|
|
-
József
-
|
Mascarpones eperkrém
Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
60 dkg eper
8 dl habtejszín
10 dkg porcukory
olvasztott csokoládé
Elkészítés:
A megtisztított epret megmossuk ( pár szemet félreteszünk a díszítéshez ), pürésítjük.
A tejszínt kemény habbá verjük (kicsit félreteszünk a díszítéshez ), majd belekeverjük cukrot, a mascarponet, és az epret is. Tálkába töltjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fogyasztás előtt tejszínhabbal, eperdarabokkal, olvasztott csokival díszítjük.
|
|
-
József
-
|
Tejszínes jégkrémrolád gyümölccsel
Hozzávalók:
A tésztához:
6 nagy tojás
75g darált pisztácia
70 g finomliszt
120 g cukor
2 tk sütőpor
1/2 tk citromlé
1 csipet só
2 ek meleg víz
A fagyihoz:
1 nagy doboz (400 g) görög joghurt
1 tubus sűrített tej
1 doboz (200 g) tejszín
200g fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs
Elkészítés:
A sütőt 160 fok légkeverésen előmelegítem, egy nagy tepsit kibélelek egy szilikonos sütőpapírral.
Melegítsük elő a sütőt 160 fok légkeverésen.
Egy 30x40-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Válasszuk szét a tojásokat és verjük fel a fehérjét egy csipet sóval, majd tegyük félre.
A sárgáját keverjük habosra a cukorral és keverés közben csorgassuk hozzá a két evőkanál meleg vizet.
Adjuk hozzá a darált pisztáciát és a sütőporral átszitált lisztet. Kézi habverővel nagy átkeverő mozdulatokkal lazán forgassuk össze. Majd a tojáshab 1/3át is adjuk hozzá óvatos keveréssel, végül a 2/3-át is forgassuk bele.
Tegyük a masszát a sütőbe és 20-25 perc alatt légkeverés nélkül süssük világosbarnára.
Ha megsült, vegyük ki, és tegyünk rá egy sütőpapírt, arra pedig egy konyharuhát.
Fordítsuk át a tepsit, borítsuk ki a tésztát és melegen tekerjük fel.
Hagyjuk így kihűni és tegyük a mélyhűtőbe, hogy hideg legyen a tészta, amikor a fagyival megtöltjük.
Amíg a tészta kifagy, elkészítjük fagyigépben a joghurt fagyit.
A hozzávalókat előzőleg kb. egy órán át tartsuk a mélyhűtőben hogy jó hidegen kerüljenek bele a fagyigépbe.
A keverjük össze joghurtot és a sűrített tejet, verjük fel a teszínt és keverjük össze a hozzávalókat.
Majd készítsük el a fagyigépben a használati útmutatónak megfelelően.
Fagyigép nélkül öntsük egy lapos tálba, tegyük a mélyhűtőbe és félóránként keverjük át.
Ha megfagyott, vegyük elő a tésztát, tekerjük ki, fejtsük le róla a papírt, töltsük meg a fagyival és szórjük meg bőven a fagyasztott gyümölccsel.
Tekerjük fel szorosan és csomaguljuk be egy tiszta sütőpapírba, majd tegyük be a mélyhűtőbe egy éjszakára.
Másnap vegyük ki és kb. 10 perc után szeleteljük fel.
|
|
-
József
-
|
Grillezett mozzarella
Hozzávalók:
200 g mozzarella sajt
fehér kenyér (bagett vagy szendvicskenyér)
1 fej fodros saláta
olívaolaj
Az öntethez:
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál borecet
1 kanálnyi dijoni mustár
só
cukor
Elkészítés:
A kenyeret szeleteljük fel, kenjük be olajjal, és sütőben vagy grillsütőben pirítsuk meg.
A felszeletelt mozzarellát grillezzük aranyszínűre.
Az olajat keverjük össze a mustárral és a borecettel, adjunk hozzá sót és cukrot.
A salátaleveleket helyezzük tányérokra, és öntsük rájuk a kész mártást.
A grillezett mozzarellakarikákat helyezzük a kenyérszeletekre, és a salátával díszített tányérokon tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Cseresznye krémleves
Hozzávalók:
50 dkg cseresznye (magozva)
cukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj (el is hagyható)
3 db szegfűszeg
1 mk őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor
1 dl tejszín
1,5 dl tejföl
1 dl vörösbor
5 dl víz
Elkészítés:
A cseresznyét magozzuk ki, és öntsük fel a vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, és fűszereket, majd kb. 15 percig főzzük, hogy a cseresznye nehogy túlpuhuljon.
Ezután öntsük hozzá a bort, és melegítsük forráspontig.
A tejszínt és a tejfölt keverjük simára a pudingporral, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingos keveréket.
Ezután forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön.
|
|
-
József
-
|
Afrikai csirke salátával
Hozzávalók:
4 db csirkecomb
3 fej vöröshagyma
1/2 kígyóuborka
1 banán
1 evőkanál olaj
1 nagy doboz (40) olasz darabos paradicsomkonzerv
1 csipetnyi chilibors
1 evőkanál pirosarany
1 darabos ananász konzerv
Elkészítés:
A csirkecombokat kettévágjuk.
A hagymákat meghámozzuk és karikára szeleteljük.
Az uborkát és a banánt felszeleteljük.
A hagymát kis lángon teflon serpenyőben megfonnyasztjuk. Hozzáadunk egy keveset a fűszerekből, az olajat és a paradicsomot. Belekeverjük a csirkecombokat.
Lassú tűzön, fedő alatt kb. 30 percig főzzük.
Ha kell, hozzáadunk 1-2 dl vizet.
Ízlés szerint fűszerezzük.
A salátához összekeverjük az uborkát, az ananászt és a banánt.
|
|
-
József
-
|
Afrikai harcsafilé francia lecsóval
Hozzávalók:
80 dkg harcsafilé
10 dkg vöröshagyma
10 dkg burgonya
20 dkg tv paprika
20 dkg paradicsom
10 dkg cukkini
15 dkg padlizsán
4 dl paradicsomlé
1 dl olívaolaj
1 fej fokhagyma
5 dkg friss bazsalikom
1 db halászlékocka
só
bors
Elkészítés:
Olajat hevítünk külön serpenyőben a halnak, és külön a lecsónak.
Kevés harcsafilét felkockázunk, ezek majd a lecsóba kerülnek.
A többit sózzuk, borssal ízesítjük, és lassú tűzön mindkét oldalát megsütjük.
A lecsóhoz felszeleteljük a hagymát, a paprikát, a cukkinit, a padlizsánt, a burgonyát és a héjától megfosztott paradicsomot.
A burgonya lehet főtt, de nyers is.
Utóbbi esetben ez kerüljön először a serpenyőbe, és jól pirítsuk át. Csak ezután kerül mellé a többi zöldség a paradicsom kivételével, ami hamar szétfő, ezért csak később tesszük bele.
A piruló zöldségeket sózzuk, fűszerezzük őrölt borssal.
Fokhagymát szeletelünk, és a kevés kockára vágott harcsával a zöldségekhez keverjük.
Megszórjuk frissen vágott bazsalikommal.
Átforgatjuk, majd kevés vízzel felöntjük.
Fél halászlékockával ízesítjük, paradicsomlével sűrítjük, és belekerülnek a feldarabolt paradicsomok is.
Jól összeforraljuk.
Egy tányérra halmozzuk a lecsót, mellé tesszük a halat, bazsalikommal és citrommal díszítjük.
|
|
|
|
|