|
|
-
József
-
|
Epres tortácskák
Hozzávalók:
400 g leveles tészta
1 tojás
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás puding
100 g vaj
250 ml tej
1 evőkanál rum
2 evőkanál porcukor
200 g eper
Elkészítés:
A leveles tésztát nyújtsuk téglalap alakúra, majd vágjuk fel hat, négyszög alakú szeletre.
A tészta felső részét minden szeleten nyessük be, hogy sütés után ezt majd könnyedén le tudjuk emelni.
A tésztadarabokat kenjük be egy felvert tojással, majd 220 fokon 20 percig süssük előmelegített sütőben.
A pudingport keverjük össze a tejjel, a porcukorral és főzzük sűrűre.
A krémet hagyjuk kicsit kihűlni, majd adjuk hozzá a puha margarint, a rumot, és mixerrel keverjük habosra.
A megsült tésztakockák tetejét válasszuk le egy késsel.
Habzsákból nyomjunk vaníliás krémet a tésztakockákra, pakoljuk meg eperrel, majd borítsuk be a tészta leválasztott tetejével.
|
|
-
József
-
|
Bodza bólé
Hozzávalók:
10 db frissen szedett bodzavirág
1 csokor menta
1-2 citrom
3 citrom leve
20 dkg cukor
1 liter víz
1-1 üveg fehérbor és pezsgő ízlés szerint
a tartósításhoz aszkorbinsav
Elkészítés:
A bodzavirágot, mentát szűrőkanálba téve, folyóvíz alatt megmossuk.
A citromokat is jól megtisztítjuk.
A langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a bodzavirágot, a mentát, a karikára vágott citromot, és a citrom levet.
Szobahőmérsékleten érleljük 24 órán át, majd leszűrjük és fogyasztásig hűvős helyen tartjuk.
Fogyasztás előtt felöntjük a borral és pezsgővel.
A bóléba tehetünk keményhúsú gyümölcsöket is.
|
|
-
József
-
|
Pappa al Pomodoro
Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
8 db zsályalevél
1 gramm oregánó
extra szűz olívaolaj
500 gramm darabolt paradicsomhús
200 gramm szikkadt toszkán kenyér
só szükség szerint
Elkészítés:
Szeljük apróra a fokhagymát és a zsályát.
Az egészet extra szűz olívaolajon futtassuk meg egy lábasban, majd adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomhúst.
Főzzük körülbelül 10 percig.
Adjuk hozzá a darabokra vágott szikkadt kenyeret, sózzuk, és lassú tűzön körülbelül 30 percig főzzük.
Miközben fő a mártás, időnként adjunk hozzá alaplevet vagy vizet, és fakanállal kevergessük.
Az ételt mélytányérba tálaljuk, és friss nyers extra szűz olajjal ízesítsük.
|
|
-
József
-
|
Epres-tejszínhabos fánk
Hozzávalók:
1 csomag mini képviselőfánk
250 g eper
200 ml
cukrászhab
porcukor
2 ek kristálycukor
2-3 ek eperszirup vagy eperdzsem
Elkészítés:
A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük.
Az eperből 4-5 darabot félreteszünk, a többit kisebb darabokra vágjuk.
A félretett epret hosszában vékonyan felszeleteljük, majd a karamellizált cukorban megforgatjuk.
A tejszínhabba beleforgatjuk az aprított epret és az eperszirupot.
A fánkok kalapját levágjuk, megtöltjük az epres tejszínhabbal.
A hab tetejére rakjuk a karamelizált eperszeleteket, majd betakarjuk a kalappal.
A kalapok tetejét meglocsoljuk epersziruppal és a karamellel.
|
|
-
József
-
|
Joghurtos-zelleres csirkesaláta áfonyával
Hozzávalók:
200 g csirkemellfilé
2 ek olívaolaj
fél tk őrölt Cayenne-bors
só
400 g szárzeller
1 kisebb csokor friss petrezselyemzöld
150 ml natúr joghurt
1 tk méz
negyed db citrom
őrölt fehér bors
150 g friss áfonya
Elkészítés:
A csirkemellet csíkozzuk fel, majd pirítsuk fehéredésig a serpenyőben felforrósított olívaolajon.
Ízesítsük a Cayenne-borssal, ízlés szerint sóval, és pirítsuk aranybarnára.
Az előkészített szárzellert kockázzuk, a petrezselymet aprítsuk fel.
A joghurtot keverjük ki a mézzel, a citrom kifacsart levével, ízlés szerint sóval és őrölt fehér borssal.
Tálaláskor halmozzuk a felkockázott zellerre a csirkemellet, és szórjuk rá az áfonyát. Locsoljuk rá a joghurtot, és szórjuk meg a
petrezselyemmel.
|
|
-
József
-
|
Jeges epres sajttorta ropogós napraforgó alapon
Hozzávalók:
200 g napraforgómag (hántolt)
16 db datolya
2 ek kókusz- vagy napraforgóolaj
1/2 tk só
550 g friss eper
fél db citrom kifacsart leve
120 ml agáveszirup (vagy méz)
500g mascarpone
ehető virágok a díszítéshez
Elkészítés:
Száraz serpenyőben, kis lángon pirítsuk illatosra a napraforgómagot.
Azután hagyjuk kihűlni, majd aprítógépben daráljuk durvára.
Adjuk hozzá a kimagozott, felaprított datolyát, a kókusz- vagy napraforgóolajat, valamint a sót, és dolgozzuk tovább addig a keveréket, amíg össze nem áll. Nyomkodjuk az így kapott masszát egy kapcsos tortaforma aljába, és tegyük a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a krémet.
Turmixoljunk simára 300 g, megtisztított epret a citromlével és az agávésziruppal, majd öntsük tálba, és forgassuk bele a mascarponét.
Simítsuk a krémet a tortaalapra, és rakjuk a sütit a mélyhűtőbe kb.
Másfél órára, hogy megszilárduljon.
A torta több napig is eltartható a fagyasztóban, de szervírozás előtt 20 perccel érdemes kivenni.
A megmaradt, megtisztított, négyfelé vágott eperszemekkel, továbbá néhány ehető virággal díszítve tálaljuk.
|
|
|
|
|