|
|
-
József
-
|
Gyors sajtos rúd
Hozzávalók:
30 dkg sima liszt
25 dkg margarin
6 evőkanál víz
1 evőkanál 10%- os ecet
só ízlés szerint
A tetejére:
kemény sajt
1 tojás
Elkészítés:
A hozzávalókat - a tojás és a sajt kivételével - összegyúrom.
Kinyújtom nem túl vékonyra.
Tetejét megkenem tojással, sóval és reszelt sajttal megszórom. Derelyevágóval csíkokra vágom.
Előmelegített sütőben megsütöm.
|
|
-
József
-
|
Tojáspörkölt
Hozzávalók:
10 db tojás
2 közepes fej vöröshagyma
liszt
olaj
pirospaprika
bors
só
Elkészítés:
A 10 db tojást kevés sóval felverem, 2-3 evőkanál liszttel csomómentesre keverem, majd - minha rántották készítenék - lepényformára sütöm.
(Ajánlott két részletben megsütni, mert egyben túl vastag lesz, és a közepe nem sül meg eléggé!)
Ha megsült, kicsit hagyom hűlni, aztán falatnyi kockákra összevágom.
Amíg hűl a tojás, két közepes fej vöröshagymát apróra vágok, olajon egy kevés vízzel kis lángon addig dinsztelem, amíg pépes lesz.
Utána a lángról levéve egy kevés liszttel, pirospaprikával, sóval, borssal kikeverem, belerakom a tojáskockákat.
Kevés vízzel visszateszem a tűzre, és addig párolom folyamatosan forgatva a tojásokat, amíg pörköltszerű szaftja lesz.
Ízlés szerint tejföllel még dúsítható.
Nokedlivel vagy kiskagyló tésztával a legfinomabb.
|
|
-
József
-
|
Tojásos fasírttekercs
Hozzávalók:
1 szikkadt zsemle
4+2 tojás
1 piros húsú paprika
1 csokor petrezselyem
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt paprikás kolbász
15 dkg trappista sajt
1 evőkanál + 1 kávéskanál olaj
1 evőkanál dijoni mustár
50 dkg darált hús
Elkészítés:
A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe.
Sós vízben megfőzzük a 4 tojást, majd hámozzuk és felkarikázzuk.
A paprikát kicsumázzuk, húsát kockára vágjuk.
A petrezselymet is megmossuk, lecsepegtetjük.
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.
A kolbász héját lehúzzuk, majd kockákra vágjuk.
A sajtot káposztareszelőn szálasra lereszeljük.
1 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hagyjuk kicsit hűlni. A zsemlét alaposan kinyomkodjuk, majd a hagymával, a petrezselyemmel, maradék 2 tojással, a mustárral, nem csípős paprikakrémmel, áttört fokhagymával, sóval, borssal a darált húshoz adjuk, és jól összedolgozzuk.
A sütőt előmelegítjük.
Egy nagyobb, kb.30x40 cm-es tepsit kibélelünk alufóliával, megkenjük 1 evőkanál olajjal.
Egyenletesen elsimítjuk rajta a húsmasszát, megszórjuk sajttal, majd úgy, hogy a hosszanti részeken 5-5 cm szabadon maradjon, beterítjük tojáskarikákkal, valamint kolbász- és paprikakockákkal. A fólia segítségével szorosan feltekerjük a húslapot.
Két végét összenyomkodjuk, hogy kerekebb szeleteket kapjunk. Sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tálalás előtt a húst 10 percig pihentetjük, majd tálra emeljük, és kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk.
|
|
-
József
-
|
Citromos vadasmarha
Hozzávalók:
8 adaghoz:
8-12 szelet marhalábszár vagy marhanyak
1 kg sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
néhány evőkanál étolaj
majoránna
csipetnyi bors
só
babérlevél
pirospaprika
húsleveskocka
1 nagy pohár tejföl
néhány szelet friss citrom
2 evőkanál rétesliszt
pici mustár
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben az olajon megpirítjuk a hússzeleteket, fűszerezzük majoránnával, sóval, borssal, babérlevéllel ízlés szerint, és hozzáadjuk a fej vöröshagymát egészben.
Felöntjük vízzel, és levest főzünk belőle a húsleveskockával, a megtisztított sárgarépával, a gyökérrel.
Addig főzzük, míg a zöldség megpuhul.
A levesből kivesszük a megpuhult sárgarépát és gyökeret, lemerünk annyi levelt, hogy a maradék a húst épp ellepje, majd beletesszük a citromkarikákat héjastól, és tovább főzzük, míg a hús puha nem lesz.
A zöldséget egy tálban villával összetörjük, és visszaöntjük a levesbe, ha a marhahús már puha.
A tejfölbe lisztet keverünk, pirospaprikával és mustárral ízesítjük, és ezzel habarjuk be a répától sűrű levest.
Már nem forraljuk tovább!
Krumpligombóccal, knédlivel vagy főtt tésztával tálaljuk.
Néhány csepp citromot vagy kikevert tejfölt a kész vadasra is lehet tenni.
|
|
-
József
-
|
Tárkonyos burgonyaleves
Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 zöldségleveskocka
2 dl tejföl
3 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
fél csokor petrezselyem
tárkony
tárkonyecet
só
Elkészítés:
A leveskockákból másfél liter vízben levest főzünk.
A burgonyát meghámozzuk, egyenletes kockákra vágjuk.
Az olajban a lisztet világosbarnára pirítjuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és felöntjük levessel.
Beletesszük a burgonyát és puhára főzzük, közben szükség szerint sóval ízesítjük.
Amikor a krumpli megpuhult, hozzákeverjük a tejfölt, és forralás közben tárkonnyal, tárkonyecettel ízesítjük.
|
|
-
József
-
|
Barackos túrólepény
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
1 kg túró
25 dkg porcukor
3 tojás
5 dkg darált keksz
1 citrom reszelt héja
1 tojásfehérje
1 kg őszibarack
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és a mélyhűtőben jól megdermesztjük.
A túrót áttörjük, a porcukrot, a tojások sárgáját és a darált kekszet hozzáadjuk, reszelt citromhéjjal fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is lazán beleforgatjuk.
Az őszibarackot szeletekre vágjuk.
Kikent tepsibe belereszeljük a tészta felét a reszelő durva fokán. Erre a túrótöltelék fele kerül, rá a barack, majd a maradék túrókrémmel az egészet
beborítjuk.
A tészta másik felét a tetejére reszeljük, előmelegített sütőbe toljuk.
Nagy lánggal (200 fok) 5 percig, majd a közepesnél kisebb lánggal (170 fok) további kb. 30 percig, tűpróbáig sütjük.
Amikor kihűlt, kockákra vágjuk, és vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
|
|
|
|
|