|
|
-
József
-
|
Kolbászos-szalonnás lecsó
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
1/2 kg paprika (vegyesen, erős is)
1/2 kg hagyma
30 dkg füstölt kolbász (vagy füstölt virsli)
20 dkg füstölt húsos szalonna
3 ek. zsír
só
cukor
piros paprika
Elkészítés:
A zsírt lábasba teszem, kisütöm benne a szeletekre vágott és bevagdosott szalonnát, a pörcöket kiveszem.
Ebbe a finom füstölt ízű zsírba teszem a szeletekre vágott hagymát, megsózom, 4-5 percig párolom.
Ezután következik a kockára vágott paprika, erős paprika és ilyenkor teszem hozzá a kolbászt, vagy virslit, vagy van amikor mindkettőt.
Kicsit megsózom a paprikát is, hogy puhuljon.
Amikor félig puha hozzáteszem a paradicsomot, ekkor jön bele pirospaprika és kevés cukor, mert minden paradicsomos ételbe kell egy kis cukor.
Addig főzöm, amíg a paradicsom elfövi a levét, jól besűrűsödik.
|
|
-
József
-
|
Almás-diós kenyér
Hozzávalók:
750 g alma
100 g dió
150 g mazsola
500 g finomliszt
250 g porcukor
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál fahéj
50 ml rum
1 csomag sütőpor
fél teáskanál só
Elkészítés:
Az almákat hámozzuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd keverjük össze a megmosott mazsolával és a darabokra vágott dióval.
Adjuk a keverékhez a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a rumot is, alaposan dolgozzuk össze, és letakarva egy éjszakán át pihentessük.
Másnap adjuk az almás keverékhez a lisztet, a sütőport és a sót is, majd dolgozzuk tésztává.
Osszuk két részre, és készítsünk belőle cipókat.
Egymástól messze tegyük egy tepsire, és 150 fokra előmelegített sütőben 75 perc alatt süssük meg.
Nemcsak almával, de körtével is elkészíthetjük.
Sárgarépával szintén nagyon finom és egészséges.
|
|
-
József
-
|
Pulykatekercs hagymás mártással
Hozzávalók:
4 szelet pulykahús
1 evőkanál vaj
200 g májpástétom vagy májkrém
1 db tojás
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
10 db savanyú uborka
só, bors
2 evőkanál mustár
2 evőkanál olaj
2 db nektarin
125 ml narancslé
4 db mogyoróhagyma
Elkészítés:
Egy mogyoróhagymát aprítsunk fel és a vajon pirítsuk meg. Keverjük össze a májpástétommal, a tojással, a felszeletelt uborkával és a petrezselyemmel.
A hússzeleteket klopfoljuk ki, kenjük be mustárral és a hagymás töltelékkel, majd tekerjük fel és rögzítsük fogpiszkálóval.
A tekercseket sózzuk, borsozzuk, majd felforrósított olajon kb. 8 perc alatt jól süssük át.
A megmosott nektarinokat magozzuk ki és szeleteljük fel.
A megsütött tekercseket vegyük ki a serpenyőből, majd az olajos húslében pirítsuk meg a maradék három, karikára szeletelt hagymát.
Öntsük hozzá a narancslevet, és főzzük fel.
A nektarinokat is tegyük a mártásba, és főzzük át az egészet.
A megsült hústekercseket a mártással tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Egyszerű túrós rétes
Hozzávalók:
Rétes alaptészta:
300 g simaliszt
1 tojás
kevés só
1 habtejszín
A töltelékhez:
3 csomag félzsíros túró
200 g kristálycukor
3 csomag vaníliás cukor
40 g étkezési keményítő
1 tojás
1/2 l tej
Elkészítés:
Az alapanyagokból készítsük el a tésztát, jól gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki vékonyra, és kenjük meg besamelmártással.
Hagyjuk száradni 10-15 percig, majd tekerjük fel és vágjuk 4 darabra.
Mindegyiket nyújtsuk ki vékonyra, majd fedjünk be a túrós töltelékkel.
A töltelékhez a túrót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az étkezési keményítőt fokozatosan keverjük össze a tejjel.
A palacsintatöltelék sűrűségű masszát 8 órán át pihentessük, hogy az összetevők jól összeérjenek.
A legjobb, ha még előző nap elkészítjük a tölteléket.
Mazsolával is dúsíthatjuk a túrós masszát, de ezt csak a már pihentetett töltelékhez adjuk hozzá.
A feltekert réteseket sütés előtt kenjünk meg tojással.
Süssük 25 percig.
|
|
-
József
-
|
Részeges csirke gombával
Hozzávalók:
1 db nagyobb (1,8 kg-os) konyhakész csirke
250 g mogyoróhagyma
2 gerezd fokhagyma
150 g sampinyongomba
1 kisebb csomó kakukkfű
350 ml vörösbor
100 ml csirkehúsleves-alaplé
babérlevél
olaj
só, bors, sültcsirke-fűszerkeverék
Elkészítés:
A csirkét mossuk és szárítsuk meg, majd daraboljuk fel 6-8 adagra, és szórjuk meg a fűszerkeverékkel.
A mogyoróhagymákat negyedeljük fel, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre.
A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
Egy kisebb tepsit zsírozzunk ki, majd tegyük bele a hagymát, a húsdarabokat, a fokhagymát, a gombát és a babérlevelet.
Sózzuk és borsozzuk meg, végül szórjuk rá az apróra vágott kakukkfüvet.
Öntsük le a húst a borral, és süssük kb. 10 percig.
Ekkor öntsük rá a húslevesalaplét, és lefedve süssük további 20 percig.
A sütés utolsó 5 percére vegyük le róla a fedőt vagy az alufóliát, és süssük pirosra a húst.
Friss bagettel vagy kenyérrel tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Az eredeti tavaszi tekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt
2 tojás
1/2 l víz
só
A töltelékhez:
250 g sovány disznóhús
150 g rákkonzerv vagy fagyasztott garnélarákocskák
1 fej hagyma
1 kisebb zeller
250 g szójacsíra
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál kristálycukor
só
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A felsorolt hozzávalókból készítsük el a tésztát, amely hasonló a palacsintatésztához, majd 15 percig pihentessük.
Közben a zellert és a megtisztított hagymát vágjuk apróra, és egy kevés olajon1 perc alatt jól pirítsuk át.
A húst, a rákot, a szójacsírát adjuk a hagymához, és további 3 percig süssük.
A húsos keverékhez adjuk hozzá a cukrot, a szójaszószt, majd sózzuk meg, és még egyszer alaposan keverjük össze.
Az előkészített tésztából süssünk vékony palacsintákat, majd mindegyiket töltsük meg a húsos keverékkel.
A palacsinták széleit hajtsuk be, majd tekerjük fel őket.
A tekercsek szélét ragasszuk össze lisztből és vízből készített nyers tésztával.
A kész tekercseket forró olajban süssük aranyszínűre.
Ha megpirultak, szedjük ki őket egy tányérra, és itassuk le róluk a felesleges olajat.
|
|
|
|
|