28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Rajt előtt

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Néhány kép a felkészülésről itt! >>>

 

Rajt előtt

Rövidesen elérkezik az idő, indulnak a 2012-2013-as idény tavaszi fordulói. A MEDOSZ SE háza táján „kapirgáltunk”, milyen kondíciókkal rajtolunk a bajnoki mérkőzéseken? Lehet, hogy nem lesz elég pénz a bajnokság végéig? Tervek, remények és a realitások tükrében faggattunk egyesületi vezetőt és edzőket.

- Szezon előtt már csak két felkészülési mérkőzés van hátra a mezőfalvi focistáknak. Tehát hamarosan elérkeznek a bajnokság tavaszi fordulói. Hogyan indulunk neki a tavaszi idénynek? Erről faggattuk Masinka Lászlót a Megye I. osztályú csapatunk edzőjét:

- Felkészültünk a tavaszra. Fizikálisan, amit kellett, azt elvégeztük. A csapatjátékunk még alakul, de az alapelgondolásban, amit másfél éve elkezdtünk, abban változás nem lesz.

- Tehát támadó felfogásban játszunk továbbra is! Szó volt az év végi záráskor, hogy új játékossal erősítünk tavaszra. Aztán úgy alakult, hogy mégsem jön, végül pedig csak sikerült új emberre szert tenni.

- Nagyon szerettük volna Sárszentmiklósról Balogh Lacit leszerződtetni. Sajnos nem jön. Tóth Árpád Iváncsáról viszont idekerül hozzánk. Ebben a félévben segítünk egymásnak. Sokáig volt sérült az elmúlt időszakban. Megpróbáljuk felépíteni, és ha utoléri magát, akkor tud nekünk segíteni a pályán.

- Milyen posztra érkezik?

- Támadó. Valamint visszajött Nagy Dávid, akinek a helye még nem eldöntött.

- Tehát akkor a támadó sort erősítjük, ami régi óhaja együttesünknek.

- A tavalyi sérültek közül számíthatunk-e valakire?

- Szepesi Konrád szerencsére felépült, így ő biztosan pályán lehet majd. Váradi Tamás viszont továbbra is sérült. Most a másik lábán a térdében érez fájdalmat, amit mindenképpen ki kell deríteni, hogy mi lehet az? A legnagyobb gond az, hogy elég kevesen vagyunk! 16-17 fővel elég nehéz lesz a szezon.

- Tavaly nagyon impozáns volt az eredmény, amit kezdő csapatként elértünk a Megye I-ben. Mi a cél?

- Mindenképpen a középmezőnyben kell, hogy végezzünk. Itt most a pontos helyezésről nem beszélnék. Én nagyon elégedett lennék, ha egy pillanatig sem érintene meg minket az, hogy számolni kelljen, hány pontra vannak a kiesők. Nagyobb dolognak tartom, hogy ebből a 16-17 emberből a többség az helyi! Sokkal nagyobb teljesítmény, ha így végzünk a tizedik helyen, mintha leigazoltunk volna 3-4 embert, és akkor esetleg elérnénk az 5-6. helyet.

- Akkor fogalmazhatunk úgy, hogy egy stabil, hazai játékosokból álló Megye I. osztály működtetése a cél.

- Így van. Az első évben meg kell alapoznunk, hogy legyen egy stabil csapat, aminek nem a kiesést kell számolgatnia. Azután a nyártól majd meglátjuk. Remélem, hogy a srácok is átvették mostanra a Megye I-es fordulatot. Itt azért végig koncentrálni kell. Jobb csapatok az ellenfelek, mint a Megye II-ben.

- A sorsolás nagyon nem mindegy, hogyan alakul.  Milyen metodika szerint kell felkészülni? Melyek azok a mérkőzések, amikre nagyon oda kell figyelni? Tavaly voltak olyan mérkőzések, amiket elszúrtunk.

- Hát igen. Amit az előbb mondtam, gyorsabb és jobb a játék ebben az osztályban, amire sajnos az első mérkőzések az ősszel rá is mentek. Talán már előre léptünk ebben. Ennek ellenére én még most is azt mondom, az a tavalyi Ikarusz és Szár elleni meccset, amit nem sikerült megnyerni az volt a legbosszantóbb. Idegenben egy-egy bravúrral, mint ahogy tettük is az ősszel, meg lesz a közepe az első osztálynak.

- Ehhez kívánunk sok sikert és találkozunk a mérkőzéseken!

 

Az előbbi interjúban elhangzott, hogy mik a felnőtt csapat tervei. A következő részében arra voltunk kíváncsiak, hogy a vezetés tudja-e biztosítani ehhez az anyagi és szakmai feltételeket? A Mezőhír mikrofonja előtt Cseke Ottó a MEDOSZ SE elnöke:

- Sajnos a pénzügyi nehézségek mindig fennállnak. Őszintén megmondom, év végéig nem tudom lesz-e elég pénz, ha nem kapunk külső támogatást még. A társasági adó elviszi az önkormányzati önrészt. Az egyéb fenntartási költségekhez viszont pénzt kell szerezzünk.

- Korábban szó volt róla, hogy a társasági adóból majd jönnek források. A vállalkozásoktól tízen millióról beszéltünk.

- Ez él is, és költjük is, csak ezek címzett támogatások, amit csak arra a feladatra lehet elkölteni. Ennek az elnyert 14 millió Ft-nak van egy önrésze, ez durván 3 millió, amit önkormányzati költségéből kell fedezzünk. Az egyéb költségeket, amit nem csak a TAO-ból lehet, illetve kell az egyesületnél elvégezni, azt más forrásból kell hozzátenni. Az a legnagyobb probléma, hogy a társasági adóban megnyertünk dolgokat, de lefelezték.  Megfelezték az edzőbéreket, az utaztatást, és így tovább, mindennek csak a felét adták. A pályázat eredeti feladatai ugyanúgy megmaradtak! Nekünk tartani kell a szavunkat, de ez már politika, amibe nem szeretnék belemenni!

- Ott tartottunk, hogy lesznek nehézségek. Tavaly is voltak, melyekről az év végi beszámolónkban már írtunk. Milyen kiaknázatlan lehetőségek vannak még, amivel csökkenthető a finanszírozási nehézség? Például az ősszel a nagyon távoli helyekre egy busszal ment a felnőtt és az IFI.

- Spórolási lehetőségek már nincsenek! A tavasszal kétszer lesz közös utazás. Ez 100 kilométer feletti távra szól. Az utazást a felnőttek saját autóval oldják meg, valamint a vezetőség tagjai, rokonai és szurkolók is besegítenek.

- Ilyen körülmények között mi lehet a cél a tavaszi fordulókban?

- Reményeink szerint a tizedik helyen belül végzünk, de arra is figyelemmel kell lennünk, hogy átszervezések zajlanak az NB-s osztályokban. Ez azt jelenti, hogy a két NB II-es csoportból egy fog maradni. A hat NB III-as csoportból három marad, és innen potyognak le az együttesek. Ahhoz, hogy mi biztosan Megye I-es csapat maradhassunk a 2013-2014-es időszakra, ahhoz legalább a tizedik helyen belül kell végezzünk.

- Akkor ez elég feszítetté teszi a szezont!

- Nem egyszerű. Nem vagyunk sokan sem az IFI-nél, sem a felnőtteknél. Megpróbáljuk valahogy megoldani. Elsősorban a helyi játékosoknak akarunk lehetőséget és támogatást adni. Megpróbáljuk a fiatalokat beépíteni. Sajnos az a tendencia, hogy előbb - utóbb el fog fogyni az utánpótlás! Ez nem csak Mezőfalván van így, hanem a környező településeken sincsen megfelelő számú gyerekállomány. Mi azt szeretnénk, ha itt továbbra is mezőfalvi csapatok fociznának.

- Demográfiai létszámot még nem tud növelni a MEDOSZ SE, de gondolom, a fiatalokra lehet majd számítani.

- Én úgy gondolom, azért nem teljesen kilátástalan a helyzetünk, mert egyre több fiatal, 7-10 éves srác csatlakozik az edzésekhez. Egyre többen vannak és egy felfelé induló tendenciát tudunk elérni. Ez főként a jó kommunikációnak és az edzők minőségének köszönhető. A jó hangulat is létszámnövelő lehet, hiszen ilyen helyre szívesen hívják, csalogatják egymást. Megpróbálunk felfele fejlődni.

- Beszéltünk az anyagi feltételekről. Térjünk át a jelenhez! A pálya állapotáról hallhatnánk néhány információt? Most is átalakítások folynak. Kivágták a játékos kijáróban lévő nagy fát! A kispadok is eltűntek.

- Kezdjük a kispaddal! Egy modern, új kispadot helyezünk el a centerpályán. A régi edzőpályát korláttal kerítjük körbe. Ezt is lehitelesítettük, így a Megye III-asok és a 16 év alattiak bajnoki mérkőzést játszhatnak.

- Akár bevétel is lehet az egyesület számára. Erre már volt példa az elmúlt időben, amikor a talajvíz miatt más együttesek nem tudtak otthon játszani.

- Így van. Amint látható, elég jó körülmények vannak nálunk ebből a szempontból. Most is, ebben a csapadékos időben minden gond nélkül folyhattak a felkészülési mérkőzések. A salakos pálya alól szépen elmegy a víz. Mindezek ellenére azért nem a bérleti kiadás lesz a fő bevételi forrásunk. Alkalomszerűen talán. Természetesen akkor lenne az igazi, ha lenne egy nagy, felnőtt műfüves pályánk! Ennek a bevétele már nem lenne kevés, nagyjából 20 000 Ft óránként.

- Összességében akkor milyen szezonnak nézünk elébe?

- Nehéz! Anyagilag sem lesz könnyű, és a játékoskeretünk sem az a bőséges, de nem akartunk nagy pénzeket elkölteni. Nem is lett volna miből, hogy most itt milliókért vásároljunk játékost. Nem is ez volt a célunk soha! Szeretnénk ebből a keretből és ebből az összegből megoldani, ami van.

A riport végén Cseke Ottó elnök úr még elmondott több távlati tervet, ami az utánpótlás fejlesztéséhez kapcsolódik, de részleteket a megállapodások után szeretne csak nyilvánosságra hozni.

 

Masinka Csaba a Megye III-as csapatunk trénerét is kifaggattuk a tavaszi rajt elképzeléseiről:

- Milyen volt a felkészülés? Milyen változások vannak? Jöttek- mentek emberek.

- Két játékos érkezett hozzánk. Nyikus György és Bába Gergő. Nyikus védőként, Bába középpályásként erősíti a csapatot. Lesz velük munka, mert két évet kihagytak a futballból, de ügyes gyerekek. Hamar felveszik majd a ritmust.

- A csatársoron ezek szerint nem lesz változás. Kik fogják rúgni a gólokat?

- Valószínűleg ez a feladat a régiekre hárul. Őbennük azért benne van a gól igazából.

Milyen volt a felkészülés? Hiszen ez a csapat szinte felkészülés nélkül indult neki ősszel a bajnokságnak?

- Reméljük, hogy előrébb tudunk majd lépni. A felkészülésünk az jó volt. Öt hét most rendelkezésünkre állt, aminek meg kell látszania. Erőnlétben nem lehet gondunk. A játék szempontjából még jó lett volna egy-két hét haladék. Nagyon hiányzott a jó pályán való játék.

- A hazai mérkőzések tükrében mi a cél?

- Minden mérkőzést szeretnénk megnyerni, nem csak a hazaiakat, de természetesen ez utóbbiakra sokkal nagyobb hangsúlyt illik tenni. Idáig is jobban odatettük magunkat otthoni környezetben, és ezután is így lesz.

- Ehhez kell a hazai közönség támogatása is. Ha már itt tartunk a támogatásnál, milyen forrásból tudtok gazdálkodni? Biztosított-e a Megye III -as csapat léte?

- Én úgy tudom, biztosított! Annyira nem látok bele a dolgokba, de úgy tudom ezzel nincsen gond.

- Az élvonalbeli csapatunknál úgy nyilatkozott az edző, hogy elsősorban hazai játékosok kapnak lehetőséget.

- Szinte mindenki mezőfalvi.

- Hová lehet prognosztizálni a fiúkat a tavaszi szezon végére?

- Most kilencedikek vagyunk. Ha a hetedikre oda tudunk érni, az jó lesz.

 

A játékosmozgásról még annyit megtudtunk, hogy Tórizs Attila elment Nagylókra. Szüsz Tamás és Lénárt Zsolt Dunaföldváron folytatja.

 

Az IFI-nél is érdeklődtünk a rajtelőtti állapotokról. Gulyás Ferenc edző válaszolt kérdéseinkre:

- Felkészülés, játékosmozgás, szezonkezdet, mit lehet tudni az IFI-nél ezekről?

- Játékosmozgással kezdeném. Két játékossal erősödtünk. Szabó visszatért Dunaföldvárról. Védő lesz. Balogh Dávid a PASE-ból jött meg hozzánk, ő a középpályát erősíti. A felkészülésen eddig négy mérkőzést játszottunk, négy győzelemmel. Úgy néz ki, megtaláltuk azt az arányt, amelyikben futballozni lehet a kinti és a benti edzések között.

- Mekkora létszámú a csapat?

- Az bizony elég kevés! 16-17 fő.

 - Sérülésekkel hogyan állunk?

- Egy sérültünk van, Pokk Máté. Sajnos ő keresztszalag szakadásos.

- Tehát a támadó sor a régi. Kapus fronton mi a helyzet?

- Marad  Orosz Gábor, illetve Papp Martin.

- Cél a szezon végére?

- Dobogón szeretnénk végezni! A negyedik helyről a dobogóra nem messze kell menni.

- Szakmai szempontból hogyan ítéled meg a csapat erősségét, reális ez a cél?

- Összességében, hogy az elmúlt időszakban nem tudtunk előrébb kerülni, annak az az oka, hogy néhány mérkőzésen nagyon fegyelmezetlenül játszottunk. Ezeken az összecsapásokon nem is nyertünk! Itt ment el valójában a jó szereplés.

- Leginkább akkor fejben kell erősödni a csapatnak, hiszen a technika, a játékosok tudása, az erőnlét megvan.

- Úgy gondolom, az egyetlen probléma a létszám lesz. Lehet, ezzel nem érünk el a végéig, főleg, ha belevesszük a sérüléseket, kiállításokat is. Ez komoly teher.

 

A mezőfalvi csapatok tehát felkészültek a tavaszi megmérettetésre. Nem mondhatjuk, hogy a háttérben itt a bőség és a Kánaán, de egyelőre biztosítottak az alapvető feltételek. Hogy hogyan alakul majd az egyesület további sorsa, azt ma még nem lehet megmondani, hiszen számos tényező befolyásolja a működést és az eredményességet. Nem könnyű talpon maradni a mai viszonyok között. Mindenesetre a buzdítás mindig jól jön majd!

Hajrá Mezőfalva!

Share