|
|
-
József
-
|
Zöldteás málnaleves
Hozzávalók:
4 dl forró víz
2 filter natúr zöldtea
1 szál friss menta
30 dkg friss (vagy fagyasztott) málna
3 evőkanál porcukor
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
1 lime reszelt héja
1 kicsi kókuszdió vagy 1 nagy maréknyi kókuszpehely
szárított almaszirom
Elkészítés:
A forró vízzel leforrázzuk a zöldteát, hozzáadjuk a friss mentát, majd 3 percet állni hagyjuk, ezután kivesszük a filtereket és a fűszert a teából, kihűtjük.
Ekkor beleszórjuk a leszárazott, megmosott, lecsepegtetett málnát, a porcukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt lime héjat, és botmixerrel krémesre turmixoljuk.
Hűtőben 1-2 óra alatt jól lehűtjük.
Közben a kókuszpehelyhez a kókuszdiót kalapáccsal megtörjük, kiskéssel óvatosan kiszedjük a belső húsát, és zöldséghámozóval hosszúkás vékony szeletekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 160 fokos sütőben kb.
6-8 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
A készen vett kókuszpelyhet csak sütőben pirítani kell.
Tálaláskor tányérokba vagy leveses csészékbe szedjük zöldteás málnalevest, és pirított kókuszpelyhet, almaszirmot kínálunk hozzá.
|
|
-
József
-
|
Vaníliás meggyleves
Hozzávalók:
40 dkg friss magozott meggy vagy 1 üveg magozott meggy
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
1 teásknál fahéj
1 liter tej
5 dl víz
cukor
Elkészítés:
A pudingport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat kb. 2 dl tejben elkeverjük, felöntjük a maradék tejjel és a vízzel, hozzáadjuk a meggyet, és sűrün kevergetve felforraljuk, néhány percig főzzük.
Lehűtve fogyasztjuk.
|
|
-
József
-
|
Habart gyümölcsleves
Hozzávalók:
8 személynek:
2-3 db nagyobb alma
1 üveg meggybefőtt
1 üveg cseresznyebefőtt
1 üveg szilvabefőtt
1 üveg barackbefőtt
ízlés szerint cukor
1-2 rúd fahéj
kevés citromlé
3-4 fakanál liszt
kevés tej
kevés víz
Elkészítés:
Az almát megpucolom, felszeletelem.
A befőttekről leöntöm a levet abba az edénybe, amiben főzöm a levest.
Ezután beleteszem az almát, a fahéjat, kevés citromlevet és ízlés szerint cukrot.
Felöntöm annyi vízzel, amennyi levet szeretnék a levesnek.
Ezután felforralom, és addig főzöm, míg az alma félig megpuhul. Hozzáöntöm a lecsöpögtetett gyümölcsöket, és míg ez összeforr, elkészítem a habarást.
A lisztet a tejjel csomómentesre keverem (ne legyen túl híg, de túl sűrű se).
A hőkiegyenlítés miatt kiveszek a leves levéből, a habaráshoz keverem.
Szűrőn keresztül a levesbe öntöm a habarást, közben kevergetem.
A szűrön fennakadt lisztet átpasszírozom.
Összeforralom, és kész is.
Melegem és hidegen egyaránt fogyasztható.
|
|
-
József
-
|
Mézes-narancsos sült csirkecomb
Hozzávalók:
4 db csirke felsőcomb
4 evőkanál méz
1 narancs
pici só
ízlés szerint:
kevés őrölt gyömbér
fahéj
szerecsendió
Elkészítés:
A megmosott húst besózom, bemasszírozom a fűszereket: a gyömbért, a szerecsendiót és a fahéjat.
Forró olajba teszem, és félig megsütöm, majd mindkét oldalát megkenem mézzel, narancsgerezdekkel megtüzdelem, és a szaftba is teszek narancsokat.
Készre sütöm.
|
|
-
József
-
|
Calisson naranccsal és sárgabarackkal
Hozzávalók:
25 dkg cukor
10 dkg cukrozott narancshéj
10 dkg cukrozott sárgabarack
1 tojásfehérje
2 evőkanál Grand Marnier
30 dkg őrölt mandula
A mázhoz:
1 tojásfehérje
2 evőkanál narancsvirágvíz
10 dkg cukor
Elkészítés:
A gyümölcsöket a cukorral ledaráljuk, hozzáadjuk a mandulát, a likőrt és a félig felvert tojásfehérjét, jól összedolgozzuk.
A masszát sütőpapíron kinyújtjuk, majd 90 fokos sütőben 1 órát szárítjuk.
Hagyjuk kihűlni.
A máz hozzávalóit selymesre keverjük, bevonjuk vele az édességet, és 30 fokos sütőben 1 órát szárítjuk. Végül rombuszalakú, falatnyi darabokra vágjuk.
|
|
-
József
-
|
Spagetti zöldborsós csirkemájraguval
Hozzávalók:
50 dkg spagetti
50 dkg csirkemáj
20 dkg zöldborsó
1 fej hagyma
30 dkg reszelt sajt
étolaj
só
bors
pirospaprika
majoránna
Elkészítés:
A hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, beletesszük a csirkemájat, és majorannával, borssal fűszerezzük. Időnként rázogatva /nem keverve, mert a máj szétesik/ kb. 15 perc alatt készre pirítjuk.
Közben sós vízben megfőzzük a zöldborsót, amit hozzáadunk a májhoz.
Tányérokra helyezzük a kifőtt spagettit, a tetejére halmozzuk a ragut, sózzuk, majd amíg forró, megszórjuk a reszelt sajttal.
|
|
|
|
|