|
|
-
József
-
|
Vinyete - erdélyi padlizsánkrém
Hozzávalók:
4-5 db padlizsán
1 hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olívaolaj (vagy ugyanennyi sűrű házi tejföl)
1 kávéskanál só vagy Vegeta
cukor
citromlé
fekete bors
Elkészítés:
A megmosott padlizsánok szárát levágjuk, a felületüket villával sűrűn megszurkáljuk, hogy sütés közben ne repedjenek meg.
A tűzhely felső, forró vaslapján forgatva, 220 °C-os sütőben 40-50 percig a héjában ráncosodásig sütjük.
A megsült padlizsánokat hideg vízben kissé kihűtjük, majd meghámozzuk.
Akkor jók, ha sötét barnászöldre, pépesre sültek, és a víztartalmuk jó részét elvesztették.
Puha, széteső belsejüket mindenestől egy üvegtálba tesszük. Hozzáreszeljük a hagymát és a fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk a sót, majd turmixgéppel az egészet simára dolgozzuk.
Ízlés szerint egy kevés cukrot, citromlevet, őrölt borsot, olajat vagy tejfölt adunk hozzá, és ezekkel is alaposan elkeverjük.
Hidegen, pirítóssal tálaljuk, van, aki majonézt is ad hozzá.
|
|
-
József
-
|
Villámgyors epres piskóta
Hozzávalók:
1 csomag piskótalap
1 csomag kakaós piskótalap
kevés gyümölcslé
100 g friss eper
150 g túró
1 csomag vaníliás cukor (ízlés szerint lehet több is)
színes díszítőcukor
Elkészítés:
A piskótalapokat szeleteljük fel.
A négy desszertestányér mindegyikére tegyünk 4 darab piskótát, melyeket csepegtessünk le a gyümölcslével.
A túrót keverjük össze a vaníliás cukorral, majd a felét halmozzuk a piskótákra.
Az epret mossuk meg és vékonyan szeleteljük fel, majd a felét halmozzuk a túrókrém tetejére.
Az eperre ismét tegyünk négy darab, gyümölcslével lecsepegtetett piskótát.
Erre halmozzuk rá a túrókrém másik felét, majd a maradék epret. Szórjuk meg színes cukorkákkal.
Az elkészített finomságot tálalás előtt egy órára tegyük hűtőszekrénybe.
|
|
-
József
-
|
Avokádós-mozzarellás saláta
Hozzávalók:
2 személynek:
1 avokádó
1 mozzarella-golyó
fejessaláta közepe
2 db hónapos retek
2 db paradicsom
2 db tojás
olívabogyó
citrom
extra szűz olívaolaj
édes chiliszósz
szezámmagos zsemle
só
őrölt fekete bors
Elkészítés:
A tojást megfőzöm, lehűtöm, meghámozom, hosszában kettévágom.
A tányérokon elrendezem a felaprított salátát, a szeletelt paradicsomot, mozzarellát, retket.
A zsemlét kettévágom, belerakom a szeletelt avokádót, locsolok rá chiliszószt.
Mellérakom a féltojásokat, sózom, borsozom, facsarok rá citromot, locsolok rá olívaolajat.
|
|
-
József
-
|
Csirkemáj lecsósan
Hozzávalók:
6-8 db csirkemáj
10 dkg császárszalonna
1 nagy vöröshagyma
6 db paprika
4 db paradicsom
só
őrölt bors
1 mk majoranna
1 tk pirospaprika
1 tk Piros Arany (csípős)
2 ek olaj
Elkészítés:
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel. A paprikát és a paradicsomot ízlés szerint vágjuk fel. A császárszalonnát kockázzuk fel. A csirkemájat vágjuk fel nagyobb darabokra.
Egy serpenyőbe kanalazzuk bele az olajat, adjuk hozzá a felkockázott szalonnát, majd addig süssük, még szép színt kap. Ezután adjuk hozzá a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd addig pároljuk, még kissé összeesik.
Ekkor adjuk hozzá a paprikát, majd pár perc után szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a csípős paprikakrémet (ez el is hagyható) sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával, majd keverjük össze.
Ezután addig pároljuk, még a paprika kissé összeesik.
Végül adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, és a paradicsomot, majd félig lefedve a serpenyőt, pár perc alatt pároljuk puhára a májat.
(közben többször rázogassuk meg, és ha szükséges öntsünk alá egy pici vizet, és ízesítsünk utána)
Közben készítsünk ízlés szerint köretet.
Én tarhonyát készítettem, de illik hozzá pl. a rizs, a bulgur, esetleg a kuszkusz is.
|
|
-
József
-
|
Kolbászos-szalonnás lecsó
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
1/2 kg paprika (vegyesen, erős is)
1/2 kg hagyma
30 dkg füstölt kolbász (vagy füstölt virsli)
20 dkg füstölt húsos szalonna
3 ek. zsír
só
cukor
piros paprika
Elkészítés:
A zsírt lábasba teszem, kisütöm benne a szeletekre vágott és bevagdosott szalonnát, a pörcöket kiveszem.
Ebbe a finom füstölt ízű zsírba teszem a szeletekre vágott hagymát, megsózom, 4-5 percig párolom.
Ezután következik a kockára vágott paprika, erős paprika és ilyenkor teszem hozzá a kolbászt, vagy virslit, vagy van amikor mindkettőt.
Kicsit megsózom a paprikát is, hogy puhuljon.
Amikor félig puha hozzáteszem a paradicsomot, ekkor jön bele pirospaprika és kevés cukor, mert minden paradicsomos ételbe kell egy kis cukor.
Addig főzöm, amíg a paradicsom elfövi a levét, jól besűrűsödik.
|
|
-
József
-
|
Klasszikus epertorta
Hozzávalók:
5 db tojás
150 g rétesliszt
150 g porcukor
ribizlidzsem
A krémhez:
200 g vaj
150 g kristálycukor
2 tojássárgája
250 ml tej
30 g simaliszt
A díszítéshez:
300 g eper
1 csomag tortazselé
kókuszreszelék
habtejszín
Elkészítés:
Mixerrel keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
A tojássárgájából készített masszába keverjük bele a lisztet, majd a felvert tojásfehérjehabot.
A masszát öntsük egy vajjal kikent tortaformába, majd süssük meg. A kész piskótatésztát hagyjuk a formában kihűlni, csak ekkor borítsuk ki.
Készítsük el a tölteléket: a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral és a vajjal.
A tejet keverjük el a liszttel, majd főzzük sűrűre.
Ha a krém kihűlt, keverjük össze a tojásos masszával.
A piskótát vágjuk szét két lappá.
A krém 1/3-át tegyük félre.
A tortalapok belső felét kenjük meg ribizlidzsemmel, aztán az egyiket az elkészített krémmel, majd borítsuk össze a két tortalapot.
A torta tetejét és az oldalait kenjük be a maradék krémmel, díszítsük eperrel, majd öntsük le az előkészített tortazselével.
Ha kihűlt, díszítsük a tortát kókuszreszelékkel és tejszínhabbal.
|
|
|
|
|