|
|
-
József
-
|
Édes-savanyú csirke, ahogy Csilien készíti
Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
1 dl olaj
só
A szószhoz:
1 nagy fej vöröshagyma
5 dl paradicsomlé
3 evőkanál ecet (10%-os)
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál liszt
1 nagyobb sárgarépa
1/2 piros kaliforniai paprika
1/2 zöld kaliforniai paprika
3-4 karika konzerv ananász
0,5 dl olaj
só ízlés szerint
A körethez:
2 bögre rizs
3 evőkanál olaj
Elkészítés:
Kevés forró olajon forgassunk át 2 csészényi rizst.
Sózzuk meg, és öntsük fel 4 csészényi hideg vízzel.
Hagyjuk főni.
Kockázzuk fel a csirkét.
Sózzuk meg, és kevés olajon süssük fehérre.
Ha kész, tegyük félre.
A hagymát vágjuk nagyobb kockákra, a répát és a paprikákat csíkozzuk fel.
Az ananászt vágjuk kockára.
A paradicsomlébe keverjük bele az ecetet, a porcukrot, a szójaszószt és a lisztet.
A hagymát egy csipet sóval dinszteljük meg.
Adjuk hozzá a zöldségeket és az ananászt, forgassuk össze, majd öntsük rá a paradicsomos szószt, és időnként megkeverve főzzük, amíg meg nem puhul a répa.
Ha kész, keverjük hozzá a csirkét is, és 1-2 perc alatt forraljuk össze.
Az időközben elkészült rizzsel tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Bodzás üdítőital
Hozzávalók 10 liter vízhez:
3 tenyérnyi friss, vagy 6 szárított virág
1 kg cukor
1 citrom
1,5 evőkanál citromsav
Elkészítés: A hozzávalókat egy 12 literes fazékba tesszük, felengedjük 10 liter hideg vízzel.
3-4 napig állni hagyjuk, naponta egyszer keverjük.
4 nap után leszűrjük, 2 literes műanyag flakonokba öntjük, lezárjuk. 1 hónap után pezsgős lesz.
|
|
-
József
-
|
Bodzavirág bundában
Hozzávalók:
bodzavirág
tojás
tej
liszt
cukor
olaj
Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük.
Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítünk.
Az olajat felforrósítjuk.
A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük.
Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Szép Ilonka bodzafánkja
Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
csipetnyi só
8 tenyérnyi bodzavirág
A sütéshez: olaj
Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk.
A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk.
A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk,és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.
|
|
-
József
-
|
Korchus-felfújt
Hozzávalók:
14 dkg cukor
7 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
14 dkg kalácsmorzsa
5 dkg vaj
3 tenyérnyi bodzavirág
csipetnyi őrölt fahéj
0,5 dl száraz fehérbor
A forma kikenéséhez:
vaj és cukor
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük.
Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét ls a lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk.
A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába (vagy tűzálló tálba) töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gőzöljük.
Fél óra elteltével ráöntjük a bort is.
A sütőből kivéve még melegen tálra borítjuk és bodzavirágokkal díszítve, borsodóval leöntve kínáljuk.
|
|
-
József
-
|
Bodza bólé
Hozzávalók:
10 db frissen szedett bodzavirág
1 csokor menta
1-2 citrom
3 citrom leve
20 dkg cukor
1 liter víz
1-1 üveg fehérbor és pezsgő ízlés szerint
a tartósításhoz aszkorbinsav
Elkészítés:
A bodzavirágot, mentát szűrőkanálba téve, folyóvíz alatt megmossuk.
A citromokat is jól megtisztítjuk.
A langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a bodzavirágot, a mentát, a karikára vágott citromot, és a citrom levet.
Szobahőmérsékleten érleljük 24 órán át, majd leszűrjük és fogyasztásig hűvős helyen tartjuk.
Fogyasztás előtt felöntjük a borral és pezsgővel.
A bóléba tehetünk keményhúsú gyümölcsöket is.
|
|
|
|
|