08 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5385

  • József
  • József profilkép
Bibimbap

Hozzávalók:

szezámolaj vagy olívaolaj
rizs
hús (általában marha, mondjuk felsál, én az ínyencség kedvéért legutóbb szürkemarhából, annak is a combjából készítettem)
paprikák (főleg a színeik miatt), piros (kaliforniai) és tv vagy lecsópaprika
sárgarépa
közepes cukkini
gomba
spenótlevél
vöröshagyma
fokhagyma
tojás
szezámmag (díszítéshez)

bors

Elkészítés:

Érdemes először megfőzni a rizst.
Direkt nem írok mennyiségeket, ezt rábízom a próbálkozókra.
Itt semmi különlegesre nem kell gondolni: másfélszeres vízzel megfőzzük a rizst, majd félretesszük.

Utána megmossuk, megtisztítjuk és felvágjuk a különböző zöldségeket.
A hagyományos koreai bibimbapban - ami egyébként magyarra fordítva kevert, mixelt rizst jelent - a zöldségek vékony csíkokra, a gomba szeletekre van vágva.
Szóval késsel kisujjnyi csíkokra vágjuk a répát, a cukkinit héjastul, a kicsumázott paprikákat.
A csiperke gombát - én azt használtam, az eredeti receptek általában shiitake gombát írnak, de azt aranyárban mérik - és szeletekre vágtam úgy, hogy a gomba formája felismerhető maradt.

A spenótleveleket is apróbb darabokra vágjuk, tépkedjük, nem kell milliméterre ugyanakkoráknak lenniük.
Használhatunk fagyasztott leveles spenótot, ahhoz én nem is nyúltam, úgy, ahogy volt, gombócokként tettem a serpenyőbe.
A spenót mellé megpucolunk 1-2-sok gerezd fokhagymát (ki mennyire szereti, én nagyon!), és apróra vágjuk vagy fokhagymanyomóval összetörjük.

A hús előtt még megpucoljuk és kockákra vágjuk a vöröshagymát is. Tegyük félre a zöldségeket.

Következhet a hús.
Bármilyen húst is vettünk, kicsi és vékony szeletekre kell vágnunk.
Majd sózzuk, borsozzuk.
Ha ez megvan, a serpenyőbe teszünk szezámolajat vagy olívaolajat, felhevítjük, és megpirítjuk a hagymát, majd rátesszük húst.
Ezt is pirítjuk.
Ha ez kész, lehúzzuk a lángról / plattról, kiszedjük egy tálkába a húst, majd visszatesszük a serpenyőt, és csak egy cseppnyi olajat rakunk az aljára.
Újra hevítjük, és tetszőleges sorrendben, szigorúan egymás után és nem keverve (!) megpirítjuk a zöldségeket.
Enyhén sózhatunk, de el is hagyhatjuk. Amint kész az egyik, kiszedjük egy tányérra, és tesszük a következőt.

Ha megvagyunk a répával, paprikákkal, cukkinival, gombával és a fokhagymás spenóttal, következik a tojás (mindig annyi legyen, ahány emberre főzünk, mert ez kerül az étel tetejére tálaláskor). Egymás után egyesével tükörtojásokat készítünk.

Ezzel tulajdonképpen magával a főzéssel meg is vagyunk. Következhet a tálalás.
Koreában ill. a koreai éttermekben, bárhol is legyenek a világon, a következőképpen tálalják a bibimbapot: fognak egy tálkát (ha nekünk nincs, tökéletesen megteszi a mély vagy a lapos tányér is). Ennek az aljára halmoznak rizst, szépen elegyengetik.
Majd szépen egymás mellé rendezik a különböző, gyönyörű színekben pompázó zöldségeket és a húst.
Ha ez kész, a tetejére kerül a tükörtojás (van, ahol egyébként nyers a tojás) és a szezámmag.
Nyomhatunk a tetejére még szintén díszítésként pár csepp Piros Aranyat is.
Gyönyörű színe nagyon jól mutat a színes zöldségek, és a fehér-narancs tükörtojás mellett.

Fogyasztás előtt - hogy a bibim szó is értelmet kapjon - általában a vendég, az éhes ember összekeveri a kompozíciót a rizzsel.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5386

  • József
  • József profilkép
Belga spenótos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

A palacsintához:
10 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
2-3 tojás
2 dl tej
szódavíz
3 evőkanál olaj

A töltelékhez:
50 dkg friss vagy 1 csomag fagyasztott paraj
5 dkg vaj
1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
csipetnyi cayenne-bors
15 dkg rokfort (márvány) sajt
1 dl tejföl
35 dkg sonka
a tetejére:
1 dl tejföl
1 nagy csokor petrezselyem

Elkészítés:

A tésztához valókat – egy evőkanál olajat félretéve – habverővel simára keverjük, és annyi szódavízzel higítjuk, hogy palacsintatésztát kapjunk.
Egy óráig pihentetjük, ezalatt összeállítjuk a tölteléket: ha friss parajból készítjük, akkor megtisztítjuk, vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd apróra vágjuk vagy turmixoljuk.
Ha fagyasztottat veszünk, akkor felolvasztjuk, és alaposan kinyomkodjuk.
A hagymát a vajban megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg.
A parajt beleforgatjuk, a rokfortot belemorzsoljuk, és a tejföllel összekeverve cayenne-borssal ízesítjük.
Végül a sonka apróra vágott felét is hozzáadjuk.
A palacsintasütőt az első palacsinta sütéséhez a félretett olajjal vékonyan kikenjük, majd a tésztamasszából vékony palacsintákat sütünk.
(Utána már csak akkor kell a palacsintasütőt kiolajozni, ha lesül, különben a tésztában lévő olaj magától keni.)
A kisütött palacsintákat a töltelékkel megkenve egyenként összegöngyöljük, és tűzálló tálra egymás mellé fektetjük.
A tetejüket tejföllel vékonyan megkenjük, és a maradék, vékony laskára vágott sonkával megszórjuk.
Forró sütőben vagy mikrohullámú készülékben alaposan átmelegítjük, és tálalás előtt a petrezselyemmel meghintjük.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5387

  • József
  • József profilkép
Bundás töltött hústekercs rizottóval és fokhagymás mángolddal

Hozzávalók:

60 dkg sertéskaraj
3 evőkanál színes bors
olaj

kevés liszt
3 db tojás
20 dkg teljes kiőrlésű kenyér
A töltelékhez:
4 db füge
1 marék spenót
8 dkg márványsajt
1 marék fenyőmag
A körethez:
1 fej vöröshagyma

bors
reszelt parmezán sajt
5 dkg vaj
20 dkg rizottó rizs
1,5 dl fehérbor
2,5 dl zöldségalaplé
5 dkg szárított paradicsom
30 dkg mángold

Elkészítés:

A húst megmossuk, leszárítjuk, és éles késsel felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk.
A kenyeret felkockázzuk, és a színes borssal együtt aprítógépben morzsásítjuk.

A töltelék alapanyagait apróbb darabokra vágjuk, és szépen összekeverjük.
A kész tölteléket a hússzeleteken elosztjuk, feltekerjük, hústűvel vagy hurkapálcával összetűzzük.

A tekercseket lisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba mártjuk, végük a borsos morzsába panírozzuk.
Felforrósított olajban minden oldalát körbesütjük.

A rizottóhoz a hagymát felaprítjuk, vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a rizst, sózzuk, és azonnal felöntjük fehérborral. Amikor a rizs beszívta a folyadékot, apránként adjuk hozzá az alaplevet.
Amikor félig megpuhult a rizs, szárított paradicsommal és borssal ízesítjük, majd permezán sajttal és főzőtejszínnel krémesítjük tovább.

A mángoldot kevés vajon megpároljuk, sóval, borssal, szerecsendióval, szeletelt fokhagymával ízesítjük.

A bundás hústekercseket a rizottóval és a fokhagymás mangolddal tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5388

  • József
  • József profilkép
Csalánkrémleves

Hozzávalók:

15 dkg zsenge csalánhajtás
15 dkg spenót
5 dkg póréhagyma
2 dkg teljes kiőrlésû
liszt

szerecsendió
olívaolaj

Elkészítés:

A zsenge csalánhajtásokat és a spenótleveleket megmossuk.

A megtisztított póréhagymát vékony szeletekre vágjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csalánt és a spenótot, hagyjuk összeesni, megszórjuk liszttel, és vízzel felöntjük.
A levest felforraljuk, sóval ízesítjük, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, esetleg tejjel vagy tejszínnel dúsíthatjuk.

A levest összeturmixoljuk, és forrón, csészékben tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5405

  • József
  • József profilkép
Körtekrémleves fagyival

Hozzávalók:

3 db körte
10 dkg cukor
fél citrom
fahéj
1 egész citromhéj
szegfűszeg
1 csomag vanília ízű pudingpor
1 dl tejszín
1 dl muskotályos bor
fagylalt
tejszínhab

Elkészítés:

A szokásos módon gyümölcslevest készítünk: a körtét a cukorral, a citrommal és a fűszerekkel feltesszük főni.
A forrástól számított kb. 5 percig főzzük.

Addig a pudingport kikeverjük a tejszínnel, majd a levesbe öntjük, ezzel sűrítjük.

A levest tálalás előtt turmixoljuk, és jól lehűtjük.
A muskotályos bor különleges ízt ad a levesünknek.

Hűtött csészében tálaljuk.
Ha fokozni szeretnénk az ízvarázst, vaníliafagylalttal, tejszínhabbal tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5406

  • József
  • József profilkép
Áfonyás-málnás gyümölcsleves

Hozzávalók:

4 pohár vörös áfonya
4 pohár almalé
2 pohár málna
1/4 pohár cukor
2 evőkanál citromlé
fél kiskanál fahéj
2 pohár tejszín
2 evőkanál kukoricaliszt

Elkészítés:

Megmossuk az áfonyát, és az almalében felmelegítjük, 10 percig lassú tűzön főzzük. Szitán átnyomjuk, majd a málnát is átpaszírozzuk ugyanezen a szitán.

A szitán maradt pépre nincs szükség, a levét felforraljuk. Hozzákeverjük a cukrot, a citrom levét és a fahéjat.
Beleöntünk 1,5 pohár tejszínt.

A kukoricalisztet elkeverjük a maradék tejszínnel, majd hozzáöntjük a leveshez.
5 percig főzzük.
Forrón vagy hidegen tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.122 másodperc