02 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5446

  • József
  • József profilkép
Zsemlemorzsapuding

Hozzávalók 8 személyre:

6 tojás
12,5 dkg mazsola
12,5 dkg cukor + a formához
3 dkg cukor
25 dkg zsemlemorzsa + a formához
2,5 dl tej
12,5 dkg darált mandula
2 dl rum
A borhabhoz:
4 tojás
2 evőkanál étkezési keményítő
20 dkg cukor
Fél liter fehérbor
1 citrom reszelt héja és leve

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk.
A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük.
A vajat a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük. Beleforgatjuk a zsemlemorzsát és hozzáöntjük a tejet. Összekeverjük, beledolgozzuk a mazsolát, egy csipet sót, a mandulát és rumot.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és lazán a zsemlemorzsás masszába forgatjuk.
Kivajazunk egy kb. 2 literes kuglófformát, és megszórjuk zsemlemorzsával.
Beleöntjük a masszát, alufóliával befedjük.
Fazékba állítjuk a formát, és annyi vizet töltünk mellé, hogy félig ellepje.
Lefedjük a fazekat, és felforraljuk a vizet.
Ezután lassú tűzön kb. 60 percig lassan főzzük a pudingot. Elzárjuk a tüzet, és még 15 percig a vízben hagyjuk a pudingot. Közben elkészítjük a borhabot.
Habosra keverjük a tojást a keményítővel, a cukorral, a borral és citrom héjával, levével.
Lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk.
Lehúzzuk a tűzről, és hideg vízbe állítjuk a fazekat.
Addig keverjük a habot, amíg kihűl.
Tálra borítjuk a pudingot, és a borhabbal kínáljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5447

  • József
  • József profilkép
Gombás máj sütőben sütve

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
30 dkg gomba (én csiperkével csinálom)
1 dl húsleves
1 dl száraz fehérbor

bors
liszt
babérlevél
petrezselyem

Elkészítés:

A csirkemájat megmosom, megtisztítom, sózott, borsozott lisztbe forgatom, és kevés olajon kisütöm.
A májnak csak pár perc sütésre van szüksége.
A kész májat egy kisebb tepsibe teszem.

Közben megpárolom a gombát, majd ráteszem a tepsiben a májra.

Egy dl húslevesben (illetve ha az épp nincs, akkor én leveskockából szoktam lét csinálni, de akkor vigyázni kell a máj sózásával, mert már ugye a leveskocka is sós) kiforralok 1 nagyobb babérlevelet.
Egy fej apróra vágott hagymát olajon megpárolok, majd hozzáadok 1 dl fehérbort és a babérleveles húslét, és ezt is a májra öntöm. Megszórom petrezselyemmel, és a sütőben kb. 200 fokon 15 percig lefedve sütöm.

Köretként én rizst szeretek hozzá, de persze főtt krumplival is tökéletes.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5448

  • József
  • József profilkép
Fehérboros-tejszínes gombakrémleves

Hozzávalók:

25 dkg csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db chili
petrezselyem

őrölt feketebors
kakukkfű
1 teáskanál olívaolaj
3 evőkanál vaj
1 dl tej
1 dl fehérbor
1 db zöldségleveskocka
1 evőkanál liszt
4 szelet toast kenyér
5 dkg trappista sajt

Elkészítés:

Egy gombát felszeletelek, a többit a hagymákkal együtt durván aprítom.
Egy fazékban kevés olajon felolvasztom a vajat, ráteszem a hagymát, majd a gombát.
Fűszerezem.
5 perc dinsztelés után a szeletelt gombákat kiveszem, a többit felöntöm vízzel, belemorzsolom a leveskockát.

15 perc elteltével beleöntöm a bort és a tejszínt.
Egy botmixerrel pépesítem a levest.
Beleszórom a lisztet, belevágom a chilit, jól elkeverem, összeforralom.

Közben elkészítem a pirítóst, a kenyeret meglocsolom olívaolajjal, sajtot reszelek rá.

A levest tányérokba merem, szeletelt sült gombát és petrezselyemzöldet rakok rá, és a sajtot pirítóssal tálalom.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5489

  • József
  • József profilkép
Lecsó gazdagon, sok hússal

Hozzávalók:

30 dkg csirkemell
25 dkg füstölt kolbász
15 dkg füstölt szalonna
1 ek zsír
3/4 kg kg paradicsom
1/2 kg hagyma
1/2 kg paprika
2 erős paprika

bors
1 csapott ek pirospaprika
kevés cukor

Elkészítés:

A csirkemellet sózom, borsozom, hagyom kicsit állni.
Egy lábosban felforrósítom a zsírt, átpirítom rajta a csirkemellet, majd kiszedem.

A szalonnát szeletekre vágom, bevagdosom és kisütöm a visszamaradt zsírban, szűrőlapáttal azt is kiveszem.
A zsírba teszem a szeletekre vágott hagymát, megsózom, 4-5 percig párolom, hozzáteszem a karikára vágott kolbász, együtt is sütöm kis ideig.

Ezután következik a kockára vágott paprika, karikára vágott erős paprika, kicsit megsózom a paprikát is, hogy puhuljon.
Amikor félig puha, hozzáteszem a paradicsomot, ekkor jön bele pirospaprika és kevés cukor, visszateszem bele a csirkemellcsíkokat is, együtt sűrűre főzöm.

Párolt rizst készítek mellé köretnek, de csak simán puha kenyérrel is finom.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5490

  • József
  • József profilkép
A tökéletes paradicsomos mártás

Hozzávalók:

2 kg paradicsom
500g vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 csilipaprika
2 evőkanál olívaolaj
300g cukor
1 teáskanál bors


Elkészítés:

A paradicsomokat forrázzuk le, hámozzuk meg és vágjuk ketté.
A magjait szedjük ki, a húsát aprítsuk fel.
A kétféle hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra és olajon pirítsuk meg.
Pároljuk 20 percig a paradicsommal.

A paprikát magozzuk ki, aprítsuk fel és keverjük a paradicsomhoz. Adjuk hozzá a cukrot, a borsot és főzzük át.

Töltsük üvegbe és szárazgőzben sterilizáljuk 30 percig.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 5 hónapja ezelőtt #5491

  • József
  • József profilkép
Kapros saláta friss zöldségekből

ozzávalók:

2 kg uborka
1,5 kg lecsópaprika
1,5 kg paradicsom
1 csomó új lilahagyma vagy 1 kg újhagyma
8 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor friss kapor
1 kanál só
2 kanál almaecet
1 csapott kanál szorbit vagy cukor
3 kanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

Minden hozzávalót ízlés szerinti, de lehetőleg kisebb darabokra felvágtam.
A paradicsomokat 8 részre, a paprikát negyedelt karikákra, az új lila hagymákat szintén, az uborkákat pedig félbe, majd három részre vágtam, és feldaraboltam.

Egy nagy keverőtálba először a lila hagymát vágtam, majd 1 kanál sóval meghintettem, jól összeforgattam, és fél óráig hagytam állni.

Ezalatt rászeleteltem a paprikát, majd ismét összekevertem.
Erre kerültek az uborkadarabok, majd az egészet elkevertem 2 kanálnyi almaecettel és 2 kanál olívaolajjal.
Egyenletesen megszórtam kevés szorbittal, majd elkevertem a nagyon apróra vágott kaporlevelekkel, melyeknek a szárait előtte eltávolítottam, és a fokhagymaolajjal, amit a következő módon készítettem.

A feldarabolt fokhagymát annyi olajjal kisebb edényben megöntöttem, hogy éppen ellepje.
Fél órás ázás után a tört fokhagymából kioldódott illóanyaga, és az így keletkezett fokhagymaolajat kevertem a salátához (a megmaradt fokhagymát másnap a marhapörkölthöz használtam el, de a fokhagymaolaj helyett megteszi 4 - 5 gerezd szétnyomott fokhagyma is).

A feldarabolt paradicsomot külön edényben enyhén megsóztam, olívaolajjal megöntöttem, majd vigyázva, hogy ne törjön, a többi hozzávalóval elkevertem.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.121 másodperc