27 | 12 | 2024
Főmenü
Események
December 2024
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5667

  • József
  • József profilkép
Vitamindús sárgabarackital

Hozzávalók:

4-5 db sárgabarack
3 cl grapefruitlé
125 ml natúr joghurt
jég

Elkészítés:


Keverjünk össze mixerben 4 vagy 5 darab sárgabarackot (akár befőttet is), 3 cl grapefruitlevet és 125 ml natúr joghurtot.
Az elkészült italba tegyünk jégkockát.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5668

  • József
  • József profilkép
Spenótos-mozzarellás bagett

Hozzávalók:

2 bagett
80 g vaj
100 g mozarella
3 db paradicsom
50 g friss spenótlevél
egy maroknyi friss olívabogyó

Elkészítés:

A bagetteket hosszában vágjuk félbe, és kenjük meg vajjal.
A megmosott paradicsomokat és a mozarellát vékonyan szeleteljük fel, majd egyenletesen osszuk el a kenyérszeleteken.

A spenótleveleket alaposan mossuk meg, helyezzük a paradicsomokra és a mozarellára néhány fölszeletelt olívabogyóval együtt, majd borítsuk rá a bagettkenyér másik, szintén megvajazott felét.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5669

  • József
  • József profilkép
Meggyes-tejszínes szelet

Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál rétesliszt
1 evőkanál kakaó
csokoládé
A töltelékhez:
2 üveg (7 dl-es) meggybefőtt
kristálycukor
4 csomag étkezési keményítő (kb. 160 g)
250 g vaj
500 ml habtejszín
2 csomag habfixáló

Elkészítés:

A tojássárgákat keverjük habosra 3 evőkanál kristálycukorral.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral, majd fokozatosan keverjük hozzá a tojássárgás masszához.
Ehhez a keverékhez adjuk hozzá az átszitált lisztet és a kakaót.

A piskótatésztát öntsük egy tepsibe, és tegyük előmelegített sütőbe.
Villanysütőben 185 °C-on, légkeveréses sütőben 175 °C-on, gázsütőben pedig hármas fokozaton süssük, 12-15 percig.

A befőtt levét szűrjük le, majd ezt egészítsük ki egy liter vízzel, és ízlésünk szerint édesítsük.
Öntsünk le a léből egy keveset, ezt tegyük félre.
A többit keverjük össze az étkezési keményítővel és főzzük sűrűre.

A krémet osszuk két részre.
Az egyik felébe még forrón keverjük bele a kimagozott meggyet.
A krém másik felét hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a vajjal.

A kihűlt piskótát locsoljuk meg a félretett befőttlével, kenjük meg előbb a meggyes, majd a vajas krémmel.

A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd kenjük a sütemény tetejére.

Végül díszítsük csokoládéforgáccsal.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5670

  • József
  • József profilkép
Mascarponés pohárkrém

Hozzávalók:

5 kanál porcukor
250 g mascarpone
3dl tej
fél kg sárgabarack
20 dkg cukor
1 púpos kanál kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
2dl tejszín
1 csomag babapiskóta

Elkészítés:

A gyümölcsből készítsünk lekvárt, az alábbi módon:

A sárgabarackot mossuk meg, magozzuk ki, majd feldarabolva kezdjük el lassú tűzön, kavargatva főzni.
Ha már egy kis levet engedett, akkor elegendő időnként megkavarni.
Ha elégedettek vagyunk a gyümölcs állagával, (ki darabosabban, ki szétfőve szereti) ízlés szerint adjunk hozzá cukrot.
Fontos, hogy a cukrot hozzáadva még főzzük minimum 5 percig, hogy az rendesen felolvadjon és elkeveredjen!
Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a mascarponés krémeket:

A mascarponét megfelezzük, 1-1 kis tálkába tesszük.
Az egyikbe ízlés szerint 1-2 kanál porcukorhoz egy csomag vaníliás cukrot teszünk, majd jól elkeverjük (lehetőleg kézi mixerrel).
Hozzáadunk 1 dl tejet és azt is belekeverjük.
Ha még nem lenne krémesen folyós az állaga, akkor tegyünk még bele tejet és keverjük el.
Ha kész, félretesszük.

A másik adag mascarponéhoz ismét ízlés szerint porcukrot (1-2 kanál) adunk, majd hozzáadjuk a kakaóport is.
Elkeverjük, mint a vaníliás résznél.
Ha nem lennénk elégedettek a színével/ízével, akkor adhatunk még hozzá kakaóport.
A homogén krémhez 1dl tejet adunk, elkeverjük.
Szükség esetén tovább hígítjuk tejjel, míg krémesen folyós állagot nem kapunk.

A tálaláshoz a poharakat az alábbi módon töltsük meg:

A pohárba kanalazzunk bőven lekvárt.
Tegyünk rá egy babapiskótát, majd arra tegyünk ez egyik krémből, majd a másikból.
Ez után ismét egy babapiskóta következik, arra lekvár, babapiskóta, majd még egy réteg krém.
Az alsó réteg lekvár látszódjon mindenképp a poháron keresztül, majd az arra kanalazott kétféle krém is, azonban a 2-3. keksznek és a 2. lekvár rétegnek már nem kell látszania, csak a felső krémrétegnek.

A poharak száját fóliázzuk le, majd tegyük őket hűtőbe minimum 3 órára, hogy a piskótáknak legyen idejük megpuhulni.

Fogyasztás előtt verjük a tejszínt habbá kb 1 kanál porcukorral. Ezzel díszítsük a krémek tetejét, valamint egy kis gyümölccsel, de akár mentalevelet is használhatunk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5671

  • József
  • József profilkép
Bodza bólé

Hozzávalók:

10 db frissen szedett bodzavirág
1 csokor menta
1-2 citrom
3 citrom leve
20 dkg cukor
1 liter víz
1-1 üveg fehérbor és pezsgő ízlés szerint
a tartósításhoz aszkorbinsav

Elkészítés:

A bodzavirágot, mentát szűrőkanálba téve, folyóvíz alatt megmossuk.
A citromokat is jól megtisztítjuk.

A langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a bodzavirágot, a mentát, a karikára vágott citromot, és a citrom levet.
Szobahőmérsékleten érleljük 24 órán át, majd leszűrjük és fogyasztásig hűvös helyen tartjuk.

Fogyasztás előtt felöntjük a borral és pezsgővel.
A bóléba tehetünk kemény húsú gyümölcsöket is.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - NYÁR 9 éve 4 hónapja ezelőtt #5672

  • József
  • József profilkép
Pappa al Pomodoro

Hozzávalók:

1 gerezd fokhagyma
8 db zsályalevél
1 gramm oregánó
extra szűz olívaolaj
500 gramm darabolt paradicsomhús
200 gramm szikkadt toszkán kenyér
só szükség szerint

Elkészítés:

Szeljük apróra a fokhagymát és a zsályát.
Az egészet extra szűz olívaolajon futtassuk meg egy lábasban, majd adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomhúst.
Főzzük körülbelül 10 percig.

Adjuk hozzá a darabokra vágott szikkadt kenyeret, sózzuk, és lassú tűzön körülbelül 30 percig főzzük.

Miközben fő a mártás, időnként adjunk hozzá alaplevet vagy vizet, és fakanállal kevergessük.

Az ételt mélytányérba tálaljuk, és friss nyers extra szűz olajjal ízesítsük.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.078 másodperc