|
|
-
József
-
|
Hideg fűszeres ananászleves
Hozzávalók:
1 db szép friss ananász
1 db nagyobb citrom
4 db kardamommag kikapart belseje
2 evőkanál gyümölcscukor (fruktóz), de kristálycukor is jó
őrölt fahéj ízlés szerint
2 dl tejszín
fél csomag tejszínízű pudingpor (vaníliás is jó)
A díszítéshez:
citromfűlevélke
Elkészítés:
Az ananászt megpucolom, majd a középső torzsa részéről levágom a húst. Apró kocákra vágom, és egy nagyobb edényben a cukorral és a fűszerekkel karamellizálni kezdem (nem kell alá semmi, mert az ananász kellő mennyiségű levet ereszt).
Ezután felöntöm 1,8 l vízzel, belefacsarom a citrom levét, és még a lemosott héját is beledobom.
A tejszínt elkeverem a fél csomag pudingporral, és amikor már kezdene felforrni, akkor belekeverem, és hagyom, hogy felforrjon.
A mosogatóba hideg vizet folyatok, ebbe jeget szórok, és gyorsan lehűtöm.
Így hamar megvan, és lehet tálalni, citromfűlevélkével díszítem a tányérokon.
|
|
-
József
-
|
Egresleves
Hozzávalók:
40 dkg érett egres
3 dkg vaj
3 dkg liszt
1 l víz
2,5 dl tej
kevés só
2-3 szem szegfűszeg
1 tojássárga
ízlés szerint cukor
Elkészítés:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, amit a vízzel felengedünk és felforraljuk.
Hozzáadjuk a megmosott és megtisztított egrest /ribizlivel is készíthetjük/, amit kissé szétnyomtunk, beletesszük a többi hozzávalót, és megfőzzük.
Tejben elkeverjük a tojássárgát, és a forrásban lévő leveshez adjuk.
A tűzről levesszük, kihűtjük.
Hidegen tálaljuk.
Tálaláskor megszórhatjuk kevés őrölt fahéjjal, vagy
kínálhatjuk fahéjas habgaluskával.
|
|
-
József
-
|
Őszibarack-krémleves egyszerűen
Hozzávalók:
10 db őszibarack
kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dl víz
2 dl tej
1 dl tejszín
1 dl édes fehérbor
reszelt narancshéj
Elkészítés:
5 darab őszibarackot leturmixolunk, majd hozzáöntjük a vizet és a tejet. Ízlés szerinti mennyiségű cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot adunk hozzá, reszelt narancshéjjal ízesítjük.
Feltesszük a tűzre, és forrásig főzzük, majd hozzáadjuk a bort és a tejszínt, így is kiforraljuk.
Ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a maradék barackot felkockázva.
Végül jól lehűtjük és tálaljuk.
álaláskor akár tejszínhabbal is díszíthetjük.
|
|
-
József
-
|
Dinnyeleves csirkecsíkokkal
Hozzávalók:
1 db 1 kg-os sárgadinnye
3 dl főzőtejszín
1-2 evőkanál citromlé
kristálycukor
2 szem csillagánizs
1 evőkanál szeletelt, friss gyömbér
4 ág korianderzöld
30 dkg csirkemellfilé
fél cső piros, erős paprika
só
Elkészítés:
A dinnyét elfelezzük, kimagozzuk.
A húsából karalábévájóval 12 golyót kivájunk, amit a díszítéshez félreteszünk.
A megmaradt gyümölcshúst a héjból kivájjuk, 2 dl tejszínnel és a citromlével turmixoljuk, majd lábosba öntjük.
Megkóstoljuk, mert ha a dinnye nem elég édes, kevés cukorral állítjuk helyre a harmóniát.
Csillagánizzsal, gyömbérrel, korianderrel fűszerezzük, 10 percig főzzük, majd a fűszereket kiemeljük belőle.
A vékony csíkokra vágott csirkemellfilét és a felkockázott paprika felét beledobjuk.
Enyhén sózzuk, és addig főzzük, amíg a csirke megpuhul.
Végül a megmaradt tejszínnel felöntjük.
Tányérokba elosztjuk a dinnyegolyókat, rámerjük a levest, paprikával, gyömbérrel, csillagánizzsal díszítve tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Almaleves pirított májjal
Hozzávalók:
1 l húsleves
30-40 dkg csirkemáj vagy pulykamáj
1 fej vöröshagyma
1-2 nagyobb alma
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
5-6 evőkanál fehérbor
1-1,5 dl főzőtejszín
bors
Elkészítés:
A megtisztított hagymát és almát vékony szeletekre vágjuk, vajon dinszteljük, majd a liszttel még átforgatjuk, végül felengedjük a levessel, borssal ízesítjük, és 20 perc alatt készre főzzük.
Merülőmixerrel pürésítjük, a tejszínnel dúsítjuk.
A darabokra vágott májat vajon pár perc alatt megsütjük, és a leves mellé tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Hideg meggyleves
Hozzávalók:
50 dkg magozott meggy
14 dkg cukor
fél citrom
2 dl tejszín
1 dl vörösbor
szegfűszeg
fahéj
só
pirított mandulalapok
tejszínhab
Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és 1-2 liter vízben feltesszük főni.
A vízbe egy csipet sót, szegfűszeget, cukrot, fahéjat és reszelt citromhéjat teszünk, és hozzáöntjük a vörösbort is.
Ha a meggy már puha, tejszínes habarással sűrítjük.
Lehűtjük, majd tálalás előtt 1 órával hűtőszekrénybe tesszük.
Konzerv meggyből is készíthetjük.
A konzerv levét leszűrjük, és kevés vízzel kipótolva, hozzáadva a vörösbort is az előbbi fűszerekkel feltesszük főni.
Ha forr a fűszeres-boros lé, tejszínes habarással sűrítjük, és újból felforraljuk.
Utoljára tesszük hozzá a kimagozott meggyet, végül egy kevés citromlevet adunk hozzá, lehűtjük, és hidegen tálaljuk.
Tálaláskor meghintjük pirított mandulalapokkal, és tejszínhabot is kínálunk hozzá.
|
|
|
|
|