|
|
-
József
-
|
Ájult imám padlizsánja
Hozzávalók:
4 közepes padlizsán
1 hámozott paradicsom konzerv
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt kihagyod, kidobhatod az ételt).
Közben a paradicsomkonzervet kinyitjuk, a paradicsomokat összedaraboljuk, majd a hagymákat felkarikázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk.
Ha letelt a fél óra, a padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük.
Közben egy serpenyőben az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a majorannát, a fahéjat, a cukrot.
Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt tovább pároljuk (5-10 percig), majd hozzáadjuk a mandulát és a petrezselyem felét.
Félretesszük.
A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba.
220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám).
Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.
Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.
|
|
-
József
-
|
Alföldi nyári töltött káposzta
Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús
15 dkg rizs
zsír
1 fej vöröshagyma
1 fej káposzta
pirospaprika
3 tojás
egres (vagy keményszemű fehér szőlő)
kapor
törött bors
ételízesítő
citromlé
cukor
só
tejföl
Elkészítés:
A fejes káposztát leveleire szedjük, és sós vízben kicsit megfőzzük úgy, hogy hajlítható legyen (ne főzzük szét).
A maradék káposztát felaprítjuk.
Zsíron 1 fej finomra vágott vöröshagymát megdinsztelünk, lehúzva a tűzről pirospaprikát szórunk rá.
Erre az alapra rakjuk a szelt káposzta felét.
A töltelékhez a rizst kevés vízben megfőzzük, ha kicsit hűlt, hozzáadjuk a darált sertéshúst, sót, borsot, ételízesítőt, 3 egész tojást.
Jól összedolgozzuk, és a már kihűlt káposztalevelekbe töltjük.
A tölteléket rárakjuk az elkészített alapra, majd befedjük a maradék apró káposztával.
Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje.
Ízesítjük sóval, ételízesítővel, 1 csokor kaporral, 1 marék egressel vagy szőlővel, pici cukorral. Lassú tűzön főzzük, kevergetni nem kell.
A végén kevés citromlével tovább ízesítjük.
(Ezzel csak egyet forrjon.)
A sózással óvatosan bánjunk, mert a gombócokból is fő ki só. Tálaláskor a gombócok tetejét tejföllel meglocsoljuk.
|
|
-
József
-
|
Almás újburgonya-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg újburgonya
4 alma
10 dkg edami sajt
1 csokor újhagyma
2 dl zöldséglé, kockából
Az öntethez:
3 evőkanál fehérborecet
1/2 teáskanál cukor
1 evőkanál mustár
8 evőkanál olaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 evőkanál hántolt pirított napraforgómag
Elkészítés:
A krumplit megmossuk, héjában puhára főzzük, lehűtjük és meghámozzuk.
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a húsát kockára vágjuk.
A sajtot csíkokra vágjuk, az újhagymát pedig vékonyan felkarikázzuk.
A burgonyát felszeleteljük, és megöntözzük a forró zöldséglével. Az öntethez az ecetet, a cukrot, a mustárt jól összekeverjük, sóval és őrölt borssal ízesítjük.
Ezután belekeverjük az olajat, végül a fokhagymát is az öntethez adjuk.
A krumplit az almával, az újhagymával és a sajttal összekeverjük. Az öntetet óvatosan hozzákeverjük.
A salátát kis ideig állni hagyjuk, majd pirított napraforgóval díszítjük.
|
|
-
József
-
|
Aludttejes tökfőzelék
Hozzávalók:
1 közepes méretű tök
4-5 dl aludttej (vagy 2-3 pohár kefir)
só
apróra vágott friss kapor
a sűrítéshez tejföl és liszt
Elkészítés:
A tök két végét levágom, hosszában elfelezem, és kanállal kikaparom a belsejét.
Kisebb darabokra vágva reszelem le nagy lyukú reszelőn, majd egy nagyobb lábasba téve ráöntöm az aludttejet (vagy a kefirt). Gyengén megsózom, rászórom az összevágott kaprot, és fedő alatt készre főzöm.
Amikor puha a tök, tejföllel elkevert liszttel behabarom, és már tálalható is.
|
|
-
József
-
|
Aranygaluska mikróban sütve
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
1 dl tej
kevés élesztő
só
langyos víz
2 evőkanál olaj
10 dkg dejó
5 dkg cukor
Elkészítés:
Előbbiekből kelt tésztát készítünk, majd hagyjuk kelni.
Ha megkelt, kicsi galuskákat vajazott tepsibe vagy üvegtálba rakunk, tetejét olajozzuk és megszórjuk dejós cukorral, majd ismét galuska, olaj, dejó.
Utolsó sor tészta legyen, a tetejét kenjük be tejföllel.
10 percre tegyük a mikróba kombinált fokozatra (grillezős). Vanília- vagy csokisodóval tálaljuk.
|
Utolsó szerkesztés: 9 éve 4 hónapja ezelőtt Írta: József.
|
-
József
-
|
Ásványpotló saláta
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej saláta,
1 csomag retek,
15 dkg sárgarépa,
egy zellergumó fele,
4 dl joghurt,
olívaolaj,
1 gerezd fokhagyma,
vörösborecet,
só
Elkészítés:
Tisztítsuk és mossuk meg a zöldségeket.
A retkeket hosszanti irányban vagdossuk be, és tegyük hideg vízbe, amíg ki nem nyílnak, mint a virág.
Vágjuk karikákra a répát, csíkokra a zellert, és 2 percig blansírozzuk zubogó vízben, majd szűrjük le.
Helyezzük tányérokra a salátaleveleket, majd rendezzük el rajtuk a répát, zellert és a retkeket.
Zúzzuk össze a fokhagymát, keverjük el egy kevés sóval, ecettel és olajjal, majd ezt az öntetet osszuk el a tányérokon.
Keverjük össze a joghurtot, és minden tányér salátára öntsünk belőle egy keveset.
|
|
|
|
|