09 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5347

  • József
  • József profilkép
Calzone házilag

Hozzávalók:

1/2 kocka friss élesztő
csipetnyi cukor
400 g rétesliszt
1 teáskanál só
5 evőkanál olívaolaj
70 g nyers sonka
200 g paradicsom
1 csokor kakukkfű
150 g mozzarella
3 tojás
200 g ricotta
40 g parmezán
só, bors
2 evőkanál tej
150 ml langyos víz

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze az élesztővel, 5 evőkanál olajjal, egy csipetnyi cukorral és 150 ml langyos vízzel.
A tésztát 40 percig meleg helyen hagyjuk kelni.

A ricottát keverjük össze a két tojással, a felszeletelt nyers sonkával és a mozzarellával.
Keverjük hozzá a kakukkfüvet, a reszelt parmezánt, a kemény habbá felvert tojásfehérjét, a tejjel összekevert tojássárgáját, az enyhén megsózott paradicsomot és a borsot.

A tésztát gyúrjuk át és osszuk el négy részre.
Mindegyikből nyújtsunk egy-egy kb. 25 cm átmérőjű lepényt. Mindegyiket kenjünk meg félig a töltelékkel, úgy, hogy a széleket hagyjuk szabadon.
A lepények peremét kenjük meg felvert tojásfehérjével, és hajtsuk félbe őket.
A széleket erősen nyomkodjuk le, majd kenjük meg a tészta felületét tojássárgájával.
A lepényeket tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 225 °C-on süssük kb. 25 percig.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5348

  • József
  • József profilkép
Nutellás fánk

Hozzávalók:

A kovászhoz:
30 g élesztő
10 ml tej
30 g porcukor
A tésztához:
500 g rétesliszt
1 tojás
50 g cukor
300-400 ml tej

A töltelékhez:
Nutella
3 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A tejből, a porcukorból és az élesztőből készítsük el a kovászt, és hagyjuk megkelni.
Ekkor keverjük össze a liszttel, adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a langyos tejet, egy kevés sót, majd dolgozzuk össze sima tésztává.
Ha kész, tegyük meleg helyre, kb. 40 percig hagyjuk kelni, majd nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle karikákat.

Mindegyiket töltsük meg mogyorókrémmel, majd készítsünk belőlük apró fánkokat.
A finomságok mindkét oldalát süssük ki forró olajban, és még melegen hengergessük meg porcukorban.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5349

  • József
  • József profilkép
Cserépben sült fűszeres kenyér

Hozzávalók:

500 g finomliszt
200 ml tej
42 g (kb. 1 kocka) élesztő
2 kisebb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
50 g vaj
2 db tojás
2 kiskanál kristálycukor
fél teáskanál só
fél teáskanál édeskömény
fél teáskanál szárított rozmaring
4 evőkanál apróra vágott kapor
csipetnyi szerecsendió
napraforgómag
2db 14 cm átmérőjű agyag virágcserép
vaj a cserepek kikenéséhez

Elkészítés:

Morzsoljuk a langyos tejbe az élesztőt, keverjük el, és adjunk hozzá egy kiskanálnyi kristálycukrot.
Megint keverjük el, és meleg helyen hagyjuk megkelni.

A hagymát vágjuk apróra, majd az összezúzott fokhagymával együtt vajon pirítsuk meg.
A liszthez adjuk hozzá az élesztőt, a tojásokat, a sót, 1 kiskanálnyi cukrot, az édesköményt, a rozmaringot, az apróra vágott kaprot, a csipetnyi őrölt szerecsendiót, valamint a vajon megpirított fokhagymát és hagymát.
Mindezt keverjük össze, dolgozzuk sima tésztává, majd takarjuk le egy tiszta törlőkendővel.

Meleg helyen legalább 20 percig hagyjuk kelni.
A megkelt tésztából készítsünk két cipót, tegyük azokat a vajjal kikent agyagcserepekbe, és további 15 percig hagyjuk kelni.

Mindkettő tetejét kenjük be vízzel, szórjuk meg napraforgómaggal, majd előmelegített sütőben 220 fokon kb. 40 perc alatt süssük meg a cipókat.

Ha kész, a cserépben hagyjuk teljesen kihűlni, majd borítsuk ki.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5356

  • József
  • József profilkép
TEJSZÍNES-LECSÓS CSIBERAGU KRUMPLIS PALACSINTÁBAN


Hozzávalók 6 személyre:

2,50 dl lecsó,
1/2 kg csirkemellfilé,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 ek olaj,
só,
őrölt bors,
mehet bele 1 gombakonzerv is,
1 ek Maggi folyékony levesfűszer,
1 dl tej,
3-4 púpzott ek liszt+1 doboz főzőtejszín a sűrítéshez.

Palacsintatészta a szokásos módon, csupán a cukor helyett sózzuk
+3-4 db közepes nyers krumpli,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 kk majoránna,
1 cs. őrölt bors,
olaj a sütéshez.

Elkészítés:

Olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzákeverjük a felkockázott csirkemellet, fehéredés után pedig a lecsónkat. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a folyékony Maggi levesfűszert.
Mehet bele gombakonzerv is.
Ha megpuhult a hús, besűrítjük előzőleg összekevert liszt+tejszín+tej keverékével.
Sűrű legyen, hogy ne csurogjon ki a palacsintából!
A palacsintatésztát a szokásos módon kikeverjük 1 l tejből, csak most nem édesre, hanem sózzuk, majoránnázzuk, borsozzuk, belereszeljük a fokhagymákat, nyers krumplikat és olajon kisütjük picit vastagabbra, majd megtöltjük a tejszínes-lecsós csiberaguval.
Végén petrezselyemzöldet szórhatunk rá+csurgathatunk rá egy kis sajtot.
Jó étvágyat!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5357

  • József
  • József profilkép
Kínai mogyorós tészta - kung pao

Hozzávalók:

600 g sertésoldalas
1 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál szójaszósz
1 tojássárgája
1 db hagyma
1 cikk fokhagyma
1 kisebb chilipaprika
1/2 teáskanál gyömbér
1 dl bor

cukor
mogyoró

Elkészítés:

A húst vágjuk csíkokra, majd keverjük össze az étkezési keményítővel.
Adjuk hozzá a tojássárgáját és a szójaszószt.
Mindezt alaposan keverjük össze, és tegyük a hűtőszekrénybe.
A húst forró olajon pirítsuk meg, és szedjük ki egy tányérra. Tegyük a serpenyőbe az apróra vágott hagymát, a szétzúzott fokhagymát és a felszeletelt csilipaprikát.
Mindehhez adjuk hozzá a megsütött húst, a gyömbért és a bort. Végül az ételt fűszerezzük sóval és cukorral, adjuk hozzá a maradék szójaszószt és a mogyorót.
A húst tésztával vagy rizzsel tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5358

  • József
  • József profilkép
Kínai ananászos csirke

Hozzávalók:

1 kg csirkemell
2 fej hagyma
3 szelet zeller
4 ananászkarika
2 evőkanál méz
3 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál vodka

őrölt fekete bors
1 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítés:

A csirkemelleket mossuk meg.
A megtisztított hagymát karikázzuk fel.
A zellert is tisztítsuk és mossuk meg, majd vágjuk kockára.
A csirkemelleket tegyük egy nagyobb fazékba, öntsünk rájuk egy liter vizet.
Adjuk hozzá a zellert, a hagymát, majd sózzuk, borsozzuk.

Hagyjuk felfőni a vizet, majd fedő alatt 40 percig alacsony lángon főzzük tovább.
A megfőtt csirkehúst szedjük ki a húsléből.
A csirke bőrét távolítsuk el, a húst vágjuk kockára.
A húsléből 200 ml-t melegítsünk fel.
A csirkehúst olajon pirítsuk meg, majd adjuk a húshoz a mézet és a szójaszószt.
Kb. 20 másodperc múlva adjuk a húshoz a vodkát és a húslevet. Mindezt állandó keverés közben főzzük fel.

Adjuk a húsos keverékhez a feldarabolt ananászkarikákat, majd újra főzzük fel, és további két percig főzzük
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.104 másodperc