17 | 01 | 2019
Főmenü
Események
January 2019
M T W T F S S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Véletlen kép

Mezőfalva: Ünnepélyesen lerakták az új óvodaépület alapkövét

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Mezőfalva: Ünnepélyesen lerakták az új óvodaépület alapkövét

Több mint száz éve volt hasonló esemény Mezőfalván

2017. december 19. délelőtt 10.30 órakor történelmi eseményeknek lehettünk tanúi a Mezőfalvai Tündérkert Óvoda udvarán. A nagyberuházások protokolljainak megfelelően, ünnepélyes keretek között rakták le az új óvodaszárny alapkövét. 

Az átlátszó fedővel borított alapkőben elhelyezett emlékeket sok évtized után i smegnézheti majd az utókor

 

A tárolóban a helyhez és az eseményhez méltó tárgyakat helyeztek el. A rendhagyó alapkőbe, ami ezúttal nem az épület aljában lesz elsüllyesztve és rábetonozva, ahogy Márok Csaba Mezőfalva polgármestere a kő letételénél fogalmazott, hanem egy lépés álló, átlátszó felülettel fedett, sok év múlva is megtekinthető tárolóban kap helyet az erre célra szánt helyi és térségi újságok, valamint az óvodások kézimunkái. A rendhagyó alapkőletételnél részt vett Varga Gábor országgyűlési képviselő is, aki hozzászólásában még viccesen meg is jegyezte: Soha életében nem látott ilyen frappáns magyarázatot, hogy szúrták el, amiért ilyen későn lett ez az alapkő letételt. Majd folytatva a köszöntőt, életében nem beszélt úgy, mint a Rómeó és Júlia jelenetnél az erkély alól, bár most ő a pincéből szólta felső korláton lévő hallgatósághoz. Az ünnepélyes mozzanatokat követően – lévén maga is pedagógus – örömmel vegyült el az óvodások csoportjaiban Varga Gábor.

 

A Mezőfalvai Tündérkert Óvoda, 109 évvel ezelőtt 1908. október 11-én kisdedóvóként indult. Első csoportjaiban 230-250 óvodáskorú gyerek járt. Két okleveles óvónő – özvegy Hábel Bertalanné és Szemlér Erzsébet foglalkozott a csöppségekkel, két dajka segítségével. A hosszú évtizedek alatt viharos éveket is megélt az intézmény. Az első világháború idején például harminc ágyas kórházként is üzemelt. Az óvónők, mint ápolónők szolgáltak. A második világégés alatt szintén nehéz sorsa jutott a gyermeknevelés. A kitelepítések és egyéb szomorú események alaposan rányomták bélyegüket az akkori nevelői munkára is. A Hercegfalvi Római Katolikus Óvoda 1848-ban, az államosítás idején változott Községi Óvodává, majd az 1965-ös önállóvá válás és szakosodás után 2007-ben az akkori képviselői testület döntése nyomán felvette a Mezőfalvai Tündérkert Óvoda nevet. Az intézménybe jelenleg több mint száz gyermeket nevelnek. A kétszázmilliós költséget is meghaladó önkormányzati pályázatnak és állami támogatásnak köszönhetően jelentősen kibővül a gyerekek és a nevelők élettere. Tornaszobával, két csoportszobával és különböző foglalkoztató és egyéb funkcionális szobákkal bővül az óvod épülete. A cikk bevezető alcímében nem véletlenül írtuk – Több mint száz éve volt hasonló esemény a településen!

 


 

 

Share