|
|
-
József
-
|
Hideg vörösboros szamóca leves tejszínhabbal, mentával
|
|
-
József
-
|
Hideg vörösboros szamóca leves tejszínhabbal, mentával
Hozzávalók:
30 dkg szamóca (földi eper)
5 dl tej
2 tk cukor
5 db szegfűszeg
1 kk vaníliás cukor
1 dl vörösbor
0,5 citrom
habtejszím
mentalevél
Elkészítés:
Az epret megmosom.
A legszebb egyharmadát félreteszem.
A többinél eltávolítom a leveleket, darabolom.
A darabolt eprek felét beleteszem a tejbe, hozzáadom a cukrot a fűszereket, beleöntöm a bort, Botmixerrel összekeverem.
A levesbe beleteszem a darabolt eprek másik felét.
Beteszem a hűtőbe néhány órára.
Amikor kiveszem, nyomok rá tejszínt, s díszítem egy mentacsúccsal.
|
|
-
József
-
|
Bográcsos körömpörkölt füstölt hússal
Hozzávalók:
2,5 kg köröm (4 db)
70 dkg sertés lapocka
30 dkg füstölt sertéshús (lehet fej, oldalas, nyúlja, vagy bármilyen füstölt hús, esetleg kolbász)
1 kg hagyma
1 kk köménymag
2 ek őrölt pirospaprika
1 csili paprika
1 üveg natúr lecsó (esetleg friss paprika, paradicsom)
só
néhány szál friss kakukkfű
1 dl száraz fehérbor
2 ek zsír
Elkészítés:
A húst előkészítjük, (a körmöt daraboltassuk fel bátran a hentessel) a lapockát és a füstölt húst felkockázzuk.
A hagymát feldaraboljuk.
Kevés zsíron először kipattogtatjuk a köményt, majd a hagymát megdinszteljük. Ezután a bográcsba tesszük a csontos körmöt, amit enyhén megsózunk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Kb. egy órát főzzük így, majd hozzáadjuk a füstölt húst és a csilipaprikát is. Újabb fél óra főzés után a bográcsba tesszük a felkockázott friss lapockát is. Ismét főzzük jó fél órát, majd a lecsót hozzáöntjük.
Mikor a köröm már kezd lefőni a csontról, akkor kezd megpuhulni a friss lapocka is.
Egy utolsó ízpróba következik, ha szükséges, még fűszerezzük.
A legvégén kevés borban elkeverjük az őrölt pirospaprikát, és hozzákeverjük a már elkészült pörkölthöz.
|
|
-
József
-
|
Csirkemell csőben sült karfiollal
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
4 szelet csirkemell
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1/2 l tej
2 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
szerecsendió
bors
só
olaj a sütéshez
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj a tetejére
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem, sós vízben nem túl puhára főzöm, leszűröm.
A vajból, lisztből, tejből besamelmártást készítek, hozzáadom a tejfölt, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, belekeverem a reszelt sajtot is.
A csirkemellszeleteket sózom, borsozom, kevés olajon mindkét oldalát megsütöm.
Egy tűzálló tálba teszem a hússzeleteket, ráhalmozom a karfiolt, leöntöm a sajtos besamelmártással, megszórom prézlivel, tetejére morzsolom a vajat, közepes hőmérsékleten világosbarnára sütöm.
Párolt rizst lehet mellé köretnek adni, ha laktatóbbra szeretnénk.
|
|
-
József
-
|
Rizses lecsó debreceni sült kolbásszal
Hozzávalók:
4 db debreceni kolbász
kevés zsír a sütéshez
1 kg paradicsom
fél kg paprika (vegyesen, erős is)
fél kg hagyma
20 dkg füstölt húsos szalonna
3 evőkanál zsír
só
cukor
piros paprika
25 dkg rizs
1 evőkanál olaj
só
víz
Elkészítés:
A zsírt lábasba teszem, kisütöm benne a szeletekre vágott és bevagdosott szalonnát, a pörcöket kiveszem.
Ebbe a zsírba teszem a szeletekre vágott hagymát, megsózom, 4-5 percig párolom.
Ezután következik a kockára vágott paprika, erős paprika is.
Kicsit megsózom a paprikát is, hogy puhuljon.
Amikor félig puha hozzáteszem a paradicsomot, ekkor jön bele pirospaprika és kevés cukor, mert minden paradicsomos ételbe kell egy kis cukor.
Addig főzöm, amíg a paradicsom jól besűrűsödik.
A rizst a szokásos módon megpárolom, a megmelegített olajon átforgatom, felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje, sózom, addig forralom, amíg a vizet magába szívta, utána tűzről leveszem, befedem, konyharuhával letakarom és így hagyom állni fél órán át.
A kolbászokat bevagdosom, zsírban minden oldalát megsütöm.
A lecsót a párolt rizsre halmozom, mellé teszem a sült kolbászt.
|
|
-
József
-
|
Baconbe göngyölt spárga mártogatóssal
Hozzávalók:
fehér, vagy zöld spárga
szeletelt bacon
a mártogatóshoz:
1 pohár joghurt (150 g.)
1 szál újhagyma zöldje
kis maréknyi friss kapor
kevés citromlé
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A spárgákat a síp alatt megtisztítjuk, a végét ami fás lehet, levágjuk. Baconszelettel spirál alakban betekerjük.
Az utolsó hajtást megtűzzük fogpiszkálóval, hogy ne bomoljon ki sütés közben. Fűszerezésre nincs szükség, mert a bacon füstöt, sós íze a sütés közben megízesíti a spárgát.
Teflonos tepsibe, vagy sütőtálba sorjázzuk, és 180 fokon az előmelegített sütőben a bacon pirulásáig sütjük.
Ezalatt elkészítjük hozzá a mártogatóst.
Újhagymát, kaprot a lehető legapróbbra vágjuk, összekeverjük 1 pohár joghurttal, kevés citromlével, sózzuk borsozzuk.
|
|
|
|
|