvi Sportegyesület történetében volt három időszak, amikor kézilabda szakosztályok is működtek. De mivel hivatalos dokumentumok nem állnak rendelkezésre, az itt leírtakat az emlékekre és az emlékezésekre alapozzuk. Biztosan előfordulna hibák, főleg kimaradó nevek kapcsán, Tőlük előre is elnézést kérek, de aki jelzi, hogy Ő is benne volt valamelyik csapatban megpróbáljuk minél előbb beírni a nevét. 

 

 

Az első időszak: 1962-1964

Ennek a csapatnak a szponzora az akkori ÁFÉSZ volt, de a mérkőzéseknek egy évig a labdarúgó szakosztály telephelye adott otthont. A kézilabda pálya nagyjából a mai öltöző épület helyén volt. Majd a csapat a második bajnoki szezonját az úgynevezett „ÁFÉSZ udvaron” játszotta. Ez a terület a mai lemezüzem területe volt.

A csapat tagjai: Baksa István, Bednárik Ernő, Czifra István, Czifra József, Domanyek András, Gremsperger Gábor (kapus), Kovács F István ( ő volt az eredeti Lecsó), Kuti József (kapus), Kárgl Mátyás, Párkányi Mihály, Edző: Nagy Ferenc tanár úr.

(Frissítés! Megjegyezni szeretném, hogy 1962-1964 /első időszakban is volt női kézilabda csapat Mezőfalván!!Üdvözlettel: Rajcsányi Klári néni" )

 

Második időszak:

1971-72 telén alakult a csapat, amely nagyon rövid ideig működött. 1972 nyarán meg is szűnt. Ennek a csapatnak is az ÁFÉSZ volt a támogatója. A kézilabda pálya szintén a labdarúgó csapat telephelyén volt, körülbelül a mai aszfaltos pálya helyén, de keresztben és salakpálya volt.

Csapat tagjai: Gabnai József (játékos - edző), Bednárik Ernő, Papp György, Kőkuti István, Tauz Antal, Kovács István, Czifra András, Ruppert Ignác, Végh János (kapus), Koska László (kapus), Winkler Béla, Nagy Ferenc.

  

Felső sor: Ambrus József, Nagy László, Juhász Gergely. Rózsa Sándor, Wittmann László

Alsó sor: Czifra András, Koska László, ( a legényke nevét nem tudjuk, aki felismeri önmagát kérjük jelentkezzen ) Nagy Ferenc

 

Sajnos fiatalos szertelenségünkben nem gondoltunk a jövőre és csak nagyon kevés fényképet készítettünk. 

 

 

Ebben az időben, ugyanennyi ideig létezett női csapat is. Sajnos itt nagyon kevés nevet tudunk. Kuti Mária, Kuti Anna, Pörgye Mária, Varga Erzsébet, Reinitz Judit, Winkler Béláné.

Kézilabda történet harmadik időszaka 1977-1983. tartott.

A szponzor az akkori állami gazdaság volt, és a MEDOSZ SE adott otthont a csapatnak. A jelenlegi aszfalt pálya akkor készült el. Ez a csapat szinte egy baráti társaság volt, amely a kézilabda szeretete okán alakult. A csapatban (két fő kivételével) mindenki helybeli fiatal volt. A MEDOSZ SE vezetői közül néhányan a kézilabdát is szerették nemcsak a focit, (Cseke János a mai sportegyesület elnökének édesapja valamint Ökrös Mihály) és ők elérték az állami gazdaság vezetőjénél, hogy az egyesületen belül működjön kézilabda szakosztály is. A csapat zöld utat kapott és 1977 őszétől indult i a megyei bajnokságon.

A csapat alapító tagjai: Nagy Ferenc jelen sorok írója aki megszervezte a csapatot és az első hónapokban az edzéseket is irányította. Kádár Ignác, Juhász Gergely, Kondor László, Wittmann László, Ambrus József, László Tibor, Rózsa Sándor, Koska László (kapus), Nagy László, Boros Sándor, Nagy Károly, Czifra András, Jassó Szilárd, Juhász Ferenc, Maár Mihály, Szery Illés.

Később csatlakoztak: Szilágyi Miklós, Szilágyi Ferenc, Nagy Mihály, Albert Tamás. Féléven belül jöttek idősebb, tapasztaltabb edzők. Domanyek András majd Kovács Aurél és Sörös László.

1975-77 között volt egy női csapat is.

Danyi András tanár úredző, Németh Gyöngyi, Győri Margit, Sereg Ildikó, Győri Ildikó, Nagy Erzsébet, Zimmerman Éva, Neumann Rozália , Papp Teréz, Zab Zsuzsa, Antal Melinda.

 

  

Mezőfalva 2001. augusztus 20 Öreg fiuk mérkőzése előtt

Felső sor: Sörös László edző, Maár Mihály, Szilágyi Miklós, Pálmai Ferenc technikai vezető, Cseke János szakosztály vezető, Juhász Ferenc, Juhász Gergely

Alsó sor: Szilágyi Ferenc, Nagy László, Boros Sándor, Kádár Ignác, Wittmann László, Nagy Ferenc

 

 

 

 

A kézilabda teljes történetét „bízzunk” benne , hogy még néhány képpel ki tudjuk majd egészíteni.

Ez az írás a MEZŐFALVI Sportegyesület 100 éves fennállásának megünneplésére és tiszteletére készült. A 2020-2021-es kovidjárvány idején.

 

Nagy Ferenc

 

 

 

 

Share