|
|
-
József
-
|
Baconbe tekert spárga mángoldos-medvehagymás szósszal
Hozzávalók:
2 személynek:
16 síp fehér spárga
4 szelet bacon
2 db krumpli
6 fej csiperkegomba
3 db paradicsom
kakukkfű
4 db mángold levél
10 db medvehagyma levél
olívaolaj
vaj
főzőtejszín
só
őrölt feketebors
őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió
őrölt kakukkfű
petrezselyem
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzöm. A fehér spárga végeit levágom (miután fiatal, zsenge spárgát vettem, nem kellett hámozni), sós, cukros vízben kb. 10 percig főzöm. a gombák törzsét eltávolítom, a krumplit megpucolom, kettévágom.
Egy serpenyőbe locsolok kevés olajat, a spárgasípokat négyesével baconba tekerem, befektetem a serpenyőbe, mellérakom a krumplit, a gombát és a paradicsomot, rakok rá kakukkfüvet, fűszerezem. 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöm.
Közben a mángoldot és a medvehagymát felszeletelem, egy serpenyőben kevés vajon megdinsztelem, locsolok rá tejszínt.
Tálalok, teszek mindenből a tányérra, vágok rá petrezselymet.
|
|
-
József
-
|
Boszorkány-saláta
Hozzávalók:
50 dkg csirke- vagy pulykamellfilé
2 dl tejföl
2 dl natúr joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 kicsi fej hagyma
4-5 egész salátalevél
1 db kisebb kígyóuborka
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
2-3 szál zöldhagyma
1 db közepes répa
2-3 db hónapos retek
fél doboz csemege kukorica
1 db citrom
20 dkg rizs
ételízesítő
feketebors
fehérbors
őrölt kömény
szerecsendió
só
olaj
Elkészítés:
A csirke- vagy pulykamellfilét felkockázom, megsózom, feketeborssal, őrölt köménnyel ízesítem, és nagyon kevés olajon hirtelen megpirítom - lehetőleg egyenletesre - a húskockák minden oldalát. Ha kész, kiöntöm egy nagy tálba, lehetőleg olaj nélkül.
Közben elkészítem a mártást: A joghurtot és a tejfölt összekeverem, majd hozzáadom a hagymát lereszelve, a reszelt fokhagymát, frissen reszelt szerecsendiót, fehérborsot, kicsi sót és egy kevés frissen facsart citromlevet. Alaposan összekeverem, és a már megsült húsra öntöm, jól megkeverem, hogy a húst beborítsa a mártás. Ezután a salátaleveleket csíkokra vágom, a mártásos húshoz keverem, hozzáöntöm a leszűrt kukoricát, majd sorban az uborkát, paradicsomot, retket kis kockákra vágva, a zöldhagymát karikázva zöldjével együtt, majd a répát lereszelve adom a húshoz. Enyhén megsózom, frissen facsart citromlével meglocsolom, majd nagyon alaposan összekeverem az egészet. A hús megmaradt olajában megforgatom a rizst, megsózom, megszórom ételízesítővel, majd felöntöm elegendő vízzel, és puhára főzöm, gyakran kevergetve. Ha langyosra hűlt a rizs, már tálalhatom is a rizs mellé a húsos salátát.
|
|
-
József
-
|
Csalánfőzelék
Hozzávalók:
friss csalán
kókusztej
kevés barnarizs-liszt
kevés zabpehely-liszt
őrölt lenmag
só
bors
olívaolaj
Elkészítés:
A frissen szedett zsenge csalánt megmossuk forró vízben (a szára is maradhat), majd feldaraboljuk vagy széttépkedjük. Hevített olívaolajban megpirítjuk, és pici vízzel puhára pároljuk. Ha már szétmállik, teszünk hozzá a lisztekből, jól elkeverjük, majd felengedjük kókusztejjel, és hozzáadjuk a frissen őrölt lenmagot. A végén főzelék állagúnak kell lennie. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.
Ha nem kókusztejjel készítjük, pici cukrot is lehet rakni bele.
Bármivel tálalható, remek lehet húsokhoz, pirított kenyérdarabkákkal, hagymával vagy önmagában is.
|
Utolsó szerkesztés: 9 éve 8 hónapja ezelőtt Írta: József.
|
-
József
-
|
Fehérboros csirkemell spárgával és medvehagymás spenóttal
Hozzávalók:
2 személynek:
1 csirkemellfilé
8 db fehér spárga
8 db újkrumpli
1 csokor medvehagyma
15 dkg spenót
petrezselyem
2 evőkanál liszt
1 dl fehérbor
0,5 dl főzőtejszín
só
őrölt feketebors
kakukkfű
rozmaring
3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A csirkemellet felszeletelem, megszórom sóval, borssal, belisztezem. Félreteszem. A spárgák végeit levágom, megpucolom. A krumplikat alaposan megmosom.
Egy nagy serpenyőben olajon a csirkemellszeleteket mindkét oldalon 3 percig sütöm magas hőfokon, hogy kérget kapjanak. Melléteszem a krumplikat és a spárgákat, fűszerezem, öntök rá 1 dl vizet. Párolom.
Közben az alaposan megmosott medvehagyma és spenót szárait levágom, a leveleket nagyobb darabokra vágom.
15 perc elteltével a serpenyőben lévőket megfordítom, hozzáadom a medvehagymát és spenótot, fűszerezem, ráöntöm a bort, majd a tejszínt is, összeforralom, és petrezselyemmel megszórva azonnal tálalom.
|
|
-
József
-
|
A télnek búcsút intve végre újra élvezhetjük a tavaszi napsugarakat!
Feléled bennünk a vágy a szép új ruhák iránt, no és persze az igény egy jó kis diétára, hogy egészségesebben nézzünk a nyár elé!
1.Eper: rengeteg egészségügyi előnye van. Az almával vagy a banánnal szemben több tápanyaggal rendelkezik, valamint elégeti a tárolt zsírt (a benne lévő antocianinok serkentik ezt). Kiváló a fogyáshoz. A nitrát elősegíti a vér- és oxigénáramlást a testünkben. Szobahőmérsékleten a legfinomabb, ám nemcsak édes kényeztetésnek tökéletes. Az egészséges táplálkozás remek összetevője akkor is, ha friss salátára vagdossuk rá pici darabokként és egy kis balzsamecettel emeljük ki az ízét.
2.Újhagyma: ez a zöldség allicint tartalmaz, mely gátol bennünket abban, hogy túl sokat együnk, stimulálva a jóllakottság-érzést az agyban. Enyhébb és édesebb ízű, mint társai – szeleteljük salátára az egészséges táplálkozás jegyében. A hízás ellen is remekül felveszi a harcot. Zöld leveleit meg lehet enni, vagyis az egész újhagymát felhasználhatjuk, akár omlettbe is.
3.Spárga: egyike azon zöldségeknek, melyek a tavasz megérkezését hirdetik. A spárga felbukkanása a piacokon ennek egyértelmű jele! Fehérje- és rostdús zöldség, mely a jó emésztéshez és az immunitáshoz elengedhetetlen. Inulint is tartalmaz, mely emésztetlen marad, míg el nem ér a vastagbélbe, ahol azonban segít a tápanyagok hatékonyabb felszívásában. Afrodiziákumként is számon tartják – minél természetesebb formában kínáljuk, annál jobb. Enyhén meg lehet főzni – kevés borssal, citromlével nagyon finom.
4.Articsóka: ez a zöldség első ránézésre ijesztőnek tűnhet szúrós levelei miatt, ám vétek lenne kizárni az egészséges táplálkozásból! Egy közepes méretű articsóka 64 kalóriát tartalmaz, 10 gramm rostot és 3 gramm fehérjét. Igen jó C-, K-vitamin- és folsav forrás. Az articsókát szintén érdemes minél természetesebb formában fogyasztani, párolva, egy kis citromlével, friss, apróra vágott petrezselyemmel. Számos ételnek lehet összetevője vagy remek kísérője.
5.Édeskömény: az olasz konyhával azonosítjuk legtöbbször, ám szinte bármikor adható friss zöldségek mellé kora tavasszal, amikor leginkább elérhető és a legfinomabb! Egy kevéske édeskömény a salátáinkban máris egy gramm rosttal lát el bennünket és csupán 9 kalóriával. Az édeskömény gumó remek C-vitamin-, folsav- és káliumforrás. Enyhe ánizsos íze van és ropogós állaga – az egészséges táplálkozásba kitűnően bevonható nyári saláták részeként vagy V-alakúra vagdosva és más, ropogós zöldségekkel együtt tálalva köretként.
6.Saláta: tökéletes fogyasztó ételnek, hiszen rostot és cellulózt tartalmaz. A rost javítja az emésztést, miközben a saláta is telít. Az emésztés javítása nélkülözhetetlen a hosszútávú, egészséges testsúly fenntartásában. A rost segít eltávolítani az epesót is a szervezetből. Ha a salátát borsóval és hagymával wok-ban elkészítjük, még kiváló köret is készülhet belőle!
7.Brokkoli: lehet szeretni vagy utálni, csodákat művel a brokkoli! Úgy is mondhatjuk, „intelligens” szénhidrát, melynek ráadásul magas a rosttartalma – segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, fenntartja az alacsony vércukrot és meggátolja a túl sok evést. Egy csészényi brokkoliban annyi fehérje van, mint egy csésze rizsben vagy kukoricában, de csak fele annyi kalória. A brokkoli ízletes, párolva, főzve, parmezán sajttal a tetején különösen élvezetes az egészséges táplálkozás részeként.
8.Retek: ez a zöldség számos egészségügyi előnnyel bír, mégis, jellemzően alulértékeljük. Tavasszal és nyáron, amikor nő, különösen élvezetes a fogyasztása frissítő íze miatt! Nagyon kevés kalóriát tartalmaz – egy csésze retek mindössze 20 kalória -, ezért tápanyagként, rostként egyaránt tökéletes. Bármikor adhatjuk ételeinkhez anélkül, hogy sérülne a diétánk! Kipróbálhatjuk wokban is, káposztával és répával keverve – kitűnő kombináció!
|
|
-
József
-
|
Spenótos-tejszínes fettuccine csirkével és bazsalikomos pesztóval
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg fettuccine (lapos hosszú tésztafajta)
2 marék friss bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
tengeri só
bors
8 ek olívaolaj
2 csirkemell felkockázva
50 dkg spenót
40 dkg mascarpone
1 fej vöröshagyma
Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük és félretesszük.
A bazsalikomot a sóval mozsárban szétzúzzuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, míg sűrű pépet nem kapunk.
Az olívaolajat kanalanként adagolva hozzáadjuk és a péppel együtt elkeverjük.
A spenótot a mascarponéval összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A hagymát forró olajon megpirítjuk, beletesszük a csirkemelldarabokat és teljesen átsütjük.
A csirkét, a spenótos szószt és a pesztót a tésztához adjuk, majd némi reszelt sajttal és zöldfűszerrel díszítjük.
|
|
|
|
|