|
|
-
József
-
|
Epres-pudingos pitetorta
Hozzávalók:
A tésztához:
22 dkg liszt
10 dkg zsír (vagy vaj)
5 dkg cukor
1 db tojás
1/4 csomag sütőpor
csipet só
A pudingos töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15-20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
A tetejére:
eper
csokoládé
Elkészítés:
A tésztához a lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a zsírt (vagy vajat), és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor mikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
Ezután nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra a tésztát, majd béleljük ki vele az előzőleg kikent, kilisztezett sütőformát.
Villával böködjük meg több helyen a tésztát, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük fel nehezékkel. (pl. rizzsel, babbal...)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük le a tésztáról a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, majd tegyük vissza a sütőbe, és kb. 10 perc alatt süssük szép világos színűre.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen a tésztát, mielőtt megtöltenénk a pudinggal.
A krémhez a tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Ezután keverjünk hozzá egy kevés tejet, majd adjuk hozzá a pudingport, és keverjük simára. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-cukros-pudingos keveréket. Ezután kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a forró pudinghoz.
A kihűlt tésztába öntsük bele az elkészült pudingos krémet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
|
|
-
József
-
|
Spenótos-tejszínes fettuccine csirkével és bazsalikomos pesztóval
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg fettuccine (lapos hosszú tésztafajta)
2 marék friss bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
tengeri só
bors
8 ek olívaolaj
2 csirkemell felkockázva
50 dkg spenót
40 dkg mascarpone
1 fej vöröshagyma
Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük és félretesszük.
A bazsalikomot a sóval mozsárban szétzúzzuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, míg sűrű pépet nem kapunk.
Az olívaolajat kanalanként adagolva hozzáadjuk és a péppel együtt elkeverjük.
A spenótot a mascarponéval összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A hagymát forró olajon megpirítjuk, beletesszük a csirkemelldarabokat és teljesen átsütjük.
A csirkét, a spenótos szószt és a pesztót a tésztához adjuk, majd némi reszelt sajttal és zöldfűszerrel díszítjük.
|
|
-
József
-
|
Brokkoli krémleves könnyedén
Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg fagyasztott brokkoli (vagy friss)
2 dl tejföl
1 tk só
4 szál új sárgarépa
1 kk delikát
Elkészítés:
A brokkolit leöntjük hideg vízzel, és a frissen tisztított répát is bele tesszük csipet sót teszünk bele és delikátot .
Lassú tűzön megfőzzük.
Beletesszük a tejfölt. Turmixgéppel összeturmixoljuk.
Ne forraljuk újra, mert a tejföl elválik, és nem lesz olyan sima.
Ha kiadósabbra akarjuk, tésztát is teszünk bele, de ezt külön vizben főzzük.
Hidegen is finom.
|
|
-
József
-
|
Krémleves hónapos retekből
Hozzávalókkal 4 személyre:
- 10 dkg. retek levél (a szára nélkül)
- 2 db. közepes burgonya
- 1 cikk vöröshagyma
- 2 db retek
- 1 zöldség leves kocka
- 2 ek. olíva olaj
- só az ízesítéshez
Elkészítése:
A retek leveleknek dobjuk el a szárát, csak a levelét használjuk, és rakjuk hideg vízbe.
Hámozzuk meg a burgonyákat és szeleteljük vékonyra.
Tegyük ezeket is a levelek mellé, majd a hagymát és a retkeket.
Hagyjuk legalább egy fél órát így ázni, majd cseréljünk rajta vizet.
Másfél liter vízbe kezdjük el főzni az összes hozzávalót (a retkek kivételével) a zöldség leves kockával magas hőfokon, fedő nélkül.
Körülbelül 20 perc múlva mixeljük össze ugyanabban az edényben és főzzük újból alacsony hőfokon sűrűn kevergetve ez legalább 6-7 percet vesz igénybe.
Akkor van kész amikor a képződő habját mind elfőtte és krémes állagúvá válik.
A tűzről levéve adjuk hozzá az olajat, keverjük össze és kész is vagyunk Ízesítsük sóval amennyiben szükséges.
Szeleteljük fel a retkeket hajszál vékonyra amit leves betétként használunk.
|
|
-
József
-
|
Saláta édesköménnyel
HOZZÁVALÓK:
fél édeskömény
2 szál répa
fél csomó retek
1 kis fej lila hagyma
fél kaliforniai paprika
2 marék madársaláta
1 evőkanál extra szűz olíva olaj
1 teáskanálnyi fehérborecet
ELKÉSZÍTÉS:
Az édesköményt és a többi hozzávalót feldaraboltam, felszeleteltem. A lila hagyma és a madársaláta kivételével, mindent blansíroztam (rövid ideig forró vízbe tettem és kivettem). A forró vízbe kevés sót, és ecetet is tettem.
Amikor így minden kicsit puhult, de élvezhetően roppanós is maradt, leszűrtem, mindent összekevertem, és megöntöztem extra szűz olíva olajjal, valamint kevés fehérborecettel. Pici frissen őrölt bors is ment rá, és már kész is volt a finom saláta.
|
|
-
József
-
|
Töltött tojás teriyaki szósszal
HOZZÁVALÓK:
3 db főtt tojás
2 kiskanál teriyaki szósz
só
frissen őrölt bors
kevés friss spenót
újhagyma zöld
2 kanál tejföl
őrölt pirospaprika
ELKÉSZÍTÉS:
Kétféle tölteléket készítettem a tojásokhoz.
Mindkettő alapja a tojások sárgája volt, de különféle ízesítéssel.
Az elsőhöz két kanál tejföllel, kevés őrölt pirospaprikával, sóval, frissen őrölt borssal ízesítettem a tojás sárgáját, villával jól összetörtem, majd cukrászfecskendővel visszatöltöttem a tojás fehérjébe.
A másikféle tölteléket spenóttal, újhagyma zöld szárával, teriyakival, sóval, borssal ízesítettem.
A spenótot, és az újhagyma zöldjét pár másodpercig forró vízben balnsíroztam, majd azonnal jeges vízbe szedtem át.
Így a szép zöld színét megőrizte, és kellően ki is hűlt a további feldolgozáshoz a töltelék zöld része.
Nagyon apróra daraboltam, hozzákevertem a főtt tojás sárgájához, sóztam, borsoztam, és ehhez is hozzáadtam egy kis kanál teriyaki szószt.
Villával összetörtem, és visszatöltöttem a tojásfehérjékbe.
|
|
|
|
|