|
|
-
József
-
|
Pikáns pekingi saláta
Hozzávalók:
400 g főtt füstölt marhanyelv
2 db vöröshagyma
1 db piros- és 1 db zöldpaprika
1 kis konzerv szójacsíra
1/2 póréhagyma
3 evőkanál vaj
100 g húsos szalonna
1/2 pohárnyi ketchup
1/8 liter vörösbor
pár csepp tabasco szósz
só, bors
csipetnyi kristálycukor
1/2 teáskanál pirospaprika
1/2 teáskanál currypor
100 g friss champignon gomba
salátalevelek
Elkészítés:
A marhanyelvet, a hagymát és a kicsumázott paprikákat szeleteljük fel.
A szójacsírát szűrjük le és hagyjuk lecsepegni.
A póréhagymát mossuk meg és karikázzuk föl.
Mindezt tegyük egy tálba, és óvatosan keverjük össze.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, és pirítsuk meg benne a felkockázott szalonnát.
Ízesítsük ketchuppal, vörösborral, tabasco szósszal, sóval, borssal, cukorral, pirospaprikával, curryvel.
Ha jól elkevertük, öntsük rá a zöldségsalátára, és hagyjuk állni legalább egy órán át.
Tálalás előtt keverjük a salátához a felszeletelt gombát.
A tányérokra helyezzünk salátaleveleket, és erre halmozzuk a zöldségsalátát.
|
|
-
József
-
|
Kínai mézes csirke egyszerűen
Hozzávalók:
kb. 80 dkg csirkemellfilé
szezámmag
méz
A bundához:
2 dl sör
9 ek liszt
1 ek kukoricaliszt
1 db tojás
2 ek olaj
3 ek Erős Pista
A páchoz:
4 ek liszt
1dl víz
só
bors
Elkészítés:
Kis kockákra vágjuk a csirkemellet.
Előveszünk egy kis edényt és hozzáadjuk a pác alapanyagait.
Ezt jól összekeverjük és hagyjuk 10 percig állni hideg helyen.
Egy nagy edényt előveszünk, belerakjuk a lisztet, a kukoricalisztet, az olajat, az Erős Pistát és a sört, ezt sűrű masszává keverjük.
Majd hozzáadjuk a tojást és 2 ek mézet, ezzel a massza is mézes lesz.
Ezután összekeverünk 5 ek mézet, a szezámmagot és egy kk keményítőt.
Kivesszük a húst és belerakjuk a mázba.
Ha a húst ellepte a máz, forró olajba kisütjük, ha már látjuk, hogy aranybarna, kivesszük és belemártjuk a mézes edénybe.
Ekkor tálalásra készen áll.
|
|
-
József
-
|
Csípős csirkemellcsíkok shitake gombával
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
2 fej vöröshagyma
1db újhagyma
4db enyhén csípős csilipaprika
Egy kis fej káposzta
pár szem shitake gomba
2 ek. csípőspaprika krém
8 ek. szójaszósz
1 ek. fehérbor
1 tk. borecet
3 ek. méz
4 ek. étkezési keményítő
1 ek. liszt
víz
2 ek. napraforgóolaj
1 ek olivaolaj
só
gyömbér
színes bors
Elkészítés:
Egyforma csíkokra vágjuk a csirkemellet, egy edénybe tesszük, és hozzáadjuk az olivaolajat, a lisztet , és az összes fűszert. Összekeverjük és 10 percig hagyjuk álni.
Összevágjuk a zöldségeket, és egy kis edénybe félretesszük, előveszünk egy wokot.
Elkezdjük pirítani a húst, ha már aranybarna, hozzá adjuk a zöldségeket.
Ezt 15-20percig pároljuk a hússal .
Ezután hozzáadjuk a szójaszószt, a csípőspaprikakrémet, a fehérbort, a borecetet és a mézet, és további 5-10 percig pároljuk.
Összekeverjük a vizet és az étkezési keményítőt, hozzáadjuk a csirkés raguhoz, és egy-két percig összefőzzük.
Rizzsel tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Zöldséges tésztasaláta teriyaki szósszal
Hozzávalók:
15 dkg orsó tészta
1 kápia vagy kaliforniai színes paprika
3 sárgarépa
1 nagyobb paradicsom
1/2 kígyóuborka
1 evőkanál rizsecet vagy almaecet
1 evőkanál teriyaki szósz
Elkészítés:
A tésztát enyhén ecetes, sós vízben megfőztem, majd leöblítettem. A zöldségféléket egyenlő csíkokra (zsülien) vágtam, a paradicsomból előbb a lágy részt kivágtam.
A felcsíkozott sárgarépát enyhén megsóztam, majd állni hagytam fél óráig.
Óvatosan, hogy se a zöldségek, se a tészta ne törjön, összekevertem őket kevés rizsecettel és a teriyaki szósszal.
|
|
-
József
-
|
Tavaszi tekercs réteslappal
Hozzávalók:
1 csomag réteslap (12 levél)
2 db csirke felsőcomb
1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 marék fagyasztott zöldbab
1 marék zöldborsó
1/2 színes paprika színenként (piros, sárga, zöld)
2 tojás
1 db chilipaprika
só
frissen őrölt bors
5 evőkanál olaj a kenéshez + a sütéshez
Elkészítés:
A csirkecombokat megfőztem, majd kicsontoztam, és felcsíkoztam.
Ezután a következő sorrendben kezdtem dinsztelni a hozzávalókat: kevés olajon először a hagymát, majd a fokhagymát, kicsit később a zöldborsót és a zöldbabot, a csilit, végül a paprikákat pároltam.
Sóztam, borsoztam, ráütöttem a tojásokat, hozzáadtam a csíkokra vágott csirkét, és rövid ideig fedő alatta hagytam összeérni az ízeket.
A töltelék ezzel el is készült.
Nedves konyharuhára terítettem egy réteslapot, egyik felét megkentem olajjal, majd a másik felét ráhajtottam.
Erre tettem egy bő kanálnyi tölteléket, a felső negyed közepére, majd az összehajtott dupla rétegű tésztát felhajtottam rá.
A szemben lévő oldallal is ugyanígy tettem.
A tészta kimaradt részét újra megkentem olajjal, majd feltekertem.
Így takaros tekercseket kaptam, amiknek a tetejét szintén megkentem enyhén olajjal, mivel a tekercseket a sütés előtt egymásra helyeztem.
Ez elővigyázatosság volt, mert ha nem így tettem volna, valószínűleg összeragadtak volna a tekercsek.
|
|
-
József
-
|
Szezámmagos párolt sertésfilé zöldségekkel
Hozzávalók:
80 dkg sertésszűzérme
3 színű kaliforniai paprika
20 dkg zöldspárga
10 dkg ceruzabab
1 szál sárgarépa
1 endívia
1 kisebb édeskömény
A páchoz:
3 evőkanál osztrigaszósz
2 evőkanál pirított szezámmag
1 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál méz
Elkészítés:
A pác alapanyagait összekeverjük.
A húst vékony csíkokra vágjuk, és összekeverjük a páccal.
A zöldségeket vékonyra csíkozzuk, a húshoz keverjük.
Bambuszpárolóba tesszük, és forró gőzben 10-12 perc alatt megpároljuk.
|
|
|
|
|