|  |  | 
 
| 
	
	
	
		
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával
 Hozzávalók:
 
 5-6 db csirkemáj
 2 db alma (édes)
 30 dkg kockázott sütőtök
 1 nagy lilahagyma
 2 evőkanál méz
 őrölt színes bors
 só
 majoranna
 őrölt fahéj
 őrölt szerecsendió
 2 dl tejszín
 2 evőkanál olívaolaj
 5 dkg vaj
 30 dkg metélt tészta
 
 Elkészítés:
 
 A csirkemájról éles késsel fejtsük le az eres részeket, majd vágjuk fel nagyobb darabokra.
 Az alma magházát távolítsuk el, majd szintén vágjuk fel nagyobb kockákra.
 A lilahagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre.
 
 A sütőtököt szintén vágjuk fel nagyobb kockákra, majd pár perc alatt főzzük félpuhára.
 Ezután szűrjük le, és tegyük félre.
 
 Egy wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a feldarabolt csirkemájat, és többször átforgatva süssük kb. 5 percig.
 Ezután egy szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük félre.
 
 A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lila hagymát.
 Kevergetve pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá az almát.
 Ezután csorgassuk rá a mézet, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
 Keverjük alaposan össze, majd egy kicsi rést hagyva fedjük le egy fedővel.
 Alacsony hőfokon, néha óvatosan megrázogatva pároljuk pár percig.
 
 Amikor a hagyma és az alma már félpuhára párolódott, adjuk hozzá az előfőzött sütőtököt és az elősütött csirkemájat, majd öntsük hozzá a tejszínt is.
 Keverjük óvatosan össze, és szükség esetén ízesítsünk utána. Néhány perc alatt rottyantsuk össze a ragut, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.
 
 Ameddig a ragu készül, enyhén sós vízben főzzük ki a metélt tésztát. Szűrjük le, majd egy pici olívaolajon futtassuk meg. Közben enyhén sózzuk, és keverjük alaposan össze.
 
 Tálaláskor szedjük a tésztát tányérokra, majd kanalazzuk rá a csirkemájas-sütőtökös-almás ragut.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Fokhagymás-csípős tészta
 Hozzávalók:
 
 1 nagyobb fej fokhagyma
 3-4 db savanyított cseresznyepaprika
 50 dkg spagetti tészta
 olaj
 só
 bors
 ételízesítő
 tejföl
 
 Elkészítés:
 
 A fokhagymát megtisztítom, majd apró kockákra vágom.
 A cseresznyepaprikákat szintén apró kockákra vágom.
 Ezután a fokhagymát és a paprikát egy serpenyőben kevés olajon megdinsztelem (kb. 7-8 perc, hogy egy kicsit ropogós maradjon).
 
 A tésztát sós, olajos vízben készre főzöm, majd egy tésztaszűrő segítségével leszűröm.
 Visszaborítom a tésztát az edénybe, és újra felteszem a tűzhelyre, hozzáadom a fokhagymás paprikát, összekeverem, és kb. 1 percig még tovább melegítem, ha kell, kis olajjal meglocsolom és fűszerezem.
 
 Tálaláskor az ízek kedvéért egy kis tejföllel meglocsolom.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Csípős-pikáns tészta olajbogyóval
 Hozzávalók:
 
 50 dkg spagetti
 2 piros chilipaprika
 3 gerezd fokhagyma
 15 dkg vegyes olajbogyó
 1 dl olívaolaj
 2 evőkanál vaj
 1 citrom reszelt héja
 1 csokor petrezselyem
 
 Elkészítés:
 
 A chilipaprikákat megmossuk, kimagozzuk.
 A fokhagymát meghámozzuk.
 A chilit, a fokhagymát és az olajbogyót durvára vágjuk.
 A petrezselymet lemossuk, lecsepegtetjük, durvára vágjuk.
 
 Az olívaolajat és a vajat mélyebb serpenyőben együtt felforrósítjuk, majd a chilit, a fokhagymát és az olajbogyókat kb. 5 percig pároljuk benne.
 Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a petrezselymet, ha kell, sóval ízesítjük.
 
 A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson szereplő utasítás szerint, majd lecsepegtetjük, és az olajbogyós keverékhez adjuk. Azonnal tálaljuk.
 Tálalás előtt megszórhatjuk reszelt parmezánnal is.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Avokádós spenótsaláta
 Hozzávalók:
 
 4 nagy marék zsenge spenót és jégsaláta
 2 avokádó
 8 szelet teljes kiőrlésű kenyér
 1 evőkanál magos dijoni mustár
 1 evőkanál borecet
 2 evőkanál olívaolaj
 
 Elkészítés:
 
 A mustárt, az ecetet és az olajat összekeverjük 1 evőkanál vízzel. Salátástálba tesszük a lehámozott, szeletekre vágott avokádót és a kis darabokra tépett zöld leveleket.
 Összekeverjük az öntettel.
 Pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Ayurvédikus csodaleves 
 Hozzávalók:
 
 1 ujjnyi gyömbér
 3-4 gerezd fokhagyma
 rizstészta
 2 dl kókusztej
 leveskocka
 friss spenótlevél
 só
 bors
 kurkuma
 ghee (tisztított vaj)
 
 Elkészítés:
 
 A ghee-n a meghámozott, csíkokra vágott gyömbért és fokhagymát megdinsztelem, megszóróm kurkumával, felöntöm vízzel, beleteszem a leveskockát, sózom, borsozom, 5 percig főzöm.
 Beleöntöm a kókusztejet, a rizstésztát, megszórom a spenótlevekkel, még 2 percig főzöm, azonnal tálalom.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Baconbe tekert spárga újkrumplival
 Hozzávalók:
 
 2 személynek:
 50 dkg spárga
 12 dkg (8 szelet bacon)
 8 db újkrumpli
 petrezselyem
 4 db csiperkegomba
 10 dkg spenót
 2 evőkanál majonéz
 só
 őrölt feketebors
 olívaolaj
 
 Elkészítés:
 
 A spárgák végét levágom, megpucolom.
 A krumplikat megmosom.
 Egy nagy serpenyőben sós, cukros vízben félig megfőzöm mindkettőt. A spárgákat kiveszem, a krumplikat még hagyom hőntartáson.
 
 A spárgákat négyesével 2-2 szelet baconbe tekerem.
 
 A spárgákat, a krumplikat és a megtisztított gombákat berakom a serpenyőbe, kevés olívaolajat locsolok rá, fűszerezem, beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe.
 
 Közben a spenótot megmosom, 25 perc elteltével a spenótleveleket is a serpenyőbe teszem, átkapcsolok grill fokozatra 200 C fokra, és még 5 percig pirítom az ételt.
 
 A tányérra teszek mindenből, a krumplikra vágok petrezselymet, és majonézzel tálalom.
 |  
			| 
	 
		 |  |  |  |