|
|
-
József
-
|
Baconbe tekert spárga újkrumplival
Hozzávalók:
2 személynek:
50 dkg spárga
12 dkg (8 szelet bacon)
8 db újkrumpli
petrezselyem
4 db csiperkegomba
10 dkg spenót
2 evőkanál majonéz
só
őrölt feketebors
olívaolaj
Elkészítés:
A spárgák végét levágom, megpucolom.
A krumplikat megmosom.
Egy nagy serpenyőben sós, cukros vízben félig megfőzöm mindkettőt. A spárgákat kiveszem, a krumplikat még hagyom hőn tartáson.
A spárgákat négyesével 2-2 szelet baconbe tekerem.
A spárgákat, a krumplikat és a megtisztított gombákat berakom a serpenyőbe, kevés olívaolajat locsolok rá, fűszerezem, beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe.
Közben a spenótot megmosom, 25 perc elteltével a spenótleveleket is a serpenyőbe teszem, átkapcsolok grill fokozatra 200 C fokra, és még 5 percig pirítom az ételt.
A tányérra teszek mindenből, a krumplikra vágok petrezselymet, és majonézzel tálalom.
|
|
-
József
-
|
Baconben sült spárga kapros joghurttal
Hozzávalók:
50 dkg fehérspárga
20 dkg szeletelt bacon
2 csésze rizs
petrezselyem
2 csésze vegyes zöldségkeverék
2 dl natúr joghurt
kapor
só
őrölt feketebors
1 mokkáskanál cukor
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A spárgákat megpucolom, a végeket levágom, sós, cukros vízben előfőzöm.
A rizst és a zöldségeket megpárolom.
A petrezselymet, kaprot felaprítom.
A spárgákat betekerem a baconba, kevés olajon megsütöm.
A joghurtot sózom, összekeverem a kaporral, a rizst pedig a felaprított petrezselyemmel.
Tálaláskor a spárgákat a tányérra teszem, meglocsolom a kapros joghurttal, mellé teszek petrezselymes rizst és zöldségeket.
|
|
-
József
-
|
Bakonyi pulykamelltekercs
Hozzávalók:
4 nagy szelet pulykamellfilé
20 dkg darált sertéshús
15 dkg húsos, füstölt szalonna
15 dkg csiperkegomba
2 nagy fej hagyma
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 csapott evőkanál pirospaprika
só
olaj
Elkészítés:
A húsos, füstölt szalonnát ledaráljuk és összegyúrjuk a sertéshússal.
Szükség esetén sózzuk.
A pulykamellszeleteket jól kiveregetjük, középre helyezzük a tölteléket és feltekercseljük.
Fehér cérnával átkötjük vagy hústűvel megtűzzük.
A húst besózzuk, majd forró olajon, körös-körül megpirítjuk.
A lábosból kivesszük, a visszamaradt olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát.
Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpároljuk, majd meghintjük a pirospaprikával.
Felöntjük 1 dl vízzel.
Sózzuk.
A mártásba visszahelyezzük a pulykamelltekercseket és fedő alatt, kis lángon megpároljuk.
A mártást tejfölben elkevert liszttel behabarjuk.
A bakonyi pulykamelltekercset galuskával tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Török töltött padlizsán
Hozzávalók:
4 db padlizsán
2 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
200 g darált hús
50 g rizs
200 g gomba
1 csomag petrezselyem
200 ml húsleves
2 evőkanál olívaolaj
só
bors
paprika
Elkészítés:
A padlizsánokat mossuk meg, hosszában vágjuk ketté, kaparjuk ki a belsejét és sózzuk be.
A darált húst olajon pirítsuk meg a hagymával, öntsük fel a húslével, pároljuk puhára.
A felszeletelt gombát, paradicsomot, a padlizsán felkockázott húsát adjuk a rizshez, fűszerezzük be, s öt percig pároljuk együtt.
Végül keverjük el a hússal és az apróra vágott petrezselyemmel is, és töltsük meg vele a padlizsánokat Grillrácsra helyezve 8-10 perc alatt süssük meg.
|
|
-
József
-
|
Tejszínes vaníliafagyi nyírfacukorral
Hozzávalók:
2 dl habtejszín
2-3 ek darált nyírfacukor
5-6 csepp vaníliaaroma
1 dl tej
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A csokit vízgőzön megolvasztjuk, majd vékonyan egy sütőpapírra kenjük, amit aztán hűtőbe teszünk.
A tejszínt felverjük, belekeverjük a nyírfacukrot, az aromát, majd a tejet.
Olyan állagra van szükségünk, mintha shake-et készítenénk (Merthogy így folyékonyan ez valójában az is!).
Megkóstoljuk, hogy elég édes-e.
Fagylaltformákba öntjük, majd kivesszük a hűtőből a megdermedt csokis papírt és kis darabokat fejtünk le róla.
Azokat a folyékony fagylaltba tesszük, a pálcikával kicsit beletömködjük, rátesszük a fedelet, és két-három órára mélyhűtőbe tesszük.
Fogyasztás előtt egy bögrébe forró vizet öntünk és pár másodpercre beleállítjuk a fagylaltformát.
Ettől a külső réteg kissé megolvad, és könnyen, szépen leszedhetjük a műanyagot a fagylaltról.
A legfinomabb úgy, ha nem mindjárt kőkeményen esszük, hanem adunk neki egy pár percet, hogy puhuljon.
|
|
-
József
-
|
Töltött sárgadinnye citromsörbettel
Hozzávalók:
1 sárgadinnye
1 őszibarack
kb. 10 dkg szeder
1 lime leve
3-4 evőkanál narancslikőr
3-4 evőkanál méz
1 doboz citromsörbet vagy vízalapú citromfagylalt
A díszítéshez:
mentalevelek
Elkészítés:
A dinnye héját alaposan mossuk meg, majd konyhai papírtörlővel töröljük szárazra.
Ferdén vágjuk le a tetejét, távolítsuk el a magokat, majd vájjunk ki kis golyókat a húsából.
Az őszibarackot cikkekben vágjuk le a magról – ízlés szerint előtte meg is hámozhatjuk –, és a cikkeket vágjuk félbe.
A szedret válogassuk át.
A gyümölcsöket óvatosan keverjük el egy nagy tálban, azután a lime-lével, a likőrrel és a mézzel ízesítsük.
Töltsük meg a dinnye alját citromsörbettel, majd kanalazzuk rá a gyümölcssalátát.
Díszítsük mentalevéllel.
|
|
|
|
|