|
|
-
József
-
|
Klasszikus epertorta
Hozzávalók:
5 db tojás
150 g rétesliszt
150 g porcukor
ribizlidzsem
A krémhez:
200 g vaj
150 g kristálycukor
2 tojássárgája
250 ml tej
30 g simaliszt
A díszítéshez:
300 g eper
1 csomag tortazselé
kókuszreszelék
habtejszín
Elkészítés:
Mixerrel keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
A tojássárgájából készített masszába keverjük bele a lisztet, majd a felvert tojásfehérjehabot.
A masszát öntsük egy vajjal kikent tortaformába, majd süssük meg. A kész piskótatésztát hagyjuk a formában kihűlni, csak ekkor borítsuk ki.
Készítsük el a tölteléket: a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral és a vajjal.
A tejet keverjük el a liszttel, majd főzzük sűrűre.
Ha a krém kihűlt, keverjük össze a tojásos masszával.
A piskótát vágjuk szét két lappá.
A krém 1/3-át tegyük félre.
A tortalapok belső felét kenjük meg ribizlidzsemmel, aztán az egyiket az elkészített krémmel, majd borítsuk össze a két tortalapot.
A torta tetejét és az oldalait kenjük be a maradék krémmel, díszítsük eperrel, majd öntsük le az előkészített tortazselével.
Ha kihűlt, díszítsük a tortát kókuszreszelékkel és tejszínhabbal.
|
|
-
József
-
|
Almás lila káposzta dióval
Hozzávalók:
1 lila káposzta
1 vöröshagyma
2 savanykás alma
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál libazsír
200 ml vörösbor
tengeri só
3 szegfűszeg
1 evőkanál aprított dió
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a lila káposztát, vágjuk ki a torzsáját, majd csíkozzuk fel.
Tisztítsuk meg, és vágjuk kockára a vöröshagymát.
Mossuk meg az almát, vágjuk négyfelé, magozzuk ki, majd vágjuk kockára, és csöpögtessünk rá citromlevet.
Forrósítsuk fel a wokot, és olvasszunk fel a libazsírt.
Pirítsuk meg benne a vöröshagymát, adjuk hozzá a lila káposztát, majd 5 percig pirítsuk azt is.
Öntsük föl a káposztát vörösborral, fűszerezzük sóval, szegfűszeggel, majd lefedve pároljuk 10 perig.
Adjuk hozzá az almát, és további 10 percig puhítsuk az egészet. Vegyük ki az ételből a szegfűszeget, és dióval megszórva tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Vörösboros babgulyás gazdagon
Hozzávalók:
20 dkg tarkabab
10 dk füstölt pörc
15 dkg sertéslapocka
10 dkg csípős füstölt kolbász
2 db nagy újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk disznózsír
5 dkg füstölt szalonna
1 db répa
1 db petrezselyemgyökér
1 db kisebb zellergumó
1 db nagy újkrumpli
5 szál petrezselyem
2 db paradicsom
1 db paprika
5 db nagy csiperke gomba törzse
3 db chili
1 db babérlevél
só
őrölt fekete bors
őrölt csípős pirospaprika
őrölt kömény
1 db zöldségleves kocka
1 db pörköltszaft kocka
gulyáskrém
1 dl vörösbor
1 dl tejföl
Elkészítés:
A babot és a pörcöt beáztatom. Másnap felteszem főni.
Egy másik edényben kevés zsiradékon megsütöm a szalonnát, rádobom a kockára vágott húst.
Amikor már kifehéredett, rádobom a répát, zellert és a krumplit, majd később a többi zöldséget is.
Feleresztem vízzel, fűszerezem.
Belemorzsolom a leveskockákat, nyomok bele gulyáskrémet, teszek bele két chilit, a harmadikat belevágom.
Felkarikázom a kolbászt.
A zöldségragut a babhoz öntöm.
Amikor már minden csaknem puha, beleteszem a kolbászt, beleöntöm a bort.
|
Utolsó szerkesztés: 9 éve 5 hónapja ezelőtt Írta: József.
|
-
József
-
|
Penne baconnel, spenóttal és mozzarellával
Hozzávalók:
20 dkg penne
olívaolaj
1 db újhagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg darabolt bacon
15 dkg spenót
15 dkg mozzarella
3 db paradicsom
6 ek szeletelt fekete olívabogyó
rozmaring
kakukkfű
fél citrom
só
őrölt fekete bors
oregano
Elkészítés:
A tészta főzővízét felteszem, sózom.
Amikor már forr, beleteszem a tésztát.
Közben egy serpenyőben kevés olajon a bacont megpirítom.
Közben a hagymákat aprítom, a serpenyőbe rakom.
Kis idő elteltével a spenótot is hozzáadom.
A citromból levágok egy szeletet.
A serpenyőbe beleteszem a a nyolcadolt paradicsomokat is és az olívabogyókat.
Fűszerezem, belefacsarom a citromot.
|
|
-
József
-
|
A legegyszerűbb virslis lecsó
Hozzávalók:
2 kg paprika
fél kg paradicsom
2 nagy fej hagyma
só
pirosparika
olaj
4 pár minőségi virsli
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, olajon arany színűre pirítjuk, majd 1 dl vízzel felöntjük és addig főzzük, míg zsírjára sül.
Ezalatt a paradicsomot forró, lobogó vízbe mártjuk, majd meghámozzuk és felkockázzuk.
A paprika csumáját eltávolítjuk és felkarikázik.
A hagymára dobjuk a pradicsomot, sózzuk és hagyjuk, hogy levet eresszen.
Rátesszük a pirosparikát, majd a paprikát is.
Fedő alatt gyakran kevergetve háromnegyedig főzzük.
Ezután a karikára vágott virslit rádobjuk és összefőzzük.
|
|
-
József
-
|
Omlós reszelt túrós
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
1 tojás
15 dkg cukor
fél sütőpor
1 kocka margarin
1 evőkanál holland kakaópor
A töltelékhez:
50 dkg túró
20 dkg cukor
3 tojás
1 citrom héja
2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd 60-40 százalékra vágjuk, és 30 percre mélyhűtőbe tesszük.
Addig, amíg hűl, a tojásfehérjét habnak felverjük, a töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd óvatosan a habot is beleforgatjuk.
A tésztát nagyluku reszelőn a sütőpapírral bélelt közepes tepsibe reszeljük, majd a krémet rásimítjuk, a tetejére a maradék tésztát reszeljük.
Közepes lángon 30 perc alatt készre sütjük.
|
|
|
|
|