|  |  | 
 
| 
	
	
	
		
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Hideg fűszeres ananászleves
 Hozzávalók:
 
 1 db szép friss ananász
 1 db nagyobb citrom
 4 db kardamommag kikapart belseje
 2 evőkanál gyümölcscukor (fruktóz), de kristálycukor is jó
 őrölt fahéj ízlés szerint
 2 dl tejszín
 fél csomag tejszínízű pudingpor (vaníliás is jó)
 A díszítéshez:
 citromfűlevélke
 
 Elkészítés:
 
 Az ananászt megpucolom, majd a középső torzsa részéről levágom a húst. Apró kocákra vágom, és egy nagyobb edényben a cukorral és a fűszerekkel karamellizálni kezdem (nem kell alá semmi, mert az ananász kellő mennyiségű levet ereszt).
 
 Ezután felöntöm 1,8 l vízzel, belefacsarom a citrom levét, és még a lemosott héját is beledobom.
 
 A tejszínt elkeverem a fél csomag pudingporral, és amikor már kezdene felforrni, akkor belekeverem, és hagyom, hogy felforrjon.
 
 A mosogatóba hideg vizet folyatok, ebbe jeget szórok, és gyorsan lehűtöm.
 Így hamar megvan, és lehet tálalni, citromfűlevélkével díszítem a tányérokon.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Egresleves
 Hozzávalók:
 
 40 dkg érett egres
 3 dkg vaj
 3 dkg liszt
 1 l víz
 2,5 dl tej
 kevés só
 2-3 szem szegfűszeg
 1 tojássárga
 ízlés szerint cukor
 
 Elkészítés:
 
 A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, amit a vízzel felengedünk és felforraljuk.
 Hozzáadjuk a megmosott és megtisztított egrest /ribizlivel is készíthetjük/, amit kissé szétnyomtunk, beletesszük a többi hozzávalót, és megfőzzük.
 
 Tejben elkeverjük a tojássárgát, és a forrásban lévő leveshez adjuk.
 A tűzről levesszük, kihűtjük.
 
 Hidegen tálaljuk.
 Tálaláskor megszórhatjuk kevés őrölt fahéjjal, vagy
 kínálhatjuk fahéjas habgaluskával.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Őszibarack-krémleves egyszerűen
 Hozzávalók:
 
 10 db őszibarack
 kristálycukor
 2 csomag vaníliás cukor
 5 dl víz
 2 dl tej
 1 dl tejszín
 1 dl édes fehérbor
 reszelt narancshéj
 
 Elkészítés:
 
 5 darab őszibarackot leturmixolunk, majd hozzáöntjük a vizet és a tejet. Ízlés szerinti mennyiségű cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot adunk hozzá, reszelt narancshéjjal ízesítjük.
 
 Feltesszük a tűzre, és forrásig főzzük, majd hozzáadjuk a bort és a tejszínt, így is kiforraljuk.
 
 Ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a maradék barackot felkockázva.
 Végül jól lehűtjük és tálaljuk.
 álaláskor akár tejszínhabbal is díszíthetjük.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Dinnyeleves csirkecsíkokkal 
 Hozzávalók:
 
 1 db 1 kg-os sárgadinnye
 3 dl főzőtejszín
 1-2 evőkanál citromlé
 kristálycukor
 2 szem csillagánizs
 1 evőkanál szeletelt, friss gyömbér
 4 ág korianderzöld
 30 dkg csirkemellfilé
 fél cső piros, erős paprika
 só
 
 Elkészítés:
 
 A dinnyét elfelezzük, kimagozzuk.
 A húsából karalábévájóval 12 golyót kivájunk, amit a díszítéshez félreteszünk.
 
 A megmaradt gyümölcshúst a héjból kivájjuk, 2 dl tejszínnel és a citromlével turmixoljuk, majd lábosba öntjük.
 Megkóstoljuk, mert ha a dinnye nem elég édes, kevés cukorral állítjuk helyre a harmóniát.
 Csillagánizzsal, gyömbérrel, korianderrel fűszerezzük, 10 percig főzzük, majd a fűszereket kiemeljük belőle.
 
 A vékony csíkokra vágott csirkemellfilét és a felkockázott paprika felét beledobjuk.
 Enyhén sózzuk, és addig főzzük, amíg a csirke megpuhul.
 Végül a megmaradt tejszínnel felöntjük.
 
 Tányérokba elosztjuk a dinnyegolyókat, rámerjük a levest, paprikával, gyömbérrel, csillagánizzsal díszítve tálaljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Almaleves pirított májjal
 Hozzávalók:
 
 1 l húsleves
 30-40 dkg csirkemáj vagy pulykamáj
 1 fej vöröshagyma
 1-2 nagyobb alma
 5 dkg vaj
 1 evőkanál liszt
 5-6 evőkanál fehérbor
 1-1,5 dl főzőtejszín
 bors
 
 Elkészítés:
 
 A megtisztított hagymát és almát vékony szeletekre vágjuk, vajon dinszteljük, majd a liszttel még átforgatjuk, végül felengedjük a levessel, borssal ízesítjük, és 20 perc alatt készre főzzük.
 
 Merülőmixerrel pürésítjük, a tejszínnel dúsítjuk.
 
 A darabokra vágott májat vajon pár perc alatt megsütjük, és a leves mellé tálaljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Hideg meggyleves
 Hozzávalók:
 
 50 dkg magozott meggy
 14 dkg cukor
 fél citrom
 2 dl tejszín
 1 dl vörösbor
 szegfűszeg
 fahéj
 só
 pirított mandulalapok
 tejszínhab
 
 Elkészítés:
 
 A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és 1-2 liter vízben feltesszük főni.
 A vízbe egy csipet sót, szegfűszeget, cukrot, fahéjat és reszelt citromhéjat teszünk, és hozzáöntjük a vörösbort is.
 
 Ha a meggy már puha, tejszínes habarással sűrítjük.
 Lehűtjük, majd tálalás előtt 1 órával hűtőszekrénybe tesszük.
 
 Konzerv meggyből is készíthetjük.
 A konzerv levét leszűrjük, és kevés vízzel kipótolva, hozzáadva a vörösbort is az előbbi fűszerekkel feltesszük főni.
 Ha forr a fűszeres-boros lé, tejszínes habarással sűrítjük, és újból felforraljuk.
 Utoljára tesszük hozzá a kimagozott meggyet, végül egy kevés citromlevet adunk hozzá, lehűtjük, és hidegen tálaljuk.
 
 Tálaláskor meghintjük pirított mandulalapokkal, és tejszínhabot is kínálunk hozzá.
 |  
			| 
	 
		 |  |  |  |