10 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5321

  • József
  • József profilkép
Banános mascaponetorta

Hozzávalók:
15 dkg apróra zúzott vajaskeksz
10 dkg vaj
50 dkg mascarpone
3 db érett banán
20 dkg cukor
45 dkg tejföl
3 tojás
1 csomag vaníliacukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
3 evőkanál cirtomlé

Elkészítés:
A durvára zúzott kekszet a megolvasztott vajjal keverjük össze, és egy sütőpapírral bélelt 23 cm átmérőjű tortaforma aljában egyenletesen oszlassuk el, nyomkodjuk le.

180 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük.

A krémsajtot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a pépesre tört banánt, a tejfölt, cukrot, és keverjük simára.
Üssük bele egyenként a tojásokat, úgy, hogy mindegyik után jól elkeverjük.
Tegyük bele a keményítőt, a citromlevet, a vaníliacukrot is, és alaposan keverjük össze.

Az elkészített banános masszát öntsük a tortaformában lévő tésztára, majd 180 fokos sütőben süssük 1 órán át.

Ezt követően kapcsoljuk ki a sütőt, és egy újabb órát hagyjuk bent a tortát.

Tálaláskor tejszínhabbal, cukor gyöngyökkel, csokoládéval díszíthetjük
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5322

  • József
  • József profilkép
Gazpacho (hideg paradicsomleves)

Hozzávalók:
6 db paradicsom
1/4 kígyóuborka
1/2 lecsópaprika
4 gerezd fokhagyma (én az átlagosnál többet teszek bele, mert szeretem)
1 kisebb fej hagyma
1 szikkadt kenyérvég, bagett, kruton
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál vörösborecet
csipet só
frissen őrölt bors
oregánó
bazsalikom
petrezselyemzöld

Elkészítés:
A kenyeret kevés vízbe áztatom, majd kicsavarom.
A paradicsomok kocsányát kivágom, kereszt alakban bevágom, majd 1 percre forró vízbe mártom, és kivéve hideg vízbe teszem.
Ezek után a héja lehúzható róla.

A hagymát apróra darabolom, a fokhagymát kés lapjával szétnyomom, a paprikát és az uborkát apró kockákra vágom, majd mindet műanyag keverőedénybe teszem.
A zöldfűszereket, a sót, a frissen őrölt borsot, az olívaolajat és a vörösborecetet is hozzáadva kézi mixerrel összedolgozom annyira, hogy szétzúzzam, de mégis maradjanak benne darabos alkotórészek itt-ott.
Ez természetesen saját ízlésedre van bízva.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5323

  • József
  • József profilkép
Barackos-túrós kifli

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2 evőkanál méz
3 dkg élesztő
12,5 dkg margarin
2 tojás sárgája
1 teáskanál só
A töltelékhez:
25 dkg túró
30dkg barack befőtt
1 csomag vaníliacukor
3 dkg porcukor
A tetejére:
1 tojás a kiflik megkenéséhez
megszórhatjuk durvára vágott dióval

Elkészítés:
Kevés langyos tejben a mézet, az élesztőt, és egy evőkanál lisztet csomómentesre keverünk, majd 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojás sárgáját, majd jól összegyúrjuk. (Ha nem áll össze a maradék tejből adjunk hozzá!)

A tésztát langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.

A túrót elkeverjük a porcukorral és a vaníliacukorral, majd hozzáadjuk a kockákra vágott őszibarackot. (Reszelhetünk bele, citrom, vagy narancshéjat is.)

A tésztát 4 cipóra osztjuk, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú köröket nyújtunk. 8 cikkre vágjuk, és a cikkek szélesebb részére tesszük a tölteléket, majd feltekerjük őket, és kifli alakúra hajtjuk.

A kifliket megkenjük tojással, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5324

  • József
  • József profilkép
Házi csokipuding eperrel és kakaóbab grillázzsal

Hozzávalók:
2 kehelyhez/üveghez:
15 dkg étcsokoládé (tejcsokoládé is megfelel, ami éppen otthon akad)
1 evőkanál kakaó
1 db tojássárgája
5 dkg kristálycukor
csipet só
5 dl tej
1 evőkanál étkezési keményítő
A tálaláshoz:
8 szem eper
2 dkg kakaóbab
2 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:
A csokoládét megolvasztjuk vízgőz fölött.
Egy nagyobb edénybe vizet öntünk és fölé egy kisebbet helyezünk, de nem érhet a vízbe a kisebb edény alja.
Alacsony lángos, nem lobogó víz fölött folyamatosan kevergetve az összetört csokoládét megolvasztjuk, majd levesszük a tűzről a folyós csokoládét.

Gyorsan belekeverjük a cukrot, sót, kakaót, étkezési keményítőt és végül a tojássárgáját. Sima alapot keverünk a fentiekből.

A tejjel felöntjük és csomómentesre keverjük.
Feltesszük alacsony fokozaton a tűzre a híg pudingalapot és folyamatos kavargatás közben addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik és bugyogni nem kezd.

Ekkor tiszta kelyhekbe vagy csatos üvegbe töltjük a pudingunkat és hűtőbe tesszük minimum 1-2 órára.

Tálalás előtt az epreket megmossunk és felnegyedeljük a csokipuding tetejére.

A grillázs elkészítése a következő:

Durvára törtem mozsárban 2 dkg kakaóbabot.
A cukrot karamellizálni kell először, majd beleszórjuk az összetört kakaóbabot és egy zsírpapírra öntve hagyjuk kihűlni.
Végül sodrófával vagy mozsárba rakva durvára törjük a grillázst.

Az eperre szórjuk a grillázst és máris tálalhatjuk!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5325

  • József
  • József profilkép
Pikáns kukoricaleves tökmagolajjal

Hozzávalók:
2 db ételízesítő kocka
2 liter víz
1 doboz konzerv kukorica
5 dl tejszín
10 dkg bacon
2 mokkáskanál erőspaprika krém
2 evőkanál tökmagolaj
trappista sajt (ízlés szerint)

bors

Elkészítés:
A vizet az ételízesítő kockákkal feltesszük főni.

A bacont apró kockákra vágjuk és minimális zsiradék hozzáadásával megpirítjuk.

Ha a vízben feloldódott az ételízesítő, beleöntjük a kukoricát, levével együtt, majd beledobjuk a pirított bacont.
Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az erőspaprika krémet is.
Ha szükségesnek érezzük, plusz ételízesítőt még tehetünk bele.

Miután felforrt, beleöntjük a tejszínt és a tökmagolajat és még 10-15 percig főzzük.

Tálaláskor megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5328

  • József
  • József profilkép
Meggyes-túrós-kakaós reszelt sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 ek. kakaópor
1 tojás
1 cs. sütőpor
A töltelékhez:
50 dkg túró
1-2 ek tejföl
2 tojás
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 ek. búzadara
1 citrom lereszelt héja
35 dkg meggy kimagozva (vagy meggybefőtt)

Elkészítés:
A liszthez szórom a sütőport, elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrokat, a kakaóport, a tojást és összegyúrom. Hűtőben pihentetem egy órán át.
A túrót áttöröm, hozzáteszem a cukrokat, a reszelt citromhéjat, a tojásokat, a tejfölt és végül a búzadarát.
A magozott meggyet is beleverem. Egy 25X35-ös tepsibe nyújtom a tészta felét, ráhalmozom a tölteléket, majd a maradék tésztát a töltelékre reszelem.
Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütöm 20 percig.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.279 másodperc