|  |  | 
 
| 
	
	
	
		
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Tejszínes-étcsokis torta
 Hozzávalók:
 
 720 g étcsokoládé
 400 g porcukor
 325 g puha vaj
 400 g rétesliszt
 300 g kristálycukor
 175 g habtejszín
 3 db tojás
 1 csomag sütőpor
 csokoládédísz
 
 Elkészítés:
 
 Vízfürdő felett olvasszunk fel 350 g összetördelt csokoládét, 225 g vajat és adjunk hozzá 6 dl vizet.
 Tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
 Egy tálkában verjük fel a tojásokat, majd fokozatosan keverjük hozzá a langyos csokoládéhoz.
 
 A csokoládéhoz keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a porcukrot, majd öntsük egy kizsírozott tortaformába. Előmelegített sütőben 170 °C-on süssük kb. 45 percig.
 Ha a piskóta megsült, hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki a formából.
 
 Készítsük el a tölteléket: vízfürdőben olvasszunk fel 120 g csokoládét, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
 Ekkor keverjük hozzá a kristálycukrot, a maradék vajat és négy evőkanálnyi tejszínt.
 A tortalapot vágjuk szét három lapra.
 
 Készítsük el a mázat: vízfürdőben olvasszunk fel 250 g csokoládét és a maradék tejszínt.
 A tortalapokat kenjük meg az előkészített krémmel, ragasszuk össze, majd az egész tortát öntsük le csokoládémázzal.
 
 Tegyük félre, kb. 30 percig hagyjuk állni.
 Díszítsük a maradék krémmel és a csokoládédíszekkel.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Kínai ananászos csirke
 Hozzávalók:
 
 1 kg csirkemell
 2 fej hagyma
 3 szelet zeller
 4 ananászkarika
 2 evőkanál méz
 3 evőkanál szójaszósz
 1 evőkanál vodka
 só
 őrölt fekete bors
 1 evőkanál olaj a sütéshez
 
 Elkészítés:
 
 A csirkemelleket mossuk meg.
 A megtisztított hagymát karikázzuk fel.
 A zellert is tisztítsuk és mossuk meg, majd vágjuk kockára.
 A csirkemelleket tegyük egy nagyobb fazékba, öntsünk rájuk egy liter vizet.
 Adjuk hozzá a zellert, a hagymát, majd sózzuk, borsozzuk.
 
 Hagyjuk felfőni a vizet, majd fedő alatt 40 percig alacsony lángon főzzük tovább.
 A megfőtt csirkehúst szedjük ki a húsléből.
 A csirke bőrét távolítsuk el, a húst vágjuk kockára.
 A húsléből 200 ml-t melegítsünk fel.
 csirkehúst olajon pirítsuk meg, majd adjuk a húshoz a mézet és a szójaszószt.
 Kb. 20 másodperc múlva adjuk a húshoz a vodkát és a húslevet. Mindezt állandó keverés közben főzzük fel.
 
 Adjuk a húsos keverékhez a feldarabolt ananászkarikákat, majd újra főzzük fel, és további két percig főzzük.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Karfiolos-krémsajtos felfújt pulykamellel
 Hozzávalók:
 
 1 fej karfiol
 1 liter zöldségleveslé (kockából)
 4 szem paradicsom
 80 g füstölt pulykamell
 1 teáskanál napraforgóolaj
 4 tojás
 4 evőkanál zöld fűszeres krémsajt
 1 csokor metélőhagyma
 
 Elkészítés:
 
 Mossuk és tisztítsuk meg a karfiolt, majd szedjük rózsáira. Forraljuk fel a levest, kis lángon főzzük benne 10 percig a karfiolt, aztán vegyük ki, és csöpögtessük le.
 
 Tegyünk félre a főzővizet.
 Vágjuk ki a paradicsomok szártövét, forrázuk le és hámozzuk meg, majd vágjuk nagyobb darabokra őket.
 Kockázzuk fel a pulykamellet.
 Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
 
 Teflonbevonatú serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, közepes lángon, kevergetve rövid ideig pirítsuk benne a pulykamellkockákat, aztán tegyük félre a húst.
 Keverjük simára a tojásokat a karfiol főzővizével és a krémsajttal.
 
 Dolgozzuk össze a karfiolt a paradicsommal és a pulykamellkockákkal.
 Tegyük a keveréket egy közepes méretű tűzálló formába, és öntsük le a tojásos masszával.
 Süssük az ételt 20-25 percig.
 
 Öblítsük le a metélőhagymát, rázzuk le róla a vizet, és vágjuk apróra.
 Metélőhagymával megszórva tálaljuk a felfújtat.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Csőben sült rizs olajbogyóval, mozzarellával
 Hozzávalók:
 
 100 g hántolatlan rizs
 1 endívia (vagy fejes) saláta
 1 fej vöröshagyma
 1-2 gerezd fokhagyma
 18 db mag nélküli fekete olajbogyó
 125 g mozzarella
 1,5 evőkanál olívaolaj
 tengeri só
 1 teáskanál szárított oregánó
 vaj a formázáshoz
 
 Elkészítés:
 
 Mossuk a rizst addig, amíg tiszta nem marad a víz.
 Ezután tegyük lábosba, öntsünk rá annyi enyhén sós vizet, hogy ellepje, és kis lángon főzzük 30 percig.
 Vegyük le a tűzről, és hagyjuk duzzadni a rizst 10 percig.
 
 Tisztítsuk meg a salátát, vágjuk négyfelé, csíkozzuk fel, többször is alaposan mossuk meg meleg vízben, majd szárítsuk meg. Hámozzuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, vágjuk apróra mindkettőt.
 
 6 olajbogyót szintén daraboljunk apróra.
 Csöpögtessük le a mozzarelláról a levet, és vágjuk vékony szeletekre.
 Egy edényben forrósítsuk fel az olajat.
 
 Kis lángon pirítsuk benne üvegesre a vöröshagymát és a fokhagymát.
 Tegyük hozzá a salátát, és forgatva pirítsuk meg a zsiradékban. Fűszerezzük a salátát sóval és oregánóval, keverjük hozzá az apróra vágott olajbogyót, aztán lefedve, kis lángon dinszteljük a hozzávalókat 3 percig.
 
 Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
 Kevés vajjal kenjünk ki egy tűzálló formát, és tegyük bele a rizst.
 Egyenletesen osszuk el a rizs tetején a dinsztelt salátát, és tegyük a tetejére a sajtszeleteket.
 Süssük az ételt 20 percig, hogy aranybarna legyen a teteje. Olajbogyóval díszítve tálaljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Ribizlis joghurttorta
 Hozzávalók:
 
 300 g rétesliszt
 150 g puha vaj
 100 g porcukor
 1 db tojás
 1 csomag vaníliás cukor
 1 teáskanál sütőpor
 A töltelékhez:
 500 g natúr joghurt
 1 csomag zselatin
 200 g ribizli
 200 g habtejszín
 2 csomag vaníliás cukor
 3 evőkanál porcukor
 A díszítéshez:
 kókuszreszelék
 2 evőkanál ribizliszörp
 1 marcipánrózsa
 
 Elkészítés:
 
 A vajat kavarjuk ki a porcukorral és a vaníliás cukorral, végül adagoljuk hozzá a tojást és a sütőporral elkevert lisztet.
 A tésztát öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt sütőformába, majd 160 °C-on süssük kb. 25 percig.
 A kész tésztát hagyjuk kihűlni.
 
 A zselatint készítsük el a csomagoláson található használati útmutató szerint.
 A joghurtot keverjük össze a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd keverjük össze a zselatinnal.
 Kb. 10 percig hagyjuk állni, ekkor keverjük hozzá a keményre vert habtejszínt.
 A tésztát vágjuk el két lapba, az alsót kenjük meg a joghurtos krém felével, amelybe előtte belekevertük a ribizli.
 
 A másik lapot tegyük rá a krémre, és a torta tetejét, illetve oldalait kenjük be a maradék krémmel.
 A tetejét öntsük le a szörppel, az oldalait szórjuk meg kókuszreszelékkel.
 A tortát tegyük hűtőszekrénybe, tálaláskor díszítsük marcipánrózsával.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Csirkés pitakenyér tzatzikivel
 Hozzávalók:
 
 550 g csirkemellfilé
 1 evőkanál kukoricadara
 1 kiskanál pirospaprika
 1 kiskanál kömény
 1 kiskanál őrölt fekete bors
 1/2 kiskanál só
 2 evőkanál olívaolaj
 4 pitakenyér
 1 reszelt uborka
 115 g salátalevél
 200 g natúr joghurt
 1 evőkanál menta
 1 gerezd fokhagyma
 
 Elkészítés:
 
 A csirkemellet vágjuk apró csíkokra, majd keverjük össze kukoricadarával, sóval és borssal.
 
 A tzatziki-mártáshoz nyomkodjuk ki a vizet a lereszelt uborkából, majd tegyük egy tálba.
 Adjuk hozzá a mentaleveleket, a joghurtot és a zúzott fokhagymát.
 
 Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat.
 Erős tűzön 2-3 percig pirítsuk a csirkehúscsíkok felét, majd forgassuk meg.
 A kész, megpirult húst tartsuk melegen, közben pedig készítsük el a hús másik felét is.
 
 Grillsütőben kb. 1 percig melegítsük a pitakenyereket, majd az összest vágjuk félbe, úgy, hogy egy zsebhez hasonlítson.
 A kenyereket töltsük meg a csirkehússal és a tzatzik-mártással.
 
 A töltött pitákat melegen, zöldsalátával tálaljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  |  |  |