08 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5379

  • József
  • József profilkép
Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával

Hozzávalók:

5-6 db csirkemáj
2 db alma (édes)
30 dkg kockázott sütőtök
1 nagy lilahagyma
2 evőkanál méz
őrölt színes bors

majoranna
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
2 dl tejszín
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
30 dkg metélt tészta

Elkészítés:

A csirkemájról éles késsel fejtsük le az eres részeket, majd vágjuk fel nagyobb darabokra.
Az alma magházát távolítsuk el, majd szintén vágjuk fel nagyobb kockákra.
A lilahagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre.

A sütőtököt szintén vágjuk fel nagyobb kockákra, majd pár perc alatt főzzük félpuhára.
Ezután szűrjük le, és tegyük félre.

Egy wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a feldarabolt csirkemájat, és többször átforgatva süssük kb. 5 percig.
Ezután egy szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lila hagymát.
Kevergetve pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá az almát.
Ezután csorgassuk rá a mézet, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
Keverjük alaposan össze, majd egy kicsi rést hagyva fedjük le egy fedővel.
Alacsony hőfokon, néha óvatosan megrázogatva pároljuk pár percig.

Amikor a hagyma és az alma már félpuhára párolódott, adjuk hozzá az előfőzött sütőtököt és az elősütött csirkemájat, majd öntsük hozzá a tejszínt is.
Keverjük óvatosan össze, és szükség esetén ízesítsünk utána. Néhány perc alatt rottyantsuk össze a ragut, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.

Ameddig a ragu készül, enyhén sós vízben főzzük ki a metélt tésztát. Szűrjük le, majd egy pici olívaolajon futtassuk meg. Közben enyhén sózzuk, és keverjük alaposan össze.

Tálaláskor szedjük a tésztát tányérokra, majd kanalazzuk rá a csirkemájas-sütőtökös-almás ragut.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5380

  • József
  • József profilkép
Fokhagymás-csípős tészta

Hozzávalók:

1 nagyobb fej fokhagyma
3-4 db savanyított cseresznyepaprika
50 dkg spagetti tészta
olaj

bors
ételízesítő
tejföl

Elkészítés:

A fokhagymát megtisztítom, majd apró kockákra vágom.
A cseresznyepaprikákat szintén apró kockákra vágom.
Ezután a fokhagymát és a paprikát egy serpenyőben kevés olajon megdinsztelem (kb. 7-8 perc, hogy egy kicsit ropogós maradjon).

A tésztát sós, olajos vízben készre főzöm, majd egy tésztaszűrő segítségével leszűröm.
Visszaborítom a tésztát az edénybe, és újra felteszem a tűzhelyre, hozzáadom a fokhagymás paprikát, összekeverem, és kb. 1 percig még tovább melegítem, ha kell, kis olajjal meglocsolom és fűszerezem.

Tálaláskor az ízek kedvéért egy kis tejföllel meglocsolom.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5381

  • József
  • József profilkép
Csípős-pikáns tészta olajbogyóval

Hozzávalók:

50 dkg spagetti
2 piros chilipaprika
3 gerezd fokhagyma
15 dkg vegyes olajbogyó
1 dl olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 citrom reszelt héja
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A chilipaprikákat megmossuk, kimagozzuk.
A fokhagymát meghámozzuk.
A chilit, a fokhagymát és az olajbogyót durvára vágjuk.
A petrezselymet lemossuk, lecsepegtetjük, durvára vágjuk.

Az olívaolajat és a vajat mélyebb serpenyőben együtt felforrósítjuk, majd a chilit, a fokhagymát és az olajbogyókat kb. 5 percig pároljuk benne.
Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a petrezselymet, ha kell, sóval ízesítjük.

A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson szereplő utasítás szerint, majd lecsepegtetjük, és az olajbogyós keverékhez adjuk. Azonnal tálaljuk.
Tálalás előtt megszórhatjuk reszelt parmezánnal is.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5382

  • József
  • József profilkép
Avokádós spenótsaláta

Hozzávalók:

4 nagy marék zsenge spenót és jégsaláta
2 avokádó
8 szelet teljes kiőrlésű kenyér
1 evőkanál magos dijoni mustár
1 evőkanál borecet
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A mustárt, az ecetet és az olajat összekeverjük 1 evőkanál vízzel. Salátástálba tesszük a lehámozott, szeletekre vágott avokádót és a kis darabokra tépett zöld leveleket.
Összekeverjük az öntettel.
Pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5383

  • József
  • József profilkép
Ayurvédikus csodaleves

Hozzávalók:

1 ujjnyi gyömbér
3-4 gerezd fokhagyma
rizstészta
2 dl kókusztej
leveskocka
friss spenótlevél

bors
kurkuma
ghee (tisztított vaj)

Elkészítés:

A ghee-n a meghámozott, csíkokra vágott gyömbért és fokhagymát megdinsztelem, megszóróm kurkumával, felöntöm vízzel, beleteszem a leveskockát, sózom, borsozom, 5 percig főzöm.
Beleöntöm a kókusztejet, a rizstésztát, megszórom a spenótlevekkel, még 2 percig főzöm, azonnal tálalom.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5384

  • József
  • József profilkép
Baconbe tekert spárga újkrumplival

Hozzávalók:

2 személynek:
50 dkg spárga
12 dkg (8 szelet bacon)
8 db újkrumpli
petrezselyem
4 db csiperkegomba
10 dkg spenót
2 evőkanál majonéz

őrölt feketebors
olívaolaj

Elkészítés:

A spárgák végét levágom, megpucolom.
A krumplikat megmosom.
Egy nagy serpenyőben sós, cukros vízben félig megfőzöm mindkettőt. A spárgákat kiveszem, a krumplikat még hagyom hőntartáson.

A spárgákat négyesével 2-2 szelet baconbe tekerem.

A spárgákat, a krumplikat és a megtisztított gombákat berakom a serpenyőbe, kevés olívaolajat locsolok rá, fűszerezem, beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe.

Közben a spenótot megmosom, 25 perc elteltével a spenótleveleket is a serpenyőbe teszem, átkapcsolok grill fokozatra 200 C fokra, és még 5 percig pirítom az ételt.

A tányérra teszek mindenből, a krumplikra vágok petrezselymet, és majonézzel tálalom.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.139 másodperc