|
|
-
József
-
|
Bogyós gyümölcsleves hidegen
Hozzávalók:
25 dkg friss vagy mélyhűtött meggy
15 dkg eper vagy málna
10 dkg fekete ribizli
10 dkg piros ribizli
1 l víz
10 dkg barna nádcukor
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 mokkáskanál vaníliás só (ennek híján: só és kevés vanília)
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
1 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A meggyet kimagozom, az epret felszeletelem, a ribizliket megszabadítom a száruktól.
Egy fazékban 1 l vízben főzni kezdem a meggyet, sózom, cukrozom, fűszerezem.
A keményítőt elkeverem a tejszínnel, majd hozzáadok egy keveset a meggyből és 1 evőkanálnyit a többi bogyósból.
Botmixerrel pürésítem.
Forrás után 1-2 perccel hozzáadom a leveshez.
Alaposan elkeverem, majd hozzáadom a többi gyümölcsöt.
Egyet forralok rajta, leveszem a tűzről – amíg a leves hűl, az eper és a ribizlik kissé megpuhulnak, de vitamintartalmukból nem veszítenek.
Szobahőmérsékletűre hűtve zárható üvegtálba kanalazom – alaposan lehűtöm.
|
|
-
József
-
|
Hideg őszibarackleves kávéhabbal
Hozzávalók:
80 dkg őszibarack vagy 1,5 konzerv barack
4 dl tej
2 dl tejszín
0,5 dl barackpálinka
3 evőkanál gesztenyeméz
1 csipetnyi fahéj
A habhoz:
0,5 dl nagyon sűrű kávé (azonnal oldódó, lehet koffeinmentes is)
1,5 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A barackokat megpucoljuk, magjukat eltávolítjuk, vékony szeletekre vagy kis kockákra vágva az egyik felét a tejjel, a tejszínnel, fahéjjal, a mézzel és a barackpálinkával botmixerrel egyneművé mixeljük.
A megmaradt szeletelt barackokat egy üvegtálba tesszük, és ráöntjük a mixelt sűrű levet, jól elkeverjük, jégbe hűtjük.
Tálaláskor a tejszínt a porcukorral és a kávé felével habbá verjük.
A kitálalt leves tetejére habzsákkal rózsákat nyomunk, majd a rózsákra 1-2 csepp sűrű kávét cseppentünk.
Végül az egészet kevés mézzel megcsurgatjuk.
|
|
-
József
-
|
Gyömbéres málnaleves hidegen
Hozzávalók:
60 dkg málna
3 dl tejföl
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 mokkáskanál őrölt gyömbér
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/4 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 csomag tejszínízű pudingpor
1/2 citrom héja és leve (ha kicsi, akkor 1 egész)
só
Elkészítés:
Egy edényben felteszek 2-2,5 l vizet forrni.
Hozzáadom a fűszereket, a tejfölt elkeverem a pudingporral, és azt is belekeverem, megvárom, míg elkezd forrni, és a gyümölcsöt csak most teszem bele a végén, mert nagyon összetörik így is.
Egyet forralok rajta, majd jégen kihűtöm.
|
|
-
József
-
|
Hideg gyümölcsleves barackkal, körtével és szilvával
Hozzávalók:
ízlés szerinti mennyiségben:
12-15 db sárgabarack
6 db pink vilmoskörte (illatos legyen)
10 db szilva
fél csomag vaníliás pudingpor
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál fruktóz (jó a cukor is)
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
1 citrom reszelt héja és leve
pici só
Elkészítés:
A gyümölcsöket megmosom, kimagozom vagy kicsumázom, a körtének a héját is levágom, majd kisebb kockákra vágom őket.
Egy edényben vizet forralok, amibe rögtön beleteszem a fahéjat, a szegfűszeget, a citromhéjat, a citrom levét, a vaníliás cukrot, a sót és a cukorfélét is.
Mikor elkezd forrni, csak akkor teszem bele a gyümölcskockákat. Közben a tejszínben elkeverem a pudingport és ezt is hozzáöntöm a leveshez. Pár percet forralom, majd jeges-vízfürdőben kihűtöm.
Citromfűlevélkével díszítve, hidegen tálalom.
|
|
-
József
-
|
Tejszínes fekete-cseresznyeleves
Hozzávalók:
1 kg érett fekete cseresznye
5 dkg kristálycukor
5 dkg nádcukor
csipet só
2 dl habtejszín
1/2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
3 darabka kisujjnyi citromhéj
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál rum
5 szem szegfűszeg
kb. 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A cseresznyét kimagozom.
A kristálycukrot karamellizálom, felengedem kb. 7 dl vízzel.
Amint elolvad a cukor és forr a szirup, beleöntöm a cseresznyét, csipet sóval, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesítem.
A pudingport kikeverem a nádcukorral és a tejszínnel, amikor forr a leves, belekeverem, egyet forralok rajta.
Hideg vizes fürdőben gyorsan lehűtöm, közben rummal, citromlével tovább ízesítem, tálalásig a hűtőben tárolom.
Tálalhatjuk szárazon pirított mandulaforgáccsal, tejszínhabbal vagy csak önmagában.
|
|
-
József
-
|
Vegyes gyümölcsleves puncspudinggal
Hozzávalók:
gyümölcsök vegyesen (meggy, cseresznye, szilva, eper - most ezek a gyümölcsök vannak a levesben)
1 evőkanál méz
1-2 citromkarika
pár szem szegfűszeg
őrölt fahéj
só
A habaráshoz:
2 dl főzőtejszín
1 csomag puncs ízű pudingpor
Elkészítés:
A vizet feltettem egy lábasban, hozzáadtam a fahéjat, a szegfűszeget, a citromkarikákat, a sót és a mézet, összefőztem.
A darabos fűszereket kivettem, a többféle gyümölcsöt beletettem.
A főzőtejszínt 1 csomag puncs ízű pudingporral összekevertem, és ezzel a levest behabartam.
Kihűtöttem és fogyasztottuk.
|
|
|
|
|