|
|
-
József
-
|
Őszibarack-krémleves
Hozzávalók:
2 kg őszibarack
cukor ízlés szerint
3 csomag vaníliás cukor
3 dl főzőtejszín
1 csomag vaníliás pudingpor
tejszínhab a tálaláshoz
Elkészítés:
1,5 kg barackot megpucolok, a magot eltávolítom, majd kevés vízben a cukrokkal felfőzöm.
Amikor összefőtt, akkor leturmixolom, majd a tejszínnel és a pudinggal behabarom, lehűtöm.
(Ha sűrűbbre akarom, akkor a pudingot liszttel kipótolom.)
Tálaláshoz a maradék megpucolt barackot beledarabolom, majd tejszínhabpamacsokat nyomok rá.
|
|
-
József
-
|
Hideg görögdinnyeleves kandírozott hibiszkusszal
Hozzávalók 5-6 személyre:
1 kisebb érett görögdinnye (4-5 kg-os)
3 evőkanál akácméz
3-4 szál friss menta
4 db kandírozott hibiszkusz
Elkészítés:
A dinnyét megmossuk, leszárítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.
A friss mentát bő vízben alaposan megmossuk, leszárítjuk.
4 kandírozott hibiszkuszt kisebb darabokra vagdalunk.
A dinnyedarabokból késsel kivágjuk a húsát, kimagozzuk, majd kisebb darabokra vagdaljuk, magas falú tálba tesszük és botmixerrel darabosra turmixoljuk.
Ezután akácmézzel, a vékony csíkokra metélt mentával ízesítjük. Tálaláskor a hideg görögdinnyelevest tányérokba vagy leveses csészékbe szedjük, és megszórjuk, a darabolt hibiszkuszvirággal.
|
|
-
József
-
|
Banánkrémleves banános tejszínnel
Hozzávalók:
2 dl főzőtejszín
1 csomag vaníliás pudingpor
2 pohár banános joghurt
5 dl tejszínhab
1 csomag habfixáló
10 banán
Elkészítés:
8 db banánt felvágok, pár darabot félre teszek díszítéshez, a többit összeturmixolom, felengedem vízzel, jól összekeverem. Kevergetés közben adom hozzá az ízlés szerinti cukrot.
Ha felforrt, akkor a 2 dl főzőtejszínben elkevert vaníliás pudingot és a 2 banános joghurtot is hozzáadom.
3 perc után lezárom.
A habfixálóval elkészítette tejszínhabotösszekeverem 2 leturmixolt banánnal, ezzel díszítem a kihűtött, tálalt banánlevest.
|
|
-
József
-
|
Hideg görögdinnye-paradicsom krémleves
Hozzávalók:
személyenként:
1 szelet görögdinnye
1 db paradicsom
1 db chilipaprika
1/2 citrom
mentalevél
bazsalikomlevél
petrezselyemlevél
kakukkfű
só
őrölt feketebors
citromos olívaolaj
rozskenyér
Elkészítés:
A lehűtött görögdinnye húsát - mag nélkül - kikaparom, s a levével egyűtt egy keverőtálba teszem.
Hozzáadom az aprított paradicsomot, a chilipaprikát, a fűszereket, botmixerrel összekeverem, egy kicsit darabosan.
Visszateszem a hűtőbe, hogy jól lehüljön, s hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor egy tányérba öntöm a krémlevest, bazsalikomlevéllel és pirított, kockára vágott kenyérrel díszítem, locsolok rá olívaolajat.
|
|
-
József
-
|
Krémes gyümölcsleves főzés nélkül
Hozzávalók:
8 dl tej
2 db banán
3 db őszibarack
4 db szilva
1 citrom leve
1 kis pohár gyümölcs joghurt (pl. barack, málna)
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rum
ízlés szerint cukor vagy folyékony édesítőszer
Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk, daraboljuk.
Az egészet turmixba rakjuk minden hozzávalóval együtt.
Simára turmixoljuk, a tejet addig adagoljuk, pótoljuk, amíg 1,5 liter levesünk nem lesz.
Hűtsük be, majd díszítsük ízlés, elképzelés szerint.
Megjegyzés:
Bármilyen, legalább háromféle gyümölcsből elkészíthető.
|
|
-
József
-
|
Sárgadinnye-krémleves sonkával
Hozzávalók:
1 kg érett, zamatos sárgadinnye
2 dl tejföl
5 dkg gépsonka
5 dl tej
diónyi vaj
kakukkfű
szerecsendió
őrölt bors
só
Elkészítés:
Vékonyan meghámozzuk a dinnyét.
A dinnyehúst felkockázzuk, felét lehűtjük, másik felét áttörjük, sóval, borssal, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval ízesítjük, jól elkeverjük.
Vajon, állandó keverés közben 5 percig pároljuk, közben hozzáajuk a tejet.
Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tejfölt, és hűtőben jól lehűtjük. Tálaláskor adjuk hozzá a dinnyekockákat és az apróra vágott sonkát.
|
|
|
|
|