|
|
-
József
-
|
Csokis-cseresznyés pite
Hozzávalók:
500 g cseresznye
50 g csokoládé
250 g vaj
250 g porcukor
4 db tojás
150 ml tojáslikőr
250 g rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
100 g tejföl
100 ml habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
csokoládéforgács és mentalevél a díszítéshez
zsiradék a forma kikenéséhez
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A cseresznyét mossuk meg és magozzuk ki.
A csokoládét vágjuk fel apróra.
A vajat a cukorral és a sóval keverjük habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat is.
Vegyítsük a masszába a tojáslikőrt is, majd keverjük tovább.
Az átszitált lisztet dolgozzuk össze a sütőporral és a csokoládéval, majd ezt is adjuk a tojásos masszához.
Egy 37x32 cm-es tepsit kenjünk ki zsiradékkal és szórjuk meg zsemlemorzsával. Öntsük bele a tésztát, a tetejét simítsuk el.
Rakjuk rá az előkészített cseresznyét.
Előmelegített sütőben süssük 175 fokon 45-50 percig.
A tejfölt és a habbá vert tejszínt keverjük össze a vaníliás cukorral, majd kenjük a megsült tészta tetejére.
Csepegtessük le a maradék tojáslikőrrel.
A kész süteményt vágjuk fel kockákra, díszítsük néhány száras cseresznyével, mentalevelekkel és csokoládéforgáccsal.
|
|
-
József
-
|
Vitamindús sárgabarackital
Hozzávalók:
4-5 db sárgabarack
3 cl grapefruitlé
125 ml natúr joghurt
jég
Elkészítés:
Keverjünk össze mixerben 4 vagy 5 darab sárgabarackot (akár befőttet is), 3 cl grapefruitlevet és 125 ml natúr joghurtot.
Az elkészült italba tegyünk jégkockát.
|
|
-
József
-
|
Spenótos-mozzarellás bagett
Hozzávalók:
2 bagett
80 g vaj
100 g mozarella
3 db paradicsom
50 g friss spenótlevél
egy maroknyi friss olívabogyó
Elkészítés:
A bagetteket hosszában vágjuk félbe, és kenjük meg vajjal.
A megmosott paradicsomokat és a mozarellát vékonyan szeleteljük fel, majd egyenletesen osszuk el a kenyérszeleteken.
A spenótleveleket alaposan mossuk meg, helyezzük a paradicsomokra és a mozarellára néhány fölszeletelt olívabogyóval együtt, majd borítsuk rá a bagettkenyér másik, szintén megvajazott felét
|
|
-
József
-
|
Epres bodzaszörp
Hozzávalók:
1 kg kristálycukor
6 dl víz
1 db citrom
1 db lime
1-2 szál menta
aszkorbinsav
4-5 db eper
Elkészítés:
A kristálycukorral és vízzel szirupot főzünk, majd langyosra hűtve hozzáadjuk az ízesítőket.
Érleljük 24 órán át szobahőmérsékleten, majd leszűrjük.
Lehűtve, jégkockával, fagyival, tejszínhabbal, bodza
ízesítésű vagy más üdítőitallal hígítjuk.
Felnőtteknek habzóborral vagy pezsgővel is kínálhatjuk.
|
Utolsó szerkesztés: 9 éve 5 hónapja ezelőtt Írta: József.
|
-
József
-
|
Tejfölös harcsa roston pirított vargányával
Hozzávalók:
80 dkg harcsafilé
4 dl tejföl
25 dkg vargánya
4 dkg vaj
só
őrölt feketebors
olívaolaj
Elkészítés:
A besózott harcsafilé szeleteket olívaolajon serpenyőben megsütjük.
A megtisztított, felkockázott vargányagombát pedig egy másik serpenyőben a vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
Sütés közben a grillsütőt előmelegítjük, majd a harcsaszeletekre tejfölt kanalazunk, ráhalmozzuk a gombakockákat, és 1-2 percre a sütőbe helyezzük, hogy szépen rápiruljon a tejföl.
Vegyes zöldsalátával vagy petrezselymes burgonyával adjuk asztalra.
Adhatunk a halhoz olívaolajon átpirított párolt zöldségeket – brokkolit, gombát, sárgarépát, cukkinit, gombát vegyesen – színes köretként, friss bazsalikommal fűszerezve.
|
|
-
József
-
|
Meggyes-tejszínes szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál rétesliszt
1 evőkanál kakaó
csokoládé
A töltelékhez:
2 üveg (7 dl-es) meggybefőtt
kristálycukor
4 csomag étkezési keményítő (kb. 160 g)
250 g vaj
500 ml habtejszín
2 csomag habfixáló
Elkészítés:
A tojássárgákat keverjük habosra 3 evőkanál kristálycukorral.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral, majd fokozatosan keverjük hozzá a tojássárgás masszához.
Ehhez a keverékhez adjuk hozzá az átszitált lisztet és a kakaót.
A piskótatésztát öntsük egy tepsibe, és tegyük előmelegített sütőbe.
Villanysütőben 185 °C-on, légkeveréses sütőben 175 °C-on, gázsütőben pedig hármas fokozaton süssük, 12-15 percig.
A befőtt levét szűrjük le, majd ezt egészítsük ki egy liter vízzel, és ízlésünk szerint édesítsük.
Öntsünk le a léből egy keveset, ezt tegyük félre.
A többit keverjük össze az étkezési keményítővel és főzzük sűrűre.
A krémet osszuk két részre. Az egyik felébe még forrón keverjük bele a kimagozott meggyet. A krém másik felét hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a vajjal.
A kihűlt piskótát locsoljuk meg a félretett befőttlével, kenjük meg előbb a meggyes, majd a vajas krémmel.
A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd kenjük a sütemény tetejére.
Végül díszítsük csokoládéforgáccsal.
|
|
|
|
|