28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mezőfalva: Halottak napjára az orosz katonai sírok is megújultak

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Képek a felújításról itt! >>>

Mezőfalva: Halottak napjára az orosz katonai sírok is megújultak

12 milliót költöttek a halottakhoz méltó hely kialakítására

Az Orosz Föderáció támogatásával és megbízásából halottakhoz méltó kegyeleti környezet veszi körül a második világháború során Mezőfalván eltemetett orosz katonákat. A község közepén, a Piac téri park és a víztorony alatti játszótér közötti területen máig tisztázatlan számban temettek el embereket. A hosszú évek során tönkrement sírkert a halottak napja előtti hetekben megújult. Rendbe tették az emlékműveket, járólapos burkolattal látták el a fő obeliszk előtti részt, kijavították, lefestették a kert körüli kerítésalapot, csiszolták, kipótolták a feliratokat és teljesen új vaskerítést telepítettek. A sírkertben folyó munkálatok finisében jártunk a helyszínen, ahol Szűcs László alvállalkozó adott lapunknak tájékoztatást.

- Éves szinten 20-25 orosz katonai sírkertet, emlékművet újítunk fel az orosz megrendelő finanszírozásával. Magyarországon sok az elhanyagolt, állagában leromlott katonai síremlék, melyeknek rendbetételéhez jelentős támogatást fordít az anyaország követsége. A katonai temetők fennmaradását, gondozását nemzetközi szerződések szabályozzák. Mikor mennyi pénz jut a munkálatokra, azt az adott év erre irányított költségvetése határozza meg – mondta ottjártunkkor az alvállalkozó kőműves mester.

Megkérdeztük telefonon a katonai sírkertek felújításának fővállalkozóját Dublinszki Lászlót is, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy éves szinten 90 millió forint összegben költ az Orosz Föderáció a Magyarországon elhunyt orosz katonák sírjainak gondozására. Sajnos hazánkban nem fordítanak annyi energiát a kegyeleti helyek állagának megőrzésére, mint a környező országokban, és a háborúban elesett katonák sorsa sem kutatott hasonló mértékben – összegezte tapasztalatait Dublinszki László.

Mezőfalván a rendszerváltás óta a civil szervezetek és néhány magánember ápolta sírokat és környéküket. Az ott eltemetett emberek számáról és a temetkezés történetéről már nagyon nehéz hiteles adatokat gyűjteni. Csak néhány idős ember tudna róla mesélni, akik gyerekfejjel élték meg a háború helyi eseményeit.

        

 

 

Share