10 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5315

  • József
  • József profilkép
Grillezett füstölt sonka, újhagymás spárgapürével

Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet füstölt főtt sonka (kötözött is lehet)
A spárgapüréhez:
25 dkg fehér spárga
1 csomag újhagyma
frissen őrölt só és bors
3 merőkanál alaplé, (csont, hús, zöldség)
1 pohár natúr joghurt (150 g)
1 evőkanál étkezési keményítő
1 kiskanál citromlé
kevés olívaolaj (lehet napraforgóolaj is)

Elkészítés:
Az ujjnyi vastag sonkaszeleteket serpenyőben vagy grillrácson, esetleg sütőben rövid ideig mindkét oldalán átsütjük fűszerezés nélkül.

A spárgákat meghámozzuk, sós, forró vízben kevés ideig megfőzzük.
Az újhagymát felkarikázzuk úgy, hogy a zöldjéből is jusson hozzá bőségesen.

Kevés olíva olajon, serpenyőben enyhén megpirítjuk a középen kettévágott spárgák sípos részét, (fontos, hogy enyhén karamellizálódjon körös körül) majd kivesszük a serpenyőből.

Ugyanabban a serpenyőben, kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott újhagymát is.
Hozzáadjuk a spárgák azon részeit, amiket nem pirítottunk, darabokra vágva.
Együtt dinszteljük tovább, majd felöntjük 3 merőkanál alaplével, és kevés citromlét adunk hozzá.

Hozzátesszük a karamellizált spárgasípokat is, és addig főzzük, míg az alaplé mennyisége a felére csökken. Közben sózzuk, borsozzuk, és az így létrejött keveréket botmixerrel jól átdolgozzuk.

Végül a joghurtban elkeverünk egy kanál keményítőt, és ezzel a pürét felforraljuk. Laza krumplipüré állagú krémet kell kapnunk.
Ezzel tálaljuk a grillezett sonkát.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5316

  • József
  • József profilkép
Grillcsirke gyümölcsös zellersalátával és cseresznyés salsával

Hozzávalók:
1 egész csirke

bors
A cseresznyés salsához:
8 dkg szárított paradicsom
1/2 gerezd fokhagyma
4 dkg fenyőmag
5 evőkanál olívaolaj
2 cl cseresznyelikőr
10 dkg magozott cseresznye
2 dkg reszelt parmezán
A salátához:
20 dkg ananász
1 alma
3 szál angolzeller
2 dl majonéz
2 cl sherry

Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, belül sózzuk és borsozzuk, kívül csak sózzuk, a szárnyait tarkóra tesszük, a lábait összekulcsoljuk.
Zsírpapírra fektetjük, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

2. Közben elkészítjük a salsát: minden összetevőt konyhai aprítógépben összezúzunk, majd kis tálkába tesszük, hűtőben pihentetjük.

3. A salátához az ananászt és az almát meghámozzuk, felkockázzuk.
Az angolzellert 1 centis szeletekre vágjuk, szódabikarbónás vízben leforrázzuk 3 perc alatt, majd jeges vízben lehűtjük.

4. A zellert, az ananászt és az almát összekeverjük a majonézzel és a sherryvel, behűtjük.

5. A csirkét szárnyasvágó ollóval szétvágjuk, a pesztóval és a salátával tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5317

  • József
  • József profilkép
Zöldfűszeres krémleves levelibékával

Hozzávalók:
2 evőkanál vaj
4 szál újhagyma fehér része
4 gerezd fokhagyma
25 dkg burgonya
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
1 liter zöldségleves vagy zöldség alaplé

bors
1 csokor petrezselyem
1 csokor zellerzöld
1 csokor snidling
ízlés szerint kapor
A levelibékához:
25 dkg friss spenót
2 db száraz zsemle
1 dl tej
5 dkg reszelt emmentáli sajt
2 db tojássárgája
szerecsendió
1 dl tejszín

Elkészítés:
A vajon az újhagyma fehér részét és a fokhagymát megdinszteljük, felengedjük a fehérborral, a tejszínnel és a zöldséglevessel.
Beledobjuk a megpucolt, felkockázott burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük.
Ha a burgonya megfőtt, összeturmixoljuk.

Közben a spenótleveleket leforrázzuk, majd azonnal jeges vízben lehűtjük.
Ha kihűlt, lecsepegtetjük.

A zsemléket összekockázzuk, a tejben megáztatjuk, összegyúrjuk a reszelt sajttal, sóval, fűszerekkel és a tojássárgákkal.
Kisebb dió nagyságú gombócokat formázunk.
A spenótleveleket kiterítjük, ráhelyezzük a zsemlés tölteléket, és szépen becsomagoljuk a spenótlevelekkel.
Serpenyőbe tesszük, ráöntjük a tejszínt, és 5 percig főzzük, időnként óvatosan megrázva.

A leveshez a zöldfűszereket összeturmixoljuk, majd a forró levesbe keverjük, de már nem főzzük, így megőrizhetjük az üde színt és a csodálatos illatokat.

Dúsíthatjuk tejföllel, ízesíthetjük különböző ecetekkel vagy illatosított olajokkal, a levelibéka-spenótcsomagokkal tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5318

  • József
  • József profilkép
Epres rukolasaláta

Hozzávalók:
30 dkg eper
4 nagy marék rukkola
4 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál olívaolaj
pici só
frissen őrölt bors

Elkészítés:
Az epret jól megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk.
A rukolát megmossuk, lecsöpögtetjük.
Egy tálban összekeverjük.

Elkészítjük az öntetet: összekeverjük az ecetet, az olajat, pici sót, a salátával összeforgatjuk, borsot őrölünk rá, azonnal tálaljuk.
Utolsó szerkesztés: 9 éve 5 hónapja ezelőtt Írta: József.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5319

  • József
  • József profilkép
Epres-mascarponés pohárkrém

Hozzávalók:
2 személynek:
10 dkg mascarpone
1 kis pohár epres joghurt
4 db babapiskóta
eperlikőr
eper

Elkészítés:
Poharakba állítom vagy tördelem a babapiskótákat, meglocsolom eperlikőrrel. Feldarabolt epreket szórok rá, majd az epres joghurttal krémesre kevert mascarponét elosztom a poharakban.
Eperrel díszítve tálalom.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5320

  • József
  • József profilkép
Kukoricadara torta variációk I - Zabpehely és kukoricadara erdei gyümölccsel

Hozzávalók:
A kukoricadarához
3 dl tej
6 evőkanál kukoricadara
1 evőkanál méz vagy 2 evőkanál cukor
A zabpehely réteghez
7 dl tej
18 dkg zabpehely (aprított)
1 csomag csoki pudingpor
kevés hideg tej
1 evőkanál méz vagy 3 evőkanál cukor
A csokoládé réteghez
tejcsokoládé reszelék
és/vagy vékony étcsokoládé
A gyümölcs réteghez
35 dkg erdei gyümölcs keverék
2 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
A tejszínes réteghez
4 vagy 6 dl tejszín
2 vagy 3 csomag vanília cukor
2 vagy 3 tejszínhab keményítő

Elkészítés:
Egy kapcsos tortaformát előkészítünk ( 26 centiméter átmérőjű ).

3 dl tejet elkezdünk felforralni.
Az előmelegített tejbe beletesszünk 6 evőkanál kukoricadarát, és megfőzzük folyamatos keverés közben.
Amikor megfőtt beletesszük a mézet vagy a cukrot, és jól összekeverjük (én még csak mézzel készítettem).

Miközben a kukoricadarát készítjük, elkezdjük melegíteni a tejet a zabpehely részére.
A már majdnem forró tejbe beletesszük a zabpelyhet és megfőzzük (kb.4-5 perc a forrástól számítva).
Amikor kész beletesszük a kevés hideg tejjel és cukorral – ha azzal készítjük - elkevert csoki pudingot és összefőzzük.
Ha mézet teszünk bele, amikor megfőtt a zabpehely a tűzről levéve keverjük bele.

A zabpehely kb. 2/3-dát beletesszük a tortaformába és egyenletesen elterítjük és kiskanállal, mint ha fagyi gombócot szednénk, a kukoricadara gombócokat enyhén belenyomjuk a zabpehely rétegbe (fontos, hogy egybe maradjon a gombóc és azonnal el kell kezdeni csinálni, amikor a tűzről levettük a zabpelyhet), végül pedig a maradék zabpelyhet szépen elterítjük a kukoricadarás rétegre.

A zabpehely rétegre csoki reszeléket szórok vékony rétegben (és/ vagy vékony étcsokoládé darabokat is tehetek rá).

Miközben a zabpelyhet készítjük a 35 dkg mirelit erdei gyümölcs keveréket lassú tűzön elkezdem melegíteni annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje. Díszítéshez félreteszek valamennyit. Amikor elkezd forrni, akkor beleöntöm a kevés hidegvízzel és cukorral elkevert vaníliás pudingot, és megfőzöm óvatosan keverve, hogy a gyümölcs darabok, amennyire lehet egészben maradjanak. Amikor levettem a tűzről azonnal rá kell önteni a csoki rétegre, hogy az egy kicsit megolvadjon és vékony csoki réteget képezzen, majd egyenletesen szétkenem.

Hagyom kihűlni és ez idő alatt elkészítem a tejszínhabot, majd rákenem a erdei gyümölcs rétegre és csoki reszelékkel, és a félretett gyümölccsel díszítem.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.135 másodperc