|
|
-
József
-
|
Epres-tejszínhabos fánk
Hozzávalók:
1 csomag mini képviselőfánk
250 g eper
200 ml
cukrászhab
porcukor
2 ek kristálycukor
2-3 ek eperszirup vagy eperdzsem
Elkészítés:
A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük.
Az eperből 4-5 darabot félreteszünk, a többit kisebb darabokra vágjuk.
A félretett epret hosszában vékonyan felszeleteljük, majd a karamellizált cukorban megforgatjuk.
A tejszínhabba beleforgatjuk az aprított epret és az eperszirupot.
A fánkok kalapját levágjuk, megtöltjük az epres tejszínhabbal.
A hab tetejére rakjuk a karamelizált eperszeleteket, majd betakarjuk a kalappal.
A kalapok tetejét meglocsoljuk epersziruppal és a karamellel.
|
|
-
József
-
|
Epres kókuszkocka
Hozzávalók:
80 g vaj
200 g + 1 ek porcukor
2 db tojás
1 ek méz
200 ml tej
12 g sütőpor
400 g finomliszt
200 ml eperlé (pürésített eper lecsepegtetett leve)
300 g kókuszreszelék
Elkészítés:
Habosítsuk fel a megolvasztott vajat a 200 g porcukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
Keverjük hozzá a mézet a tejjel együtt, végül forgassuk bele a sütőporral elvegyített lisztet.
Simítsuk a masszát egy kb. 30 x 30 cm-es, sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe, és süssük világosra 180 fokon kb. 25 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
Keverjük simára az eperlét az 1 ek porcukorral, és forraljuk sziruposra.
Azután hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A tésztát vágjuk fel kb. 3 x 3 cm-es kockákra, és villa segítségével mártsuk azokat az eperöntetbe, végül forgassuk meg mindet a kókuszreszelékben.
|
|
-
József
-
|
Joghurtos-zelleres csirkesaláta áfonyával
Hozzávalók:
200 g csirkemellfilé
2 ek olívaolaj
fél tk őrölt Cayenne-bors
só
400 g szárzeller
1 kisebb csokor friss petrezselyemzöld
150 ml natúr joghurt
1 tk méz
negyed db citrom
őrölt fehér bors
150 g friss áfonya
Elkészítés:
A csirkemellet csíkozzuk fel, majd pirítsuk fehéredésig a serpenyőben felforrósított olívaolajon.
Ízesítsük a Cayenne-borssal, ízlés szerint sóval, és pirítsuk aranybarnára.
Az előkészített szárzellert kockázzuk, a petrezselymet aprítsuk fel.
A joghurtot keverjük ki a mézzel, a citrom kifacsart levével, ízlés szerint sóval és őrölt fehér borssal.
Tálaláskor halmozzuk a felkockázott zellerre a csirkemellet, és szórjuk rá az áfonyát.
Locsoljuk rá a joghurtot, és szórjuk meg a petrezselyemmel.
|
|
-
József
-
|
Jeges epres sajttorta ropogós napraforgó alapon
Hozzávalók:
200 g napraforgómag (hántolt)
16 db datolya
2 ek kókusz- vagy napraforgóolaj
1/2 tk só
550 g friss eper
fél db citrom kifacsart leve
120 ml agáveszirup (vagy méz)
500g mascarpone
ehető virágok a díszítéshez
Elkészítés:
Száraz serpenyőben, kis lángon pirítsuk illatosra a napraforgómagot.
Azután hagyjuk kihűlni, majd aprítógépben daráljuk durvára.
Adjuk hozzá a kimagozott, felaprított datolyát, a kókusz- vagy napraforgóolajat, valamint a sót, és dolgozzuk tovább addig a keveréket, amíg össze nem áll.
Nyomkodjuk az így kapott masszát egy kapcsos tortaforma aljába, és tegyük a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a krémet.
Turmixoljunk simára 300 g, megtisztított epret a citromlével és az agávésziruppal, majd öntsük tálba, és forgassuk bele a mascarponét.
Simítsuk a krémet a tortaalapra, és rakjuk a sütit a mélyhűtőbe kb.
Másfél órára, hogy megszilárduljon.
A torta több napig is eltartható a fagyasztóban, de szervírozás előtt 20 perccel érdemes kivenni.
A megmaradt, megtisztított, négyfelé vágott eperszemekkel, továbbá néhány ehető virággal díszítve tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Fehércsokis eper
Hozzávalók:
300 g eper
fehércsokoládé öntet
hurkapálcák
Elkészítés:
Vízfürdőben olvasszuk fel a csokoládéöntetet.
A megmosott és megszárított eprek egyik oldalát mártsuk az öntetbe és tegyük félre hűlni.
Ha az öntet megkeményedett, akkor feltűzhetjük az epreket a hurkapálcára és már tálalhatjuk is!
|
|
-
József
-
|
Epergombóc
Hozzávalók:
250 g tehéntúró
400 g eper
150 g liszt
80 g margarin
2 tojás
80 g vaj
100 g zsemlemorzsa
50 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
só
liszt
Elkészítés:
A tehéntúrót burgonyanyomón áttörünk, és a liszttel, a puha margarinnal, 2 egész tojással, meg egy csipetnyi sóval összedolgozzuk.
Egy-másfél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy mindegyikbe egy-egy eperszemet csomagolhassunk.
Az epret megmosunk, lecsumázunk, lecsepegtetünk, és egyenként a tésztadarabokba csomagoljuk, gombócokká gömbölygetjük.
Lobogva forró, enyhén sós vízbe rakjuk, és 10 percig főzzük. Eközben a vajon a zsemlemorzsát aranyszínűre pirítjuk, és a leszűrt gombócokat beleforgatjuk.
Az elkészült gombócokat az összekevert porcukorral és a vaníliás cukorral megszórjuk, majd forrón tálaljuk.
|
|
|
|
|