07 | 04 | 2025
Főmenü
Események
April 2025
M T W T F S S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 8 hónapja ezelőtt #5440

  • József
  • József profilkép
Csirkés-brokkolis penne

Hozzávalók:

30 dkg csirkemell
50 dkg tollhegy tészta
kevés ketchup (ízesítésként)
1 fej vöröshagyma
3 dl tejszín
őrölt pirospaprika

bors
ételízesítő
1 nagyobb brokkoli
reszelt füstölt sajt (nem kötelező, de tálaláskor emeli az étel ízét)

Elkészítés:

A brokkolit citromleves vízben puhára főzzük (a citromlé miatt nem veszíti el a színét), majd amikor feltettük, a tésztát is felrakjuk főni, ételízesítős, sós, olajos vízben.
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, majd egy kevés olajon először megpároljuk, utána egy kicsit megpirítjuk.
Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki!
Pirításnál hozzáadunk egy-két csipetnyi pirospaprikát, borsot és sót, majd miután megpirítottuk, kivesszük egy kistányérra úgy, hogy a hús leve a wokban maradjon.
A húst melegen tartjuk.
A kockára vágott vöröshagymát belerakjuk a wokba, majd üregesre pároljuk.
Miután a hagyma megpárolódott, visszarakjuk hozzá a beízesített húscsíkokat.
Ekkor felöntjük tejszínnel, ízlés szerint ketchupot adunk hozzá. (A ketchuptól kicsit édeskés, ínyenc étellé válik, ráadásul szép pirosas színt ad az ételnek.)
Miután mindezeket kicsit összefőztük, a megfőtt brokkolit kis darabokra vágjuk, és hozzáadjuk a többihez.
A tésztáról leöntjük a vizet, majd az egésszel összekeverjük.
Az étel díszítéséhez használhatunk egy kis zeller levelet, ami lehet szárított vagy friss is.
Személy szerint frisset szoktam használni, mert annak jobban kijön az aromája, jellegzetes illata.
Ha van otthon reszelt füstölt sajt, meghintem a tetejét.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 8 hónapja ezelőtt #5441

  • József
  • József profilkép
Sertéskaraj hentes módra

Hozzávalók:

8 szelet karaj
20 dkg szalonna
6-8 db savanyú uborka
1 dl vörös bor

Elkészítés:

A szalonnát apróra szeljük, kisütjük a zsírját, majd beletesszük a hosszú vékony csíkokra szelt savanyú uborkát.
Ezt addig sütjük, amíg jól átsül, kicsit meg is pirul.
Kiszedjük a szalonnás sült uborkát, majd a lében - ha kell, kicsit vízzel felengedve - puhára főzzük-sütjük a hússzeleteket.
Ha már puha a hús, egy kis borral bolondítjuk, egyet rottyantunk még rajta.
Kiszedjük a hússzeleteket, a visszamaradt szaftban átmelegítjük az uborkás-szalonnás ragut, ezt a húsokra halmozzuk, majd rizzsel, krokettel tálaljuk.
Az ételbe só nem kell, mert a szalonna sója és az uborka szaftja elég sós.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 8 hónapja ezelőtt #5442

  • József
  • József profilkép
Méteres kalács

Hozzávalók:

4 db tojás
26 dkg porcukor
10 evőkanál víz
7 evőkanál étolaj
26 dkg rétesliszt
3/4 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
Krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
Máz:
10 dkg étcsokoládé
2 kávéskanál étolaj

Elkészítés:

A tojások sárgáját jól kikeverjük a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a meleg vizet és az olajat, a rétesliszttel előzőleg elkevert sütőport, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kétfelé osztjuk, az egyik felébe két evőkanál kakaót és még egy evőkanál meleg vizet keverünk.
Két nagy (28 cm hosszú) kizsírozott, kilisztezett őzgerincforma közül az egyikbe a sárga, a másikba a barna tésztát öntjük, és forró sütőbe toljuk, de sütés közben a tüzet mérsékeljük.
Ha megsült, ezt tűpróbával ellenőrizzük /a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza/ deszkára borítjuk és ha kihűlt, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Újra összerakjuk úgy, hogy a krémmel egy barna szelethez egy sárgát ragasztunk, majd újra krém, barna tészta, krém sárga tészta… következik.
A krémhez simára keverjük pudingport a tejjel, felfőzzük, kihűtjük, majd a cukorral kihabosított margarinnal összekeverjük. Az így összeállított kalácsot a vízfürdőn megolvasztott és az olajjal elkevert csokoládéval bevonjuk.
Másnap ferdén szeleteljük, így szép tarka süteményt kapunk.
A krémhez használhatunk másfajta pudingot is pl. puncsízűt.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 8 hónapja ezelőtt #5443

  • József
  • József profilkép
Mozaikkockák

Hozzávalók:

25 dkg margarin
5 dkg reszelt étcsoki
2 teáskanál kakaópor
2 tojás
csipetnyi só
12,5 dkg porcukor
50 dkg liszt
1 tojásfehérje

Elkészítés:

A margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a 2 tojást, a porcukrot, a sót. és alalposan összegyúrjuk.
A tészta 1/4-ét elvesszük,
és téglalap alakúra nyújtjuk.
A megmaradt tésztát megfelezzük, az egyiket cipóra formázzuk, majd hűtőbe tesszük.
A másikba belekeverjük a csokit és a kakaót, cipóvá gyúrjuk, és az is mehet a hűtőbe egy kis időre.

Majd kivesszük mindkét cipót, és 1 cm vastagságúra nyújtjuk őket, majd pedig 1 cm széles csíkokat vágunk belőlük.
A kinyújtott tészta felét megkenjük tojásfehérjével, és ráhelyezünk egy sötét, majd egy világos csíkot felváltva. Soronként tojásfehérjével kenjük!
Arra figyeljünk, hogy a sötétre világos, a világosra pedig sötét csík kerüljön.
Végül a tészta másik felét is megkenjük a fehérjével, és ráhajtjuk az építményünkre, mintegy hengert formázva.
Egy kis időre hűtőbe tesszük, majd vékony szeletekre vágjuk, és sütőpapíros tepsiben, 200 fora előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 8 hónapja ezelőtt #5444

  • József
  • József profilkép
Vaníliakrémmel töltött fánk


Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő

5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojássárga
10 dkg margarin
2,5 dl tej
olaj a sütéshez
A krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
4 evőkanál kristálycukor
A tetejére:
15 dkg kristálycukor

Elkészítés:

A tésztához a tejet elkeverjük az élesztővel.
A tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot meg az olvasztott, langyos margarint összekeverjük, majd összedolgozzuk a liszttel, egy csipetnyi sóval és az élesztővel.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, meleg helyre tesszük addig, amíg kétszeresére dagad.
Ha megkelt, 1 cm vastagra kinyújtjuk, és kis korongokat szaggatunk belőle.
Forró olajban kisütjük.

Hagyományos módon megfőzzük a pudingot a használati utasítás szerint.
Ha kihűlt, nyomózsákba tesszük, a fánkok oldalán apró lyukat készítünk a tortadíszítő cső végével, és megtöltjük őket.
A cukorból lassú tűzön karamellt készítünk.
Amikor teljesen megolvadt, rálocsoljuk a krémmel töltött fánkokra. Megszilárdulás után fogyasztható.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 8 hónapja ezelőtt #5445

  • József
  • József profilkép
Minestrone (Zöldségleves)

Hozzávalók:

(8 személyre):
3 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma
2 nagy hagyma
2 burgonya
2 zsenge sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
2 póréhagyma
2 zellerlevél
1 fej karfiol
10 dkg zöldbab,
30 dkg főtt szárazbab
3 közepes nagyságú paradicsom
őrölt fekete bors

10 dkg makaróni
reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

Öblös fazékban felhevítjük az olajat, beletesszük a megtisztított, szétnyomott fokhagymát, a finomra vágott hagymát, a meghámozott, kockára vágott burgonyát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a finomra vágott póréhagymát és zellerlevelet, a virágaira bontott karfiolt és a sót.
A zöldséget üvegesre pirítjuk, vigyázzunk, hogy meg ne barnuljon! Lassan hozzáöntjük a forró vizet, fél óra múlva beletesszük a főtt babot, a meleg vízbe mártott, meghámozott, darabokra vágott paradicsomot, a borsot.
Lefödve takaréklángon negyvenöt percig főzzük.
Fél óra elteltével hozzáadjuk a darabokra tört makarónit.
Parmezán sajttal bőven megszórva, vagy a sajtot külön kínálva tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.114 másodperc