|
|
-
József
-
|
Vitamindús sárgabarackital
Hozzávalók:
4-5 db sárgabarack
3 cl grapefruitlé
125 ml natúr joghurt
jég
Elkészítés:
Keverjünk össze mixerben 4 vagy 5 darab sárgabarackot (akár befőttet is), 3 cl grapefruitlevet és 125 ml natúr joghurtot.
Az elkészült italba tegyünk jégkockát.
|
|
-
József
-
|
Spenótos-mozzarellás bagett
Hozzávalók:
2 bagett
80 g vaj
100 g mozarella
3 db paradicsom
50 g friss spenótlevél
egy maroknyi friss olívabogyó
Elkészítés:
A bagetteket hosszában vágjuk félbe, és kenjük meg vajjal.
A megmosott paradicsomokat és a mozarellát vékonyan szeleteljük fel, majd egyenletesen osszuk el a kenyérszeleteken.
A spenótleveleket alaposan mossuk meg, helyezzük a paradicsomokra és a mozarellára néhány fölszeletelt olívabogyóval együtt, majd borítsuk rá a bagettkenyér másik, szintén megvajazott felét.
|
|
-
József
-
|
Meggyes-tejszínes szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál rétesliszt
1 evőkanál kakaó
csokoládé
A töltelékhez:
2 üveg (7 dl-es) meggybefőtt
kristálycukor
4 csomag étkezési keményítő (kb. 160 g)
250 g vaj
500 ml habtejszín
2 csomag habfixáló
Elkészítés:
A tojássárgákat keverjük habosra 3 evőkanál kristálycukorral.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral, majd fokozatosan keverjük hozzá a tojássárgás masszához.
Ehhez a keverékhez adjuk hozzá az átszitált lisztet és a kakaót.
A piskótatésztát öntsük egy tepsibe, és tegyük előmelegített sütőbe.
Villanysütőben 185 °C-on, légkeveréses sütőben 175 °C-on, gázsütőben pedig hármas fokozaton süssük, 12-15 percig.
A befőtt levét szűrjük le, majd ezt egészítsük ki egy liter vízzel, és ízlésünk szerint édesítsük.
Öntsünk le a léből egy keveset, ezt tegyük félre.
A többit keverjük össze az étkezési keményítővel és főzzük sűrűre.
A krémet osszuk két részre.
Az egyik felébe még forrón keverjük bele a kimagozott meggyet.
A krém másik felét hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a vajjal.
A kihűlt piskótát locsoljuk meg a félretett befőttlével, kenjük meg előbb a meggyes, majd a vajas krémmel.
A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd kenjük a sütemény tetejére.
Végül díszítsük csokoládéforgáccsal.
|
|
-
József
-
|
Mascarponés pohárkrém
Hozzávalók:
5 kanál porcukor
250 g mascarpone
3dl tej
fél kg sárgabarack
20 dkg cukor
1 púpos kanál kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
2dl tejszín
1 csomag babapiskóta
Elkészítés:
A gyümölcsből készítsünk lekvárt, az alábbi módon:
A sárgabarackot mossuk meg, magozzuk ki, majd feldarabolva kezdjük el lassú tűzön, kavargatva főzni.
Ha már egy kis levet engedett, akkor elegendő időnként megkavarni.
Ha elégedettek vagyunk a gyümölcs állagával, (ki darabosabban, ki szétfőve szereti) ízlés szerint adjunk hozzá cukrot.
Fontos, hogy a cukrot hozzáadva még főzzük minimum 5 percig, hogy az rendesen felolvadjon és elkeveredjen!
Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a mascarponés krémeket:
A mascarponét megfelezzük, 1-1 kis tálkába tesszük.
Az egyikbe ízlés szerint 1-2 kanál porcukorhoz egy csomag vaníliás cukrot teszünk, majd jól elkeverjük (lehetőleg kézi mixerrel).
Hozzáadunk 1 dl tejet és azt is belekeverjük.
Ha még nem lenne krémesen folyós az állaga, akkor tegyünk még bele tejet és keverjük el.
Ha kész, félretesszük.
A másik adag mascarponéhoz ismét ízlés szerint porcukrot (1-2 kanál) adunk, majd hozzáadjuk a kakaóport is.
Elkeverjük, mint a vaníliás résznél.
Ha nem lennénk elégedettek a színével/ízével, akkor adhatunk még hozzá kakaóport.
A homogén krémhez 1dl tejet adunk, elkeverjük.
Szükség esetén tovább hígítjuk tejjel, míg krémesen folyós állagot nem kapunk.
A tálaláshoz a poharakat az alábbi módon töltsük meg:
A pohárba kanalazzunk bőven lekvárt.
Tegyünk rá egy babapiskótát, majd arra tegyünk ez egyik krémből, majd a másikból.
Ez után ismét egy babapiskóta következik, arra lekvár, babapiskóta, majd még egy réteg krém.
Az alsó réteg lekvár látszódjon mindenképp a poháron keresztül, majd az arra kanalazott kétféle krém is, azonban a 2-3. keksznek és a 2. lekvár rétegnek már nem kell látszania, csak a felső krémrétegnek.
A poharak száját fóliázzuk le, majd tegyük őket hűtőbe minimum 3 órára, hogy a piskótáknak legyen idejük megpuhulni.
Fogyasztás előtt verjük a tejszínt habbá kb 1 kanál porcukorral. Ezzel díszítsük a krémek tetejét, valamint egy kis gyümölccsel, de akár mentalevelet is használhatunk.
|
|
-
József
-
|
Bodza bólé
Hozzávalók:
10 db frissen szedett bodzavirág
1 csokor menta
1-2 citrom
3 citrom leve
20 dkg cukor
1 liter víz
1-1 üveg fehérbor és pezsgő ízlés szerint
a tartósításhoz aszkorbinsav
Elkészítés:
A bodzavirágot, mentát szűrőkanálba téve, folyóvíz alatt megmossuk.
A citromokat is jól megtisztítjuk.
A langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a bodzavirágot, a mentát, a karikára vágott citromot, és a citrom levet.
Szobahőmérsékleten érleljük 24 órán át, majd leszűrjük és fogyasztásig hűvös helyen tartjuk.
Fogyasztás előtt felöntjük a borral és pezsgővel.
A bóléba tehetünk kemény húsú gyümölcsöket is.
|
|
-
József
-
|
Pappa al Pomodoro
Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
8 db zsályalevél
1 gramm oregánó
extra szűz olívaolaj
500 gramm darabolt paradicsomhús
200 gramm szikkadt toszkán kenyér
só szükség szerint
Elkészítés:
Szeljük apróra a fokhagymát és a zsályát.
Az egészet extra szűz olívaolajon futtassuk meg egy lábasban, majd adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomhúst.
Főzzük körülbelül 10 percig.
Adjuk hozzá a darabokra vágott szikkadt kenyeret, sózzuk, és lassú tűzön körülbelül 30 percig főzzük.
Miközben fő a mártás, időnként adjunk hozzá alaplevet vagy vizet, és fakanállal kevergessük.
Az ételt mélytányérba tálaljuk, és friss nyers extra szűz olajjal ízesítsük.
|
|
|
|
|