06 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5419

  • József
  • József profilkép
Hideg fűszeres ananászleves

Hozzávalók:

1 db szép friss ananász
1 db nagyobb citrom
4 db kardamommag kikapart belseje
2 evőkanál gyümölcscukor (fruktóz), de kristálycukor is jó
őrölt fahéj ízlés szerint
2 dl tejszín
fél csomag tejszínízű pudingpor (vaníliás is jó)
A díszítéshez:
citromfűlevélke

Elkészítés:

Az ananászt megpucolom, majd a középső torzsa részéről levágom a húst. Apró kocákra vágom, és egy nagyobb edényben a cukorral és a fűszerekkel karamellizálni kezdem (nem kell alá semmi, mert az ananász kellő mennyiségű levet ereszt).

Ezután felöntöm 1,8 l vízzel, belefacsarom a citrom levét, és még a lemosott héját is beledobom.

A tejszínt elkeverem a fél csomag pudingporral, és amikor már kezdene felforrni, akkor belekeverem, és hagyom, hogy felforrjon.

A mosogatóba hideg vizet folyatok, ebbe jeget szórok, és gyorsan lehűtöm.
Így hamar megvan, és lehet tálalni, citromfűlevélkével díszítem a tányérokon.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5420

  • József
  • József profilkép
Egresleves

Hozzávalók:

40 dkg érett egres
3 dkg vaj
3 dkg liszt
1 l víz
2,5 dl tej
kevés só
2-3 szem szegfűszeg
1 tojássárga
ízlés szerint cukor

Elkészítés:

A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, amit a vízzel felengedünk és felforraljuk.
Hozzáadjuk a megmosott és megtisztított egrest /ribizlivel is készíthetjük/, amit kissé szétnyomtunk, beletesszük a többi hozzávalót, és megfőzzük.

Tejben elkeverjük a tojássárgát, és a forrásban lévő leveshez adjuk.
A tűzről levesszük, kihűtjük.

Hidegen tálaljuk.
Tálaláskor megszórhatjuk kevés őrölt fahéjjal, vagy
kínálhatjuk fahéjas habgaluskával.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5421

  • József
  • József profilkép
Őszibarack-krémleves egyszerűen

Hozzávalók:

10 db őszibarack
kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dl víz
2 dl tej
1 dl tejszín
1 dl édes fehérbor
reszelt narancshéj

Elkészítés:

5 darab őszibarackot leturmixolunk, majd hozzáöntjük a vizet és a tejet. Ízlés szerinti mennyiségű cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot adunk hozzá, reszelt narancshéjjal ízesítjük.

Feltesszük a tűzre, és forrásig főzzük, majd hozzáadjuk a bort és a tejszínt, így is kiforraljuk.

Ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a maradék barackot felkockázva.
Végül jól lehűtjük és tálaljuk.
álaláskor akár tejszínhabbal is díszíthetjük.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5422

  • József
  • József profilkép
Dinnyeleves csirkecsíkokkal

Hozzávalók:

1 db 1 kg-os sárgadinnye
3 dl főzőtejszín
1-2 evőkanál citromlé
kristálycukor
2 szem csillagánizs
1 evőkanál szeletelt, friss gyömbér
4 ág korianderzöld
30 dkg csirkemellfilé
fél cső piros, erős paprika


Elkészítés:

A dinnyét elfelezzük, kimagozzuk.
A húsából karalábévájóval 12 golyót kivájunk, amit a díszítéshez félreteszünk.

A megmaradt gyümölcshúst a héjból kivájjuk, 2 dl tejszínnel és a citromlével turmixoljuk, majd lábosba öntjük.
Megkóstoljuk, mert ha a dinnye nem elég édes, kevés cukorral állítjuk helyre a harmóniát.
Csillagánizzsal, gyömbérrel, korianderrel fűszerezzük, 10 percig főzzük, majd a fűszereket kiemeljük belőle.

A vékony csíkokra vágott csirkemellfilét és a felkockázott paprika felét beledobjuk.
Enyhén sózzuk, és addig főzzük, amíg a csirke megpuhul.
Végül a megmaradt tejszínnel felöntjük.

Tányérokba elosztjuk a dinnyegolyókat, rámerjük a levest, paprikával, gyömbérrel, csillagánizzsal díszítve tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5423

  • József
  • József profilkép
Almaleves pirított májjal

Hozzávalók:

1 l húsleves
30-40 dkg csirkemáj vagy pulykamáj
1 fej vöröshagyma
1-2 nagyobb alma
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
5-6 evőkanál fehérbor
1-1,5 dl főzőtejszín
bors

Elkészítés:

A megtisztított hagymát és almát vékony szeletekre vágjuk, vajon dinszteljük, majd a liszttel még átforgatjuk, végül felengedjük a levessel, borssal ízesítjük, és 20 perc alatt készre főzzük.

Merülőmixerrel pürésítjük, a tejszínnel dúsítjuk.

A darabokra vágott májat vajon pár perc alatt megsütjük, és a leves mellé tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5424

  • József
  • József profilkép
Hideg meggyleves

Hozzávalók:

50 dkg magozott meggy
14 dkg cukor
fél citrom
2 dl tejszín
1 dl vörösbor
szegfűszeg
fahéj

pirított mandulalapok
tejszínhab

Elkészítés:

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és 1-2 liter vízben feltesszük főni.
A vízbe egy csipet sót, szegfűszeget, cukrot, fahéjat és reszelt citromhéjat teszünk, és hozzáöntjük a vörösbort is.

Ha a meggy már puha, tejszínes habarással sűrítjük.
Lehűtjük, majd tálalás előtt 1 órával hűtőszekrénybe tesszük.

Konzerv meggyből is készíthetjük.
A konzerv levét leszűrjük, és kevés vízzel kipótolva, hozzáadva a vörösbort is az előbbi fűszerekkel feltesszük főni.
Ha forr a fűszeres-boros lé, tejszínes habarással sűrítjük, és újból felforraljuk.
Utoljára tesszük hozzá a kimagozott meggyet, végül egy kevés citromlevet adunk hozzá, lehűtjük, és hidegen tálaljuk.

Tálaláskor meghintjük pirított mandulalapokkal, és tejszínhabot is kínálunk hozzá.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.131 másodperc