26 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Mezőfalva: Libás lámpások és boszorkatánc a Márton napi felvonuláson

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a felvonulásról itt! >>>

 

Mezőfalva: Libás lámpások és boszorkatánc a Márton napi felvonuláson

Már sokadik alkalommal ápolják a német területről meghonosodott hagyományt

Mezőfalván a Petőfi Sándor Általános Iskola német nyelvi munkaközössége szervezte az idén is a Márton napi felvonulást, ami ezúttal is az iskola udvaráról indult. Este fél hatra gyülekező gyerekek és a kísérő felnőttek számtalan kis lámpással vonultak – a mezőfalvi polgárőrség biztosítása mellett – a Piac téri helyszínre. A téren már javában égett a máglya, melyet a legutóbbi halloween rendezvényen látott mezőfalvi boszorkányok táncoltak körbe.

 

Márton-napi felvonulás: Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Magyarországon általában német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szervezésében a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat maguk készített lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek. Ha megoldható, a vonulókat római katonák piros köntösébe öltözött lovagló Szent Márton vezeti. A megemlékezés központi helyszínére érve a gyerekek rövid műsort adnak elő, melyben eljátsszák Szent Márton és a koldus történetét. A megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, liba (vagy ember) formájú sütemény és meleg italok fogyasztásával végződik „ - olvasható a Wikipédia internetes tudásbázisában.

 

A boszorkányos produkció után először Molnárné Troppert Mária ismertette a Márton napi szokások történetét, majd az iskola német nyelvoktatást tanuló diákjai német és magyar nyelvű bemutatója, tánca szórakoztatta a közönséget. A Mezőfalvi Német Nemzetiségi Tánccsoport előadásával zárult a Piac téri program.

 

A képre kattintva indul a videó!

Share