|  |  | 
 
| 
	
	
	
		
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Bodzafánk
 Hozzávalók:
 
 20 dkg liszt
 5 dkg cukor
 3 tojás
 3 dl tej
 1 csomag vaníliás cukor
 1/2 csomag sütőpor
 csipet só
 bodzavirág
 a sütéshez olaj
 
 Elkészítés:
 
 A fehérje kivételével a hozzávalókat kikeverjük, majd a habbá vert fehérjét is beleforgatjuk.
 A bodzavirágokat belemártjuk a masszába, és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.
 
 Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
 Lekvárral is lehet tálalni.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Bodzaital
 Hozzávalók:
 
 6 l + 2,5 dl víz
 6 db bodzavirág
 6-8 db citrompótló
 3 db citrom
 1 kg + 25 dkg cukor
 
 Elkészítés:
 
 A 6 liter vizet felforraljuk 1 kg cukorral.
 A maradék 25 dkg cukrot megpirítjuk, és felengedjük 2,5 dl vízzel, majd az előző keverékhez öntjük.
 Közben megmossuk és leszedjük a virágokat a szárról.
 Amikor lehűlt a víz, belerakjuk a virágot, a citrompótlót és a karikára vágott citromot.
 2 napig hűvös helyen hagyjuk állni, majd leszűrjük, és hűtve fogyasztjuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Bodzalekvár
 Hozzávalók:
 
 1 kg érett, teljesen fekete bodzabogyó
 80 dkg cukor
 2 dl víz
 Elkészítés:
 
 A cukrot a vízzel sziruppá főzzük.
 Belekeverjük a bodzát, és sűrűre főzzük.
 Kis üvegekbe rakjuk, lekötjük, és szárazgőzbe tesszük.
 
 Megjegyzés:
 A bodza köztudottan gyógynövény.
 - A lekvárt használhatjuk:
 - meghűlésre, köhögés csillapítására
 - enyhe hashajtónak
 - vértisztító, lázcsillapító, vizelethajtó.
 Emellett nagyon-nagyon finom.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Szezámmagos-tonhalas tészta
 Hozzávalók:
 
 25 dkg orsó tészta
 2 tonhal konzerv
 1 fej vöröshagyma
 2 gerezd fokhagyma
 2 dl főzőtejszín
 só
 bors
 ételízesítő
 szezámmag
 
 Elkészítés:
 
 1. A tésztát felrakom főni, mert miközben felforr a víz és megfő a tészta, kész a tonhal is.
 
 2. A szezámmagot megpirítom teflon serpenyőben.
 
 3. A hagymákat megpucolom, apró darabokra vágom, és a tonhal konzervből kicsorgatott olajon üvegesre párolom.
 Hozzáteszem a tonhalat, ízesítem sóval, borssal, ételízesítővel. Hozzáöntöm a szezámmagot, vagy készíthetjük az egészet egy serpenyőben is.
 Amikor már összepirult, ráöntöm a tejszínt, összeforralom.
 Kicsi vizet is szoktam hozzáönteni, hogy több legyen a leve.
 
 4. A megfőtt tésztát ráöntöm a tejszínes tonhalra, és összekeverem.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Spagetti mézes-bazsalikomos paradicsomszósszal 
 Hozzávalók:
 
 50 dkg spagetti
 1 fej vöröshagyma
 2 gerezd fokhagyma
 1/2-1/2 zöld és sárga kaliforniai paprika
 30 dkg paradicsom
 1 evőkanál olaj
 1 evőkanál paradicsompüré
 2 kávéskanál méz
 2 kávéskanál vörösborecet
 4 szál friss bazsalikom
 
 Elkészítés:
 
 A spagettit sós vízben, a csomagoláson előírt idő alatt megfőzzük, leszűrjük.
 
 A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
 A paprikát kicsumázzuk, majd csíkokra vágjuk.
 A paradicsomot megmossuk, apróra daraboljuk vagy botmixerrel pürésítjük.
 
 Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát és a fokhagymát.
 Majd hozzáadjuk a paradicsomot meg a paprikát, és kb. 10 percig pároljuk.
 A paradicsompürével, a mézzel, a borecettel, sóval, borssal ízesítjük.
 
 Amikor a paprika roppanósan puha, a forró mártásba belekeverjük a tésztát.
 Hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomleveleket, és azonnal tálaljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Csípős mediterrán tészta rokforttal
 Hozzávalók:
 
 2 személynek:
 25 dkg tészta (Conchiglie Rigate)
 6 gerezd fokhagyma
 3 db chilipaprika
 3 db paradicsom
 1 nagy csiperkegomba
 1 szál újhagyma zöldjével
 2 levél jégsaláta
 1/2 csokor petrezselyem
 15 db chilivel töltött zöld olívabogyó
 olívaolaj
 só
 őrölt feketebors
 őrölt csípős pirospaprika
 oregánó
 bazsalikom
 ketchup
 chiliszósz
 1 dl vörösbor
 5 dkg rokfort sajt
 
 Elkészítés:
 
 A tésztát felteszem főni.
 
 Közben a fokhagymát és petrezselymet aprítom, a paradicsomot nyolcadolom, a gombát és a jégsalátát szeletelem, az újhagymát és a chilit karikára vágom.
 
 Olívaolajon a hagymát dinsztelem, rádobom a paradicsomot, a gombát és az olívabogyókat, fűszerezem, rálocsolom a vörösbort.
 A leszűrt tésztát hozzákeverem, locsolok rá ketchupot és chiliszószt, rászórom a salátát, az újhagyma zöldjét és a petrezselymet.
 
 Tálaláskor morzsolok rá sajtot, s teszek rá petrezselyemlevelet.
 |  
			| 
	 
		 |  |  |  |