06 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1579

  • József
  • József profilkép
Vegyes zöldséges rakott karfiol

Hozzávalók:

75-80 dkg sovány sertéshús
1 közepes fej karfiol
15-20 dkg vegyes zöldség - borsó, kukorica, sárgarépa
2 dl tejföl
2 darab közepes paradicsom
2 darab paprika
1 csésze rizs

petrezselyemzöld
vöröshagyma
bors
kömény

Elkészítése:
A karfiolt tisztítsd meg, szedd rózsákra, és párold meg forró, sós vízben.
A húst kockázd fel, és az apróra vágott hagymával, a paprikával és a paradicsommal készíts pörköltalapot, majd főzd meg benne a húst.
A rizst tedd fel főni a zöldségekkel.
Amikor minden elkészült, egy közepes méretű tepsit vajazz ki, és az alját takard be karfiollal.
Erre tedd a rizs felét, ezen pedig oszlasd el egyenletesen a pörköltet.
Takard be a megmaradt rizzsel, locsold meg a tejföllel, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 30-40 percig.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1600

  • József
  • József profilkép
Bodzaszörp tartósítószer nélkül recept

Hozzávalók / 12 adag:
kb. 25-30 db nagy frissen szedett bodzavirág
2 citrom
1 l forró víz
500 ml víz
500 ml cukor
1 zacskó étkezési citromsav

Elkészítés:



- A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.
- A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd forró vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje.
- Minimum egy éjszakán át lefedve áztatjuk a virágokat.
- Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük, és 1:1 arányú cukorsziruphoz adjuk (egy rész cukor, egy rész víz).
- Legvégül hozzáadjuk a citromsavat.
- Jól zárható üvegekbe töltjük.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1615

  • József
  • József profilkép
Bodzafánk

Hozzávalók:

20 dkg liszt
5 dkg cukor
3 tojás
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
bodzavirág
a sütéshez olaj

Elkészítés:

A fehérje kivételével a hozzávalókat kikeverjük, majd a habbá vert fehérjét is beleforgatjuk.
A bodzavirágokat belemártjuk a masszába, és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.

Tálalás előtt porcukorral meghintjük. Lekvárral is lehet tálalni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1621

  • József
  • József profilkép
Bodzalekvár almával

Hozzávalók:

3-4 kisebb üveghez:
50 dkg bodzabogyó (fekete, jó érett)
50 dkg édes alma
2 db citrom
40 dkg kristály
1 csomag vaníliás
őrölt fahéj
1 csomag dzsemesítő
1 dl víz

Elkészítés:

A bodzaszemeket egy villa segítségével húzzuk le a száráról, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Ezután a víz tetején úszkáló bodzaszemeket szedjük le, és dobjuk ki a szemétbe.

A megmosott és alaposan lecsepegtetett bodzát tegyük egy edénybe, majd nyomjuk rá a citromok levét, és öntsük rá a vizet.
Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és keverjük össze.

Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük hozzá a bodzás-cukros keverékhez, és keverjük alaposan össze.

Ezután tegyük fel a tűzre, majd néha megkeverve főzzük addig, míg a bodzaszemek összeesnek (én kb. 20 percig főztem).

Amikor a bodza és az alma is teljesen puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett szórjuk bele a dzsemesítőt.
Ezután jó alaposan keverjük össze, majd töltsük bele az üvegekbe, majd légmentesen zárjuk le.
Pár percre állítsuk fejtetőre, majd fordítsuk vissza, és hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1671

  • József
  • József profilkép
Részeges csirkemell karfiollal

Hozzávalók:

80 dkg csirkemellfilé
1 nagy fej karfiol
2 dl tejföl
2 db sovány joghurt
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál reszelt parmezán sajt

bors
curry
1,5 dl fehérbor
3 dkg bacon felkockázva
1 teáskanál libazsír
1 teáskanál liszt

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedem, és sós vízben megpárolom. A szalonnakockákat kisütöm a libazsíron.

A felszeletelt, sózott, borsozott csirkemellek mindkét oldalán megsütöm. Megszórom kevés curryvel. Ráöntöm a fehérbort, és fedő alatt puhára párolom.

A kész csirkemell szeleteket tányérra kiveszem. A lisztet, a zúzott fokhagymát, a joghurtot és a tejfölt kevés vízzel (1 dl) és a pecsenyelével simára keverem, és picit összeforralom. Visszateszem a csirkét és a karfiolt is. Megszórom a sajttal. Néhány percig párolom.

Krumplival, rizzsel tálalva igen komplett étel, de köret nélkül önállóan is finom.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1672

  • József
  • József profilkép
Karfiolleves baconnel

Hozzávalók:

1 kisebb karfiol
1-2 szelet bacon
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
chilipaprika

őrölt feketebors
fokhagyma-petrezselyem fűszerkeverék
1 db tyúkhúsleveskocka
petrezselyem

Elkészítés:

Egy lábasban kevés olajon megsütöm a feldarabolt bacont.
Kiveszem, félreteszem.
A zsíradékban megdinsztelem az apróra vágott fokhagymát, hozzáadom a rózsáira szedett karfiolt, majd feleresztem vízzel, fűszerezem.

Mikor megfőtt, tányérba merem, szórok rá bacont, aprított petrezselymet, locsolok rá olívaolajat. (Aki akarja, be is ránthatja a levest.)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.153 másodperc