|  |  | 
 
| 
	
	
	
		
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Zöldteás málnaleves
 Hozzávalók:
 
 4 dl forró víz
 2 filter natúr zöldtea
 1 szál friss menta
 30 dkg friss (vagy fagyasztott) málna
 3 evőkanál porcukor
 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
 1 lime reszelt héja
 1 kicsi kókuszdió vagy 1 nagy maréknyi kókuszpehely
 szárított almaszirom
 
 Elkészítés:
 
 A forró vízzel leforrázzuk a zöldteát, hozzáadjuk a friss mentát, majd 3 percet állni hagyjuk, ezután kivesszük a filtereket és a fűszert a teából, kihűtjük.
 Ekkor beleszórjuk a leszárazott, megmosott, lecsepegtetett málnát, a porcukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt lime héjat, és botmixerrel krémesre turmixoljuk.
 Hűtőben 1-2 óra alatt jól lehűtjük.
 
 Közben a kókuszpehelyhez a kókuszdiót kalapáccsal megtörjük, kiskéssel óvatosan kiszedjük a belső húsát, és zöldséghámozóval hosszúkás vékony szeletekre vágjuk.
 Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 160 fokos sütőben kb.
 6-8 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
 A készen vett kókuszpelyhet csak sütőben pirítani kell.
 
 Tálaláskor tányérokba vagy leveses csészékbe szedjük zöldteás málnalevest, és pirított kókuszpelyhet, almaszirmot kínálunk hozzá.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Vaníliás meggyleves
 Hozzávalók:
 
 40 dkg friss magozott meggy vagy 1 üveg magozott meggy
 1 csomag vaníliás pudingpor
 2 csomag vaníliás cukor
 1 teásknál fahéj
 1 liter tej
 5 dl víz
 cukor
 
 Elkészítés:
 
 A pudingport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat kb. 2 dl tejben elkeverjük, felöntjük a maradék tejjel és a vízzel, hozzáadjuk a meggyet, és sűrün kevergetve felforraljuk, néhány percig főzzük.
 
 Lehűtve fogyasztjuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Habart gyümölcsleves
 Hozzávalók:
 
 8 személynek:
 2-3 db nagyobb alma
 1 üveg meggybefőtt
 1 üveg cseresznyebefőtt
 1 üveg szilvabefőtt
 1 üveg barackbefőtt
 ízlés szerint cukor
 1-2 rúd fahéj
 kevés citromlé
 3-4 fakanál liszt
 kevés tej
 kevés víz
 
 Elkészítés:
 
 Az almát megpucolom, felszeletelem.
 A befőttekről leöntöm a levet abba az edénybe, amiben főzöm a levest.
 Ezután beleteszem az almát, a fahéjat, kevés citromlevet és ízlés szerint cukrot.
 Felöntöm annyi vízzel, amennyi levet szeretnék a levesnek.
 
 Ezután felforralom, és addig főzöm, míg az alma félig megpuhul. Hozzáöntöm a lecsöpögtetett gyümölcsöket, és míg ez összeforr, elkészítem a habarást.
 
 A lisztet a tejjel csomómentesre keverem (ne legyen túl híg, de túl sűrű se).
 A hőkiegyenlítés miatt kiveszek a leves levéből, a habaráshoz keverem.
 Szűrőn keresztül a levesbe öntöm a habarást, közben kevergetem.
 A szűrön fennakadt lisztet átpasszírozom.
 Összeforralom, és kész is.
 
 Melegem és hidegen egyaránt fogyasztható.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Mézes-narancsos sült csirkecomb
 Hozzávalók:
 
 4 db csirke felsőcomb
 4 evőkanál méz
 1 narancs
 pici só
 ízlés szerint:
 kevés őrölt gyömbér
 fahéj
 szerecsendió
 
 Elkészítés:
 
 A megmosott húst besózom, bemasszírozom a fűszereket: a gyömbért, a szerecsendiót és a fahéjat.
 Forró olajba teszem, és félig megsütöm, majd mindkét oldalát megkenem mézzel, narancsgerezdekkel megtüzdelem, és a szaftba is teszek narancsokat.
 Készre sütöm.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Calisson naranccsal és sárgabarackkal 
 Hozzávalók:
 
 25 dkg cukor
 10 dkg cukrozott narancshéj
 10 dkg cukrozott sárgabarack
 1 tojásfehérje
 2 evőkanál Grand Marnier
 30 dkg őrölt mandula
 A mázhoz:
 1 tojásfehérje
 2 evőkanál narancsvirágvíz
 10 dkg cukor
 
 Elkészítés:
 
 A gyümölcsöket a cukorral ledaráljuk, hozzáadjuk a mandulát, a likőrt és a félig felvert tojásfehérjét, jól összedolgozzuk.
 A masszát sütőpapíron kinyújtjuk, majd 90 fokos sütőben 1 órát szárítjuk.
 Hagyjuk kihűlni.
 
 A máz hozzávalóit selymesre keverjük, bevonjuk vele az édességet, és 30 fokos sütőben 1 órát szárítjuk. Végül rombuszalakú, falatnyi darabokra vágjuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Spagetti zöldborsós csirkemájraguval
 Hozzávalók:
 
 50 dkg spagetti
 50 dkg csirkemáj
 20 dkg zöldborsó
 1 fej hagyma
 30 dkg reszelt sajt
 étolaj
 só
 bors
 pirospaprika
 majoránna
 
 Elkészítés:
 
 A hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, beletesszük a csirkemájat, és majorannával, borssal fűszerezzük. Időnként rázogatva /nem keverve, mert a máj szétesik/ kb. 15 perc alatt készre pirítjuk.
 Közben sós vízben megfőzzük a zöldborsót, amit hozzáadunk a májhoz.
 Tányérokra helyezzük a kifőtt spagettit, a tetejére halmozzuk a ragut, sózzuk, majd amíg forró, megszórjuk a reszelt sajttal.
 |  
			| 
	 
		 |  |  |  |