10 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5309

  • József
  • József profilkép
Hideg vörösboros szamóca leves tejszínhabbal, mentával
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5310

  • József
  • József profilkép
Hideg vörösboros szamóca leves tejszínhabbal, mentával

Hozzávalók:
30 dkg szamóca (földi eper)
5 dl tej
2 tk cukor
5 db szegfűszeg
1 kk vaníliás cukor
1 dl vörösbor
0,5 citrom
habtejszím
mentalevél

Elkészítés:
Az epret megmosom.
A legszebb egyharmadát félreteszem.
A többinél eltávolítom a leveleket, darabolom.

A darabolt eprek felét beleteszem a tejbe, hozzáadom a cukrot a fűszereket, beleöntöm a bort, Botmixerrel összekeverem.

A levesbe beleteszem a darabolt eprek másik felét.
Beteszem a hűtőbe néhány órára.

Amikor kiveszem, nyomok rá tejszínt, s díszítem egy mentacsúccsal.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5311

  • József
  • József profilkép
Bográcsos körömpörkölt füstölt hússal

Hozzávalók:
2,5 kg köröm (4 db)
70 dkg sertés lapocka
30 dkg füstölt sertéshús (lehet fej, oldalas, nyúlja, vagy bármilyen füstölt hús, esetleg kolbász)
1 kg hagyma
1 kk köménymag
2 ek őrölt pirospaprika
1 csili paprika
1 üveg natúr lecsó (esetleg friss paprika, paradicsom)

néhány szál friss kakukkfű
1 dl száraz fehérbor
2 ek zsír

Elkészítés:
A húst előkészítjük, (a körmöt daraboltassuk fel bátran a hentessel) a lapockát és a füstölt húst felkockázzuk.
A hagymát feldaraboljuk.

Kevés zsíron először kipattogtatjuk a köményt, majd a hagymát megdinszteljük. Ezután a bográcsba tesszük a csontos körmöt, amit enyhén megsózunk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

Kb. egy órát főzzük így, majd hozzáadjuk a füstölt húst és a csilipaprikát is. Újabb fél óra főzés után a bográcsba tesszük a felkockázott friss lapockát is. Ismét főzzük jó fél órát, majd a lecsót hozzáöntjük.
Mikor a köröm már kezd lefőni a csontról, akkor kezd megpuhulni a friss lapocka is.
Egy utolsó ízpróba következik, ha szükséges, még fűszerezzük.

A legvégén kevés borban elkeverjük az őrölt pirospaprikát, és hozzákeverjük a már elkészült pörkölthöz.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5312

  • József
  • József profilkép
Csirkemell csőben sült karfiollal

Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
4 szelet csirkemell
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1/2 l tej
2 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
szerecsendió
bors

olaj a sütéshez
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj a tetejére

Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem, sós vízben nem túl puhára főzöm, leszűröm.

A vajból, lisztből, tejből besamelmártást készítek, hozzáadom a tejfölt, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, belekeverem a reszelt sajtot is.

A csirkemellszeleteket sózom, borsozom, kevés olajon mindkét oldalát megsütöm.

Egy tűzálló tálba teszem a hússzeleteket, ráhalmozom a karfiolt, leöntöm a sajtos besamelmártással, megszórom prézlivel, tetejére morzsolom a vajat, közepes hőmérsékleten világosbarnára sütöm.

Párolt rizst lehet mellé köretnek adni, ha laktatóbbra szeretnénk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5313

  • József
  • József profilkép
Rizses lecsó debreceni sült kolbásszal

Hozzávalók:
4 db debreceni kolbász
kevés zsír a sütéshez
1 kg paradicsom
fél kg paprika (vegyesen, erős is)
fél kg hagyma
20 dkg füstölt húsos szalonna
3 evőkanál zsír

cukor
piros paprika
25 dkg rizs
1 evőkanál olaj

víz

Elkészítés:
A zsírt lábasba teszem, kisütöm benne a szeletekre vágott és bevagdosott szalonnát, a pörcöket kiveszem.
Ebbe a zsírba teszem a szeletekre vágott hagymát, megsózom, 4-5 percig párolom.

Ezután következik a kockára vágott paprika, erős paprika is.
Kicsit megsózom a paprikát is, hogy puhuljon.
Amikor félig puha hozzáteszem a paradicsomot, ekkor jön bele pirospaprika és kevés cukor, mert minden paradicsomos ételbe kell egy kis cukor.
Addig főzöm, amíg a paradicsom jól besűrűsödik.

A rizst a szokásos módon megpárolom, a megmelegített olajon átforgatom, felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje, sózom, addig forralom, amíg a vizet magába szívta, utána tűzről leveszem, befedem, konyharuhával letakarom és így hagyom állni fél órán át.

A kolbászokat bevagdosom, zsírban minden oldalát megsütöm.
A lecsót a párolt rizsre halmozom, mellé teszem a sült kolbászt.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5314

  • József
  • József profilkép
Baconbe göngyölt spárga mártogatóssal

Hozzávalók:
fehér, vagy zöld spárga
szeletelt bacon
a mártogatóshoz:
1 pohár joghurt (150 g.)
1 szál újhagyma zöldje
kis maréknyi friss kapor
kevés citromlé
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
A spárgákat a síp alatt megtisztítjuk, a végét ami fás lehet, levágjuk. Baconszelettel spirál alakban betekerjük.
Az utolsó hajtást megtűzzük fogpiszkálóval, hogy ne bomoljon ki sütés közben. Fűszerezésre nincs szükség, mert a bacon füstöt, sós íze a sütés közben megízesíti a spárgát.
Teflonos tepsibe, vagy sütőtálba sorjázzuk, és 180 fokon az előmelegített sütőben a bacon pirulásáig sütjük.

Ezalatt elkészítjük hozzá a mártogatóst.
Újhagymát, kaprot a lehető legapróbbra vágjuk, összekeverjük 1 pohár joghurttal, kevés citromlével, sózzuk borsozzuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.129 másodperc