27 | 12 | 2024
Főmenü
Események
December 2024
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5679

  • József
  • József profilkép
Joghurtos-fahéjas padlizsánsaláta

Hozzávalók:

300 g natúr görög joghurt
2 csokor petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma
100 ml napraforgóolaj
3 db padlizsán

bors
1 tk őrölt fahéj

Elkészítés:


A joghurtot keverjük össze a felaprított petrezselyemmel, valamint a megtisztított, átnyomott fokhagymával, és hagyjuk állni a keveréket, amíg elkészítjük a padlizsánt.

Serpenyőben hevítsünk fel 50 ml olajat, és szórjuk rá a megmosott, felkockázott padlizsán felét.
Gyorsan keverjük meg, mert a zöldség hamar beszívja az olajat! Sózzuk, borsozzuk meg, és közepes lángon süssük addig, amíg a héja megpuhul.
Végül hintsük meg ½ tk őrölt fahéjjal. Szedjük tányérra a zöldséget, és tegyük félre.
Ugyanígy süssük meg a többi padlizsánkockát is.

Tegyük egy nagyobb salátástálba a sült padlizsánkockákat, kanalazzuk rá a joghurtos öntetet, és forgassuk össze. Melegen és hidegen is fogyasztható.
Magában, pirítóssal vagy grillezett húsokhoz kínáljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5680

  • József
  • József profilkép
Epertorta sütés nélkül

Hozzávalók:

2 evőkanál zselatin
200 ml hideg víz
200 ml forró tej
500 g túró
250 g margarin
3 egész tojás
300 ml porcukor
2 evőkanál rum
100 g babapiskóta
250 g friss eper
1 csomag tortazselé

Elkészítés:

A zselatint az előírt módon készítsük el, ha kész van, öntsük a mixerbe és keverjük össze a forró tejjel.

Fokozatosan adjuk hozzá a túrót, a puha margarint, a három tojást és a cukrot.
A jól elkevert masszát osszuk háromfelé.

Helyezzük a babapiskótákat a tortaformába, majd öntsük rá az első adag masszát.
Erre pakoljuk rá az epreket, majd jöhet a második adag massza, aztán ismét a piskóta, végül pedig az utolsó adag krém.

A sütit tegyük hűtőbe, és hagyjuk állni egy kicsit.
Ha a zselatinos krém megszilárdult, a tetejét díszítsük félbevágott eprekkel és öntsük le tortazselével.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5681

  • József
  • József profilkép
Cseresznyés torta sütés nélkül

Hozzávalók:

16 szelethez:
20 dkg étcsokoládé vagy étbevonó
2 ek (kb. 2,5 dkg) vaj
30 dkg kakaós keksz
15 dkg hámozatlan mandula
50 dkg érett cseresznye
3 dl cseresznye-, esetleg meggynektár
1 zacskó vaníliaízű öntetpor (5 dl folyadékhoz
főzős)
50 dkg félzsíros túró
250 g mascarpone
10 dkg cukor
4 ek citromlé
250 g tejszín
sütőpapír
nejlonzacskó
alufólia

Elkészítés:

Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm-es, kapcsos tortaforma alját.
A durvára darabolt csokit vízfürdőben megolvasztjuk a vajjal együtt.
A nejlonzacskóba szórt kekszet sodrófával finom morzsává törjük. Az olvasztott csokoládét 3 ek kivételével alaposan összekeverjük a morzsával, és a formába töltjük.
Evőkanál domború felével jól lenyomkodjuk, és kb. 1 órára a hűtőbe állítjuk.
Közben a durvára aprított mandulát serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, majd kivesszük és hűlni hagyjuk.
A megmosott cseresznyéből 16 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit leszárazzuk és kimagozzuk.
Az öntetport csomómentesre keverjük 6 ek nektárban.
A maradék nektárt felforraljuk, besűrítjük a feloldott öntetporral, és kb. 1 percig főzzük.
Beleforgatjuk a kimagozott cseresznyét, és 10 percig hűlni hagyjuk.
Az áttört túrót krémesre keverjük a mascarponéval, a cukorral meg a citromlével.
Beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot, és 2 ek kivételével hozzáadjuk a mandulát, valamint a cseresznyekompótot.
A krémes masszát a kekszalapra simítjuk, és alufóliával lefedve, legalább 6 órán át fagyasztjuk.
A félretett 3 ek csokoládét vízfürdőben újra megolvasztjuk.
Félig belemártjuk a félretett cseresznyéket, és sütőpapírra téve megszárítjuk.
Fogyasztás előtt kb. 20 perccel, a tortát szobahőmérsékleten kissé felengedjük, majd megszórjuk a maradék mandulával, és a csokoládémázas cseresznyékkel díszítjük.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5682

  • József
  • József profilkép
25 dekás epres lepény

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
6 db tojás
2 evőkanál rum (vagy rumaroma)
2 evőkanál vaníliaaroma
50 dkg eper

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük.

A porcukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint, tovább keverjük, végül belekeverjük a lisztet, a rumot, vaníliaaromát, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert habját.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és rászórjuk a gyümölcsöt.
Ha nagyobb szemű gyümölcsöt használunk (pl. barack), akkor daraboljuk fel.
Kicsit nyomkodjuk bele a tésztába.

Előmelegített sütőben addig sütjük, míg megpirul a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5683

  • József
  • József profilkép
Pezsgős citromszörbet

Hozzávalók:

2 citrom
15 dkg cukor
1 tojásfehérje
2 dl pezsgő

Elkészítés:

Az egyik citromot megmossuk, megtöröljük, a héját lereszeljük.
A cukrot és a citromhéjat 3 dl vízbe szórjuk, gyakori kevergetés mellett felfőzzük, majd hűlni hagyjuk.
Mindkét citrom levét kifacsarjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A cukorszirupot óvatosan összekeverjük a tojáshabbal és a citromlével, majd egy tálba öntve legalább 1 órára a hűtő fagyasztórekeszébe tesszük.
Átkeverjük, aztán fél óráig dermesztjük, majd megint átkeverjük és visszahelyezzük.

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit felengedni, meglocsoljuk pezsgővel, és így kínáljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5684

  • József
  • József profilkép
Eper vaníliafagyival

Hozzávalók:

75 dkg eper
4 gombóc vaníliafagylalt
4 evőkanál narancslikőr
3 evőkanál cukor
1 dl tejszín

Elkészítés:

Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és a felét szemenként félbevágjuk.

Meghintjük cukorral, leöntjük a narancslikőrrel, és legalább fél órán át állni hagyjuk.

A tejszínt kevés cukorral édesítjük, majd kemény habbá verjük.
Az eper felét az alkoholos lével együtt elosztjuk desszertes kelyhekben, majd a közepére helyezzük a gombócokat.
Habrózsával és a maradék vékonyan felszeletelt eperrel díszítjük.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.074 másodperc