28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Dunaújváros: 2017 birkózó szemmel

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Dunaújváros: 2017 birkózó szemmel

Küzdelmes és sikeres éven vannak túl a birkózók. „Hol nagyobbat, hol kisebbet, de előre léptek az idén is"! Az idei évről Pintér Attila szakosztályelnököt és Király Ferenc veterán birkózót és Tombor István utánpótlás edzőt kérdeztük.

Pintér Attila a Dunaferr SE Birkózó Szakosztályának elnöke eredményes és jó évnek értékelte a 2017-es esztendőt

 

- A Dunaferr SE birkózói több célt is megfogalmaztak a tavalyi év végén, mint az utánpótlás bázisának növelése, a régiós szerepkörnek való megfelelés, a birkózó centrum bővítése és az eredményes szereplés – mondta évzáró ünnepi köszöntőjében a szakosztály vezetője. Összegezve a 2017-es esztendőt, mindegyik pontot sikerrel teljesítették a sportolóink, edzőink és szakembereink. Természetesen marad az emberben hiányérzet, hiszen mindig törekszünk a jobbra, a tökéletesebbre, de azt gondolom a srácaim mindent megtettek, hogy a versenyeken helytálljanak. Nagyon sok embert sikerült bevonni a birkózásba. Régiós szinten 900 ember az, aki intézményeken, sportszerveteken keresztül kapcsolatba került a sportággal. A centrumunkon pályázati pénzből további fejlesztéseket hajtottunk végre, ami lehetőségeket teremt mind az edzők, mind a sportolók szakmai továbblépéséhez. Szinte minden területen hol nagyobbat, hol kisebbet, de előre léptünk az idén is.

- A jövő feladatai?

- Ezt a bázist szeretnénk erősíteni, azonban a létszám sajnos korlátozott. Nagyon sok intézmény jelezte szerződéskötési szándékát, de ennek ma fizikai akadályai vannak. Azért nem tudunk tovább bővülni, mert ekkora edzői létszámmal már nem lehet. Tehát az elsődleges cél a szakembergárda bővítése. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor az ismét óriási előrelépést jelent. Valamint további lehetőségeink vannak a birkózó centrum fejlesztésére. Nem utolsó sorban szeretnénk sikeres versenyeket rendezni, melynek során pár év múlva az ifjabb korosztályúak a felnőtt kategóriában is eredményesek lehetnek. Külön kiemelni így az év végén senkit nem szeretnék. Sikeres volt az év annak is, aki dobogóra állhatott, és annak is, aki csak lejárt edzésre, mert egészséges mozgással töltötte az időt. Azt gondolom, sportolóink példát mutatnak a fiataloknak.

- Magyar és nemzetközi viszonylatban hol helyezkednek el a Dunaferr birkózói?

- Magyar viszonylatban nagyon jó helyen, az első huszonötben. Célunk az első tízbe feljutás. Világviszonylatban a magyar birkózás – még ha az elmúlt évek eredményei nem teljesen ezt igazolják is – nagyon jó szinten áll. Azzal a létszámmal, akikkel ma a sportág dolgozik mind edzői, mind sportolói tekintetben, szerintem csúcsra van járatva ez a rendszer, melyhez a szövetség és a támogatóink részéről nagyon komoly segítséget kapunk – zárta évértékelését Pintér Attila a Dunaferr SE Birkózó Szakosztályának elnöke.

Király Ferenc a 2017-es Veterán Birkózó Bajnokságon 130 kg-ban az 51-55 évesek korcsoportjában kötött fogásban és szabad fogásban is aranyérmet szerzett

 

 

Király Ferenc, aki a 2017-es veterán Birkózó Bajnokságon 130 kg-ban az 51-55 évesek korcsoportjában kötött fogásban és szabad fogásban is aranyérmet szerzett, az ünnepi vacsora előtt válaszolt kérdéseinkre.

- Az utóbbi években elindult egy pozitív változás. Az utánpótlás sportot már az óvodás kortól elkezdik. Én a 70-es években ismerkedtem meg a birkózással, mikor nagyon sok iskolában találhattunk csapatokat. Ugyanakkor a világ is alaposan átalakult. A gyerekeknek rengeteg szabadidő eltöltési lehetősége van. Sajnos ezek közül számos olyan is, amelyben nem kell nekik küzdeni, kínlódni az eredményekért. Inkább a számítógép, vagy a könnyebb sportok felé mennek el.

- Tudnak példát, alternatívát mutatni az idősebb sportolók?

- Természetesen. Igaz, a birkózás egyéni sport, de edzőpartnerek nélkül nem lehetséges. Magam 55 éves vagyok, de ugyanúgy edzek a fiatalokkal és segítenek engem felkészülni, szinten tartani. Gyakorlatilag nekik köszönhetem az eredményeimet.

- Ha újra gyerek lenne, ezt a sportot választaná?

- Valószínűleg, hiszen 10 év sportolás után harminc évet kihagytam, majd 50 évesen kezdtem újra. Tehát választhattam volna mást is, de ezt szeretem, ehhez van affinitásom.

- Mi lehetne az év végi üzenet az utánpótlásnak?

- A kitartás, az egymásra való odafigyelés és nem utolsó sorban a csapatjáték – hangsúlyozta a legfontosabb szempontokat Király Ferenc a Dunaferr SE eredményes veterán birkózója.

Tavasszal a mezőfalvi DAK kupán

 

A mezőfalvi helyzetről Tombor István testnevelő tanár, birkózó edzőt kérdeztük.

- Mezőfalván 15 óvodás, 10-15 fős előkészítő csoport (1-2 osztály) és 20-25 fő, akik már régebb óta járnak birkózásra. Nagy tradíciói vannak a birkózó sportnak, melyhez a közelmúltban saját edzőtermet is sikerült kialakítani az iskolában. Tehát közel 50 fő birkózik Mezőfalván az óvodától az iskoláig. Közülük több gyerek büszkélkedhet szép eredményekkel.

Share