|
|
-
József
-
|
Brokkolileves borágóval
Hozzávalók:
50-60 dkg brokkoli
5-6 dkg vaj
1/3 dl tejföl
1/3 dl tejszín
2-3 virág karfiol
1 tasak brokkoli krémleves alap
borágó virág (ehető)
egy csipet reszelt szerecsendió
őrölt bors
só
Elkészítés:
A brokkoli és karfiol fás részét levágjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Vízben feltesszük főni, kevés sóval ízesítjük.
Amikor megfőtt, botmixerrel pépesítjük.
Ismét feltesszük főni, illetve összeforraljuk a leves alapporral, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele.
A vaj darabot is hozzáadjuk, majd a tejfölt és tejszínt is belekeverjük.
Tálaljuk 1-1 párolt brokkoli és karfiolvirággal, borágóval, petrezselyemzölddel vagy csak levesgyönggyel.
Lehűtve is kitűnő.
|
|
-
József
-
|
Salátafőzelék buggyantott tojással
Hozzávalók:
1 fej saláta
3 cikk fokhagyma
1 ek. zsír
2 ek. liszt
2 dl tej
só
cukor
ecet
A buggyantott tojáshoz:
2 tojás
só
ecet
víz
Elkészítés:
A salátát alaposan megmosom, leveleire szedem, sós vízben felteszem főni a fokhagymagerezdekkel.
Csak kevés víz kell rá, mert a saláta enged.
Amikor megfőtt (nem kell nagyon szétfőzni, a csumája még maradjon roppanós), elkészítem a rántást.
A forró zsírra szórom a lisztet, világosra pirítom, majd ráöntöm a salátát a levével együtt.
Amikor kezd sűrűsödni, hozzáöntöm a tejet, annyit, hogy főzelék sűrűségű legyen, teszek bele kevés cukrot és még sót is, ha kell. A tűzről levéve ízesítem ecettel.
A buggyantott tojáshoz felforralom a vizet, sózom és kevés ecetet teszek bele, amikor forr óvatosan beleengedem a tojást és figyelem, hogy még akkor vegyem ki amikor folyós a közepe.
A salátafőzelékre teszem, megvágom, hogy kifolyjon a sárgája.
|
|
-
József
-
|
Hideg vörösboros szamóca leves tejszínhabbal, mentával
Hozzávalók:
30 dkg szamóca (földi eper)
5 dl tej
2 tk cukor
5 db szegfűszeg
1 kk vaníliás cukor
1 dl vörösbor
0,5 citrom
habtejszím
mentalevél
Elkészítés:
Az epret megmosom.
A legszebb egyharmadát félreteszem.
A többinél eltávolítom a leveleket, darabolom.
A darabolt eprek felét beleteszem a tejbe, hozzáadom a cukrot a fűszereket, beleöntöm a bort.
Botmixerrel összekeverem.
A levesbe beleteszem a darabolt eprek másik felét.
Beteszem a hűtőbe néhány órára.
Amikor kiveszem, nyomok rá tejszínt, s díszítem egy mentacsúccsal.
|
|
-
József
-
|
Gyors serpenyős metélt pulykahússal, cukkinivel
Hozzávalók:
1 liter víz
1 teáskanál só
60 g szélesmetélt
A feltéthez:
125 g pulykamellfilé
20 g vaj
100 g piros kaliforniai paprika
150 g cukkini
1-2 evőkanál víz
só
frissen őrölt bors
1 késhegynyi szárított bazsalikom
A megszóráshoz:
30 g reszelt sajt
Elkészítés:
Forraljuk fel fedővel letakart nagy főzőedényben a vizet.
Tegyük bele a sót és a metéltet, fedő nélkül közepes hőfokon, a csomagoláson megadott előírás szerint főzzük ki, közben négyszer-ötször keverjük át.
A tésztát tegyük szűrőbe, forró vízzel öblítsük, majd csöpögtessük le.
A pulykamellfilét folyó hideg vízzel öblítsük, majd itassuk le. Vágjuk vékony csíkokra.
Serpenyőben felforrósított vajban süssük át, utána vegyük ki.
A paprika szárát, magjait és a fehér ereket távolítsuk el, húsát mossuk meg, majd vágjuk keskeny csíkokra.
A cukkinit mossuk és töröljük meg, végeit vágjuk le, és szeljük ugyancsak keskeny csíkokra.
Mindkettőt tegyük a serpenyőbe és – többször megforgatva – pároljuk kb. 5 percig. Ezután adjuk a húst a zöldségekhez és öntsük bele a vizet.
Fűszerezzük sóval, borssal és bazsalikommal.
A széles metéltet gyűrű alakban rendezzük a tányérra.
A hússal elkevert zöldségeket helyezzük a tányér közepére.
Körbe sajttal szórjuk meg a tésztát.
Azonnal tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Florida saláta rákkal
Hozzávalók:
150 g rák (konzerv is tökéletes)
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál olaj
tabasco-szósz
salátalevelek
friss fokhagyma
1 rózsaszínű grépfrút
Elkészítés:
A rákot keverjük össze a majonézzel.
Öntsünk rá egy kis tabasco-szószt.
A fokhagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk kis darabokra.
Hámozzuk meg a grépfrútot, és szeleteljük fel.
Tegyük a salátalevelekre, majd szórjuk rá az apróra vágott fokhagymát, és egy kis felszeletelt zöldet.
|
|
-
József
-
|
Ropogós malacsült krumplival és mártással
Hozzávalók:
1, 6 kg kicsontozott, bőrös malackaraj
1 csomó leveszöldség
1 póréhagyma
1 fej vöröshagyma
kb. 1/2 l húsleves (kockából)
1 kg karalábé
1, 5 kg apró burgonya
50 dkg zöldborsó
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor turbolya
2 kisebb vöröshagyma
4 dkg vaj vagy margarin
kb. 3 evőkanál étkezési keményítő
kb. 8 evőkanál tejszín
só
bors
Elkészítés:
A karajon a bőrt késsel tisztára kaparjuk, alaposan megmossuk, majd rombusz vagy négyzet alakban bevagdossuk.
A húst sóval, borssal bedörzsöljük, és a tepsibe helyezzük.
A feldarabolt leveszöldséget és a pórét a négyfelé vágott vöröshagymával együtt a hús mellé halmozzuk.
Aláöntünk 1/8 l vizet, és előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 1 és 1/2 órát sütjük.
Közben a húslevessel locsolgatjuk.
A karajt a bőrös részén sós vízzel megkenjük, és 200 °C-on további 30 perc alatt ropogósra sütjük.
A burgonyát meghámozzuk, majd sós vízben kb. 20 percig főzzük.
A hasábokra vágott karalábét sós vízben 5 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a zöldborsót, és további kb. 5 percig pároljuk.
A zöldségek főzőlevét felfogjuk.
A petrezselyemzöldet és a turbolyát felaprítjuk.
A felkockázott vöröshagymát a felhevített vajon üvegesre pároljuk, majd megforgatjuk benne a zöldségeket és a zöldfűszereket.
A húst a tepsiből kivesszük.
A pecsenyelevet egy lábosba átszűrjük, a zöldséglével felöntjük, majd felforraljuk.
A tejszínben elkevert étkezési keményítővel besűrítjük, végül sóval, borssal ízesítjük.
A húst a zöldségekkel, a burgonyával és a mártással tálaljuk.
|
|
|
|
|