|
|
-
József
-
|
Hideg tejszínes eperkrémleves
Hozzávalók:
50 dkg eper (szamóca)
2 dl tej
1 dl tejszín
2 teáskanál méz
1 csomag vaníliás cukor
mentalevél
reszelt citromhéj
Elkészítés:
Az epret alaposan megmosom, néhányat félreteszek a díszítéshez, a többit megpucolom, félbevágom, beteszem a botmixer edényébe. Hozzáadom a vaníliás cukrot, a mentaleveleket, a mézet, a citromhéjat, valamint a tejet és a tejszínt, a botmixerrel pépesítem.
Néhány órára beteszem a hűtőbe, majd eperrel díszítve tálalom.
|
|
-
József
-
|
Rokfortos-gombás spenótsaláta
Hozzávalók:
2 személynek:
10 dkg friss, zsenge spenót
2 db paradicsom
2 db csiperkegomba
5 dkg rokfort (kéksajt)
dió
mogyoró
pirított tökmag
só
őrölt feketebors
almaecet
extraszűz olívaolaj
toast kenyér
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A spenótlevelek szárát levágom, majd a leveleket alaposan megmosom, leszárítom. A gombát felszeletelem. A nyolcadolt paradicsomot, a gombát, a magvakat a spenótra rakom. Megszórom sóval, borssal, locsolok rá almaecetet, olívaolajat, morzsolok rá rokfortot.
A kenyeret megpirítom, bedörzsölöm fokhagymával, meglocsolom olívaolajjal, a salátához ezt adom.
|
|
-
József
-
|
Tavaszi pulykaraguleves házi csipetkével (680 kcal/fő)
Hozzávalók:
• 20 dkg pulykamellfilé
• 1 db sárgarépa
• 1 db petrezselyemgyökér
• 1 kis fej zellergumó
• 10 dkg zöldborsó
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 db tojás • 1 evőkanál liszt
• 1 dl tejföl
• 1 csipet bors
• 1 evőkanál olívaolaj
• só
Elkészítési mód:
A pulykamellfilét, a tisztított zöldségeket és a vöröshagymát apró kockákra, a petrezselyemzöldjét és a fokhagymát finomra vágjuk.
Egy fazékba beletesszük a hozzávalókat a zöldborsó kivételével, sóval, borssal ízesítjük, majd fedő alatt olívaolajon megpároljuk.
Hozzáadjuk a zöldborsót, 1 l vízzel felöntjük, felforraljuk.
A forrásban lévő levesbe a tojásból és lisztből gyúrt kemény tésztát belecsipkedjük.
10-15 perc alatt készre főzzük.
Levesestálba forrón tálaljuk, majd simára kevert tejföllel meglocsoljuk a tetejét, és finomra vágott petrezselyem zöldjével meghintjük.
|
|
-
József
-
|
Brassói aprópecsenye sóskával
Hozzávalók:
2 személynek:
30 dkg csirkemellfilé
1 nagy marék sóska
30 dkg fagyasztott szalmaburgonya
1 fej vöröshagyma
1 dl tejföl
1-2 teáskanál porcukor
sült csirke fűszersó
só
csipet pirospaprika
0,5 dl vermut
1 evőkanál zsír vagy étolaj
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
A sóskát megmossuk, vékony csíkokra vágjuk.
A csirkemellfilét is kis csíkokra/kockákra vágjuk, és a fűszersóval ízlés szerint besózzuk.
A zsiradékot felforrósítjuk, az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a csirkehúst és a vermutot, lefedve kis lángon elkezdjük párolni a húst, időnként megkeverjük.
Ezzel egy időben a burgonyát 8-10 percre egy porcelán tálban (akár amiben a hús volt előkészítve) berakjuk a mikróba kiolvasztani és puhára főzni.
Mire ez kész, közben a hús is elkészült.
A húshoz adjuk a sóskát és a porcukrot, pár csipet sót ízlés szerint, s némi kis vizet, ha túlságosan elpárolgott a hús alól a szaft.
Újra letakarva addig pároljuk, amíg a sóska össze nem esik.
Ekkor már fedő nélkül elpárologtatjuk a maradék vizet, ha van.
Hozzáadjuk a burgonyát, s nagy lángon, kicsit megpirítva készre sütjük.
Tányérokra szedjük, tejföllel meglocsoljuk, pirospaprikával megszórjuk
|
|
-
József
-
|
Friss sóskaleves galuskával
Hozzávalók:
50 dkg sóska
2-3 dl tejföl
vaj vagy olaj
1 közepes fej vöröshagyma
liszt
cukor
só
1 tojás
búzadara
Elkészítés:
A sóska vastagabb szárát lecsípjük, jól megmosva deszkán - marokra fogva - jól összeaprítjuk.
A zsiradékkal és a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, majd a finomra vágott vöröshagymát is megdinszeljük rajta.
Az aprított sóskát a rántásra öntjük, folytonos keveréssel várunk, ameddig teljesen összeesik sóskánt a rántásban (2-3 perc), majd felöntjük vízzel, azonnal sózzuk - hogy a rántás feloldódjon, cukrozzuk, a tejfölt is hozzáadjuk.
A tojást kis tálban villával nagyon habosra verjük, sóval, borssal ízesítjük, és annyi darát adunk hozzá, hogy galuska keménységű masszát (ne nagyon szilárd) kapjunk.
Pár perc pihentetés után levesbe merített forró kiskanállal beleszaggatjuk csendesen fődögélő levesünkbe.
5-6 perc alatt a galuskák szépen megduzzadnak.
|
|
-
József
-
|
Zelleres tojássaláta recept
Hozzávalók:
9 kihűlt, keményre főtt tojás
5 ek majonéz
2 tk dijoni mustár
2 ek tejföl
1 tk fehérborecet
2 darab szárzeller (kb 2 x 15cm)
1 kis lila hagyma
1 csokor petrezselyem
ízlés szerint só és
frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, a tejfölt, a borecetet, hozzáadjuk az apró kockára vágott szárzellert, az aprított lila hagymát és petrezselyemzöldet. Sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük, végül beletesszük a feldarabolt főtt tojást, és óvatosan összekeverjük.
Pirítóssal, salátalevéllel, friss zöldségekkel kínáljuk.
Jó étvágyat!
|
|
|
|
|