|
|
-
József
-
|
Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával
Hozzávalók:
5-6 db csirkemáj
2 db alma (édes)
30 dkg kockázott sütőtök
1 nagy lilahagyma
2 evőkanál méz
őrölt színes bors
só
majoranna
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
2 dl tejszín
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
30 dkg metélt tészta
Elkészítés:
A csirkemájról éles késsel fejtsük le az eres részeket, majd vágjuk fel nagyobb darabokra.
Az alma magházát távolítsuk el, majd szintén vágjuk fel nagyobb kockákra.
A lilahagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre.
A sütőtököt szintén vágjuk fel nagyobb kockákra, majd pár perc alatt főzzük félpuhára.
Ezután szűrjük le, és tegyük félre.
Egy wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a feldarabolt csirkemájat, és többször átforgatva süssük kb. 5 percig.
Ezután egy szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lila hagymát.
Kevergetve pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá az almát.
Ezután csorgassuk rá a mézet, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
Keverjük alaposan össze, majd egy kicsi rést hagyva fedjük le egy fedővel.
Alacsony hőfokon, néha óvatosan megrázogatva pároljuk pár percig.
Amikor a hagyma és az alma már félpuhára párolódott, adjuk hozzá az előfőzött sütőtököt és az elősütött csirkemájat, majd öntsük hozzá a tejszínt is.
Keverjük óvatosan össze, és szükség esetén ízesítsünk utána. Néhány perc alatt rottyantsuk össze a ragut, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.
Ameddig a ragu készül, enyhén sós vízben főzzük ki a metélt tésztát. Szűrjük le, majd egy pici olívaolajon futtassuk meg. Közben enyhén sózzuk, és keverjük alaposan össze.
Tálaláskor szedjük a tésztát tányérokra, majd kanalazzuk rá a csirkemájas-sütőtökös-almás ragut.
|
|
-
József
-
|
Fokhagymás-csípős tészta
Hozzávalók:
1 nagyobb fej fokhagyma
3-4 db savanyított cseresznyepaprika
50 dkg spagetti tészta
olaj
só
bors
ételízesítő
tejföl
Elkészítés:
A fokhagymát megtisztítom, majd apró kockákra vágom.
A cseresznyepaprikákat szintén apró kockákra vágom.
Ezután a fokhagymát és a paprikát egy serpenyőben kevés olajon megdinsztelem (kb. 7-8 perc, hogy egy kicsit ropogós maradjon).
A tésztát sós, olajos vízben készre főzöm, majd egy tésztaszűrő segítségével leszűröm.
Visszaborítom a tésztát az edénybe, és újra felteszem a tűzhelyre, hozzáadom a fokhagymás paprikát, összekeverem, és kb. 1 percig még tovább melegítem, ha kell, kis olajjal meglocsolom és fűszerezem.
Tálaláskor az ízek kedvéért egy kis tejföllel meglocsolom.
|
|
-
József
-
|
Csípős-pikáns tészta olajbogyóval
Hozzávalók:
50 dkg spagetti
2 piros chilipaprika
3 gerezd fokhagyma
15 dkg vegyes olajbogyó
1 dl olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 citrom reszelt héja
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A chilipaprikákat megmossuk, kimagozzuk.
A fokhagymát meghámozzuk.
A chilit, a fokhagymát és az olajbogyót durvára vágjuk.
A petrezselymet lemossuk, lecsepegtetjük, durvára vágjuk.
Az olívaolajat és a vajat mélyebb serpenyőben együtt felforrósítjuk, majd a chilit, a fokhagymát és az olajbogyókat kb. 5 percig pároljuk benne.
Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a petrezselymet, ha kell, sóval ízesítjük.
A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson szereplő utasítás szerint, majd lecsepegtetjük, és az olajbogyós keverékhez adjuk. Azonnal tálaljuk.
Tálalás előtt megszórhatjuk reszelt parmezánnal is.
|
|
-
József
-
|
Avokádós spenótsaláta
Hozzávalók:
4 nagy marék zsenge spenót és jégsaláta
2 avokádó
8 szelet teljes kiőrlésű kenyér
1 evőkanál magos dijoni mustár
1 evőkanál borecet
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A mustárt, az ecetet és az olajat összekeverjük 1 evőkanál vízzel. Salátástálba tesszük a lehámozott, szeletekre vágott avokádót és a kis darabokra tépett zöld leveleket.
Összekeverjük az öntettel.
Pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Ayurvédikus csodaleves
Hozzávalók:
1 ujjnyi gyömbér
3-4 gerezd fokhagyma
rizstészta
2 dl kókusztej
leveskocka
friss spenótlevél
só
bors
kurkuma
ghee (tisztított vaj)
Elkészítés:
A ghee-n a meghámozott, csíkokra vágott gyömbért és fokhagymát megdinsztelem, megszóróm kurkumával, felöntöm vízzel, beleteszem a leveskockát, sózom, borsozom, 5 percig főzöm.
Beleöntöm a kókusztejet, a rizstésztát, megszórom a spenótlevekkel, még 2 percig főzöm, azonnal tálalom.
|
|
-
József
-
|
Baconbe tekert spárga újkrumplival
Hozzávalók:
2 személynek:
50 dkg spárga
12 dkg (8 szelet bacon)
8 db újkrumpli
petrezselyem
4 db csiperkegomba
10 dkg spenót
2 evőkanál majonéz
só
őrölt feketebors
olívaolaj
Elkészítés:
A spárgák végét levágom, megpucolom.
A krumplikat megmosom.
Egy nagy serpenyőben sós, cukros vízben félig megfőzöm mindkettőt. A spárgákat kiveszem, a krumplikat még hagyom hőntartáson.
A spárgákat négyesével 2-2 szelet baconbe tekerem.
A spárgákat, a krumplikat és a megtisztított gombákat berakom a serpenyőbe, kevés olívaolajat locsolok rá, fűszerezem, beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe.
Közben a spenótot megmosom, 25 perc elteltével a spenótleveleket is a serpenyőbe teszem, átkapcsolok grill fokozatra 200 C fokra, és még 5 percig pirítom az ételt.
A tányérra teszek mindenből, a krumplikra vágok petrezselymet, és majonézzel tálalom.
|
|
|
|
|