|
|
-
József
-
|
Bodzafánk
Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg cukor
3 tojás
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
bodzavirág
a sütéshez olaj
Elkészítés:
A fehérje kivételével a hozzávalókat kikeverjük, majd a habbá vert fehérjét is beleforgatjuk.
A bodzavirágokat belemártjuk a masszába, és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.
Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Lekvárral is lehet tálalni.
|
|
-
József
-
|
Bodzaital
Hozzávalók:
6 l + 2,5 dl víz
6 db bodzavirág
6-8 db citrompótló
3 db citrom
1 kg + 25 dkg cukor
Elkészítés:
A 6 liter vizet felforraljuk 1 kg cukorral.
A maradék 25 dkg cukrot megpirítjuk, és felengedjük 2,5 dl vízzel, majd az előző keverékhez öntjük.
Közben megmossuk és leszedjük a virágokat a szárról.
Amikor lehűlt a víz, belerakjuk a virágot, a citrompótlót és a karikára vágott citromot.
2 napig hűvös helyen hagyjuk állni, majd leszűrjük, és hűtve fogyasztjuk.
|
|
-
József
-
|
Bodzalekvár
Hozzávalók:
1 kg érett, teljesen fekete bodzabogyó
80 dkg cukor
2 dl víz
Elkészítés:
A cukrot a vízzel sziruppá főzzük.
Belekeverjük a bodzát, és sűrűre főzzük.
Kis üvegekbe rakjuk, lekötjük, és szárazgőzbe tesszük.
Megjegyzés:
A bodza köztudottan gyógynövény.
- A lekvárt használhatjuk:
- meghűlésre, köhögés csillapítására
- enyhe hashajtónak
- vértisztító, lázcsillapító, vizelethajtó.
Emellett nagyon-nagyon finom.
|
|
-
József
-
|
Szezámmagos-tonhalas tészta
Hozzávalók:
25 dkg orsó tészta
2 tonhal konzerv
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
só
bors
ételízesítő
szezámmag
Elkészítés:
1. A tésztát felrakom főni, mert miközben felforr a víz és megfő a tészta, kész a tonhal is.
2. A szezámmagot megpirítom teflon serpenyőben.
3. A hagymákat megpucolom, apró darabokra vágom, és a tonhal konzervből kicsorgatott olajon üvegesre párolom.
Hozzáteszem a tonhalat, ízesítem sóval, borssal, ételízesítővel. Hozzáöntöm a szezámmagot, vagy készíthetjük az egészet egy serpenyőben is.
Amikor már összepirult, ráöntöm a tejszínt, összeforralom.
Kicsi vizet is szoktam hozzáönteni, hogy több legyen a leve.
4. A megfőtt tésztát ráöntöm a tejszínes tonhalra, és összekeverem.
|
|
-
József
-
|
Spagetti mézes-bazsalikomos paradicsomszósszal
Hozzávalók:
50 dkg spagetti
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2-1/2 zöld és sárga kaliforniai paprika
30 dkg paradicsom
1 evőkanál olaj
1 evőkanál paradicsompüré
2 kávéskanál méz
2 kávéskanál vörösborecet
4 szál friss bazsalikom
Elkészítés:
A spagettit sós vízben, a csomagoláson előírt idő alatt megfőzzük, leszűrjük.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A paprikát kicsumázzuk, majd csíkokra vágjuk.
A paradicsomot megmossuk, apróra daraboljuk vagy botmixerrel pürésítjük.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát és a fokhagymát.
Majd hozzáadjuk a paradicsomot meg a paprikát, és kb. 10 percig pároljuk.
A paradicsompürével, a mézzel, a borecettel, sóval, borssal ízesítjük.
Amikor a paprika roppanósan puha, a forró mártásba belekeverjük a tésztát.
Hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomleveleket, és azonnal tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Csípős mediterrán tészta rokforttal
Hozzávalók:
2 személynek:
25 dkg tészta (Conchiglie Rigate)
6 gerezd fokhagyma
3 db chilipaprika
3 db paradicsom
1 nagy csiperkegomba
1 szál újhagyma zöldjével
2 levél jégsaláta
1/2 csokor petrezselyem
15 db chilivel töltött zöld olívabogyó
olívaolaj
só
őrölt feketebors
őrölt csípős pirospaprika
oregánó
bazsalikom
ketchup
chiliszósz
1 dl vörösbor
5 dkg rokfort sajt
Elkészítés:
A tésztát felteszem főni.
Közben a fokhagymát és petrezselymet aprítom, a paradicsomot nyolcadolom, a gombát és a jégsalátát szeletelem, az újhagymát és a chilit karikára vágom.
Olívaolajon a hagymát dinsztelem, rádobom a paradicsomot, a gombát és az olívabogyókat, fűszerezem, rálocsolom a vörösbort.
A leszűrt tésztát hozzákeverem, locsolok rá ketchupot és chiliszószt, rászórom a salátát, az újhagyma zöldjét és a petrezselymet.
Tálaláskor morzsolok rá sajtot, s teszek rá petrezselyemlevelet.
|
|
|
|
|