|  |  | 
 
| 
	
	
	
		
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Bogyós gyümölcsleves hidegen
 Hozzávalók:
 
 25 dkg friss vagy mélyhűtött meggy
 15 dkg eper vagy málna
 10 dkg fekete ribizli
 10 dkg piros ribizli
 1 l víz
 10 dkg barna nádcukor
 1 teáskanál őrölt kardamom
 1 teáskanál őrölt gyömbér
 1/2 mokkáskanál vaníliás só (ennek híján: só és kevés vanília)
 1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
 1 dl főzőtejszín
 
 Elkészítés:
 
 A meggyet kimagozom, az epret felszeletelem, a ribizliket megszabadítom a száruktól.
 
 Egy fazékban 1 l vízben főzni kezdem a meggyet, sózom, cukrozom, fűszerezem.
 A keményítőt elkeverem a tejszínnel, majd hozzáadok egy keveset a meggyből és 1 evőkanálnyit a többi bogyósból.
 Botmixerrel pürésítem.
 Forrás után 1-2 perccel hozzáadom a leveshez.
 Alaposan elkeverem, majd hozzáadom a többi gyümölcsöt.
 Egyet forralok rajta, leveszem a tűzről – amíg a leves hűl, az eper és a ribizlik kissé megpuhulnak, de vitamintartalmukból nem veszítenek.
 
 Szobahőmérsékletűre hűtve zárható üvegtálba kanalazom – alaposan lehűtöm.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Hideg őszibarackleves kávéhabbal
 Hozzávalók:
 
 80 dkg őszibarack vagy 1,5 konzerv barack
 4 dl tej
 2 dl tejszín
 0,5 dl barackpálinka
 3 evőkanál gesztenyeméz
 1 csipetnyi fahéj
 A habhoz:
 0,5 dl nagyon sűrű kávé (azonnal oldódó, lehet koffeinmentes is)
 1,5 dl tejszín
 1 evőkanál porcukor
 
 Elkészítés:
 
 A barackokat megpucoljuk, magjukat eltávolítjuk, vékony szeletekre vagy kis kockákra vágva az egyik felét a tejjel, a tejszínnel, fahéjjal, a mézzel és a barackpálinkával botmixerrel egyneművé mixeljük.
 A megmaradt szeletelt barackokat egy üvegtálba tesszük, és ráöntjük a mixelt sűrű levet, jól elkeverjük, jégbe hűtjük.
 
 Tálaláskor a tejszínt a porcukorral és a kávé felével habbá verjük.
 A kitálalt leves tetejére habzsákkal rózsákat nyomunk, majd a rózsákra 1-2 csepp sűrű kávét cseppentünk.
 Végül az egészet kevés mézzel megcsurgatjuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Gyömbéres málnaleves hidegen
 Hozzávalók:
 
 60 dkg málna
 3 dl tejföl
 3 evőkanál cukor
 1 csomag vaníliás cukor
 2 mokkáskanál őrölt gyömbér
 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
 1/4 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
 1/2 csomag tejszínízű pudingpor
 1/2 citrom héja és leve (ha kicsi, akkor 1 egész)
 só
 
 Elkészítés:
 
 Egy edényben felteszek 2-2,5 l vizet forrni.
 Hozzáadom a fűszereket, a tejfölt elkeverem a pudingporral, és azt is belekeverem, megvárom, míg elkezd forrni, és a gyümölcsöt csak most teszem bele a végén, mert nagyon összetörik így is.
 Egyet forralok rajta, majd jégen kihűtöm.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Hideg gyümölcsleves barackkal, körtével és szilvával 
 Hozzávalók:
 
 ízlés szerinti mennyiségben:
 12-15 db sárgabarack
 6 db pink vilmoskörte (illatos legyen)
 10 db szilva
 fél csomag vaníliás pudingpor
 2 dl habtejszín
 1 csomag vaníliás cukor
 2 evőkanál fruktóz (jó a cukor is)
 őrölt fahéj
 őrölt szegfűszeg
 1 citrom reszelt héja és leve
 pici só
 
 Elkészítés:
 
 A gyümölcsöket megmosom, kimagozom vagy kicsumázom, a körtének a héját is levágom, majd kisebb kockákra vágom őket.
 
 Egy edényben vizet forralok, amibe rögtön beleteszem a fahéjat, a szegfűszeget, a citromhéjat, a citrom levét, a vaníliás cukrot, a sót és a cukorfélét is.
 Mikor elkezd forrni, csak akkor teszem bele a gyümölcskockákat. Közben a tejszínben elkeverem a pudingport és ezt is hozzáöntöm a leveshez. Pár percet forralom, majd jeges-vízfürdőben kihűtöm.
 
 Citromfűlevélkével díszítve, hidegen tálalom.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Tejszínes fekete-cseresznyeleves
 Hozzávalók:
 
 1 kg érett fekete cseresznye
 5 dkg kristálycukor
 5 dkg nádcukor
 csipet só
 2 dl habtejszín
 1/2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
 3 darabka kisujjnyi citromhéj
 2 evőkanál citromlé
 2 evőkanál rum
 5 szem szegfűszeg
 kb. 1 teáskanál őrölt fahéj
 
 Elkészítés:
 
 A cseresznyét kimagozom.
 A kristálycukrot karamellizálom, felengedem kb. 7 dl vízzel.
 Amint elolvad a cukor és forr a szirup, beleöntöm a cseresznyét, csipet sóval, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesítem.
 A pudingport kikeverem a nádcukorral és a tejszínnel, amikor forr a leves, belekeverem, egyet forralok rajta.
 
 Hideg vizes fürdőben gyorsan lehűtöm, közben rummal, citromlével tovább ízesítem, tálalásig a hűtőben tárolom.
 
 Tálalhatjuk szárazon pirított mandulaforgáccsal, tejszínhabbal vagy csak önmagában.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Vegyes gyümölcsleves puncspudinggal
 Hozzávalók:
 
 gyümölcsök vegyesen (meggy, cseresznye, szilva, eper - most ezek a gyümölcsök vannak a levesben)
 1 evőkanál méz
 1-2 citromkarika
 pár szem szegfűszeg
 őrölt fahéj
 só
 A habaráshoz:
 2 dl főzőtejszín
 1 csomag puncs ízű pudingpor
 
 Elkészítés:
 
 A vizet feltettem egy lábasban, hozzáadtam a fahéjat, a szegfűszeget, a citromkarikákat, a sót és a mézet, összefőztem.
 A darabos fűszereket kivettem, a többféle gyümölcsöt beletettem.
 
 A főzőtejszínt 1 csomag puncs ízű pudingporral összekevertem, és ezzel a levest behabartam.
 Kihűtöttem és fogyasztottuk.
 |  
			| 
	 
		 |  |  |  |