|
|
-
József
-
|
Grillezett mozzarella
Hozzávalók:
200 g mozzarella sajt
fehér kenyér (bagett vagy szendvicskenyér)
1 fej fodros saláta
olívaolaj
Az öntethez:
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál borecet
1 kanálnyi dijoni mustár
só
cukor
Elkészítés:
A kenyeret szeleteljük fel, kenjük be olajjal, és sütőben vagy grillsütőben pirítsuk meg.
A felszeletelt mozzarellát grillezzük aranyszínűre.
Az olajat keverjük össze a mustárral és a borecettel, adjunk hozzá sót és cukrot. A salátaleveleket helyezzük tányérokra, és öntsük rájuk a kész mártást.
A grillezett mozzarellakarikákat helyezzük a kenyérszeletekre, és a salátával díszített tányérokon tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Cseresznye krémleves
Hozzávalók:
50 dkg cseresznye (magozva)
cukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj (el is hagyható)
3 db szegfűszeg
1 mk őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor
1 dl tejszín
1,5 dl tejföl
1 dl vörösbor
5 dl víz
Elkészítés:
A cseresznyét magozzuk ki, és öntsük fel a vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, és fűszereket, majd kb.
15 percig főzzük, hogy a cseresznye nehogy túlpuhuljon.
Ezután öntsük hozzá a bort, és melegítsük forráspontig.
A tejszínt és a tejfölt keverjük simára a pudingporral, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingos keveréket.
Ezután forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön.
|
|
-
József
-
|
Minipavlovák málnával és áfonyával
Hozzávalók:
4 tojás fehérje
250g porcukor
1 ek kakaópor
1 ek kukoricaliszt
1 ek balzsamecet
100g málna
100 g áfonya
2 ek kristálycukor
200 ml tejszín
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Egy sütőlemezt fordítsunk meg és tegyünk rá egy szilikonos sütőpapírt.
Kezdjük el verni a tojásfehérjét és fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukort.
Amikor már kemény habunk van, adjuk hozzá a balzsamecetet.
Kézi habverővel forgassuk hozzá a kukoricalisztet is.
Felezzük el a masszát és az egyik felében keverjük el a kakaóport.
Halmozzunk egymásra 1-1 nagy evőkanál fehér és barna masszát és egy villa segítségével keverjük össze őket annyira, hogy márványosak legyenak a halmok.
Egy kanál hátával simítsuk samara a tetejüket, de maradjanak magasak a halmok. 7-8 adag lesz belőle.
Tegyük be a sütőbe és kb. 40 percig süssük légkeverés nélkül.
Majd kapcsoljuk le a sütőt, támasszuk ki az ajtaját és hagyjuk még száradni a pavlokávat.
A gyümölcsök ¼ részét törjük össze, néhány evőkanál vízzel és a kristálycukorral forraljunk belőle szirupot és hűtsük le.
Verjük fel a tejszínhabot, halmozzunk a pavlovákra, locsoljuk meg a gyümölcssziruppal és díszítsük a friss gyümölccsel.
|
|
-
József
-
|
Zabpelyhes-málnás pohárdesszert
Hozzávalók:
100 g zabpehely
225 ml tejföl
200 g málna vagy más gyümölcs
100 ml habtejszín
35 g barnacukor
30 g vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál whisky (elhagyható)
2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
Egy kis edényben olvasszuk fel a vajat és a cukrot, adjuk hozzá a zabpelyhet, és jól keverjük össze.
A keveréket kenjük szét egy sütőpapíron, majd kb.10 percig süssük, mindaddig, amíg a zabpehely pirosra nem sül.
Egy tálba tegyük bele a tejfölt, a vaníliás cukrot és a whiskyt.
A tejszínt verjük habbá, és keverjük a tejfölös masszához.
A kész krémet osszuk el poharakba vagy tálkákba, a tetejüket pedig bőven hintsük meg pirított zabpehellyel.
Díszítsük porcukorban megforgatott gyümölccsel.
|
|
-
József
-
|
Extra csokis brownie málnával
Hozzávalók:
250g keserű csokoládé összetörve
100g tejcsokoládé
250g vaj
300g barnacukor
4 nagy tojás
140g fehérliszt
50g kakaópor
200g málna (lehet mélyhűtött is)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fok légkeverésre.
Fektessünk sütőpapírt egy 30x40 cm-es tepsibe. Olvasszuk fel a vajat, törjük bele a csokoládét és keverjük addig, amíg a csokoládé fel nem olvad.
Adjuk hozzá a cukrot és keverjük össze.
Adjuk hozzá és dolgozzuk el alaposan egyenként a tojásokat.
Szórjuk bele a lisztet és a kakaóport, majd újra keverjük össze.
Öntsük bele a tepsibe a masszát és szórjuk bele egyenletesen a málnaszemeket, majd óvatosan nyomkodjuk kissé bele a tésztába.
Tegyük a tepsit a sütőbe és süssük 30 percig.
Ha nem akarjuk, hogy nagyon folyós legyen a tészta, akkor süssük tovább még 5 percig.
Kihűlés után szeleteljük fel és szórjuk meg mandulapehellyel a szeleteket.
|
|
-
József
-
|
Pisztáciafagyi forró cseresznyeszósszal
Hozzávalók:
50 ml cseresznyelikőr vagy 25 ml cseresznyepálinka
1 evőkanál étkezési keményítő
300 g cseresznye
1/2 l pisztáciafagylalt
mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés:
A gyümölcs (lehet fagyasztott is) levét szűrjük le, és az alkohollal együtt forraljuk fel.
Adjuk hozzá az étkezési keményítőt, alaposan keverjük össze és újra főzzük fel.
A gyümölcsöt közben osszuk el a tányérokon, öntsük rájuk a gyümölcsös mártást, majd a közepére helyezzünk egy gombóc fagylaltot.
Díszítsük mentalevelekkel.
|
|
|
|
|