|
 |
-
József
-
|
Grillzöldségek babmártással
Hozzávalók:
1 padlizsán
1 mogyoróhagyma
2 kisebb cukkini
1 db t. v. paprika
3 evőkanál olívaolaj
200 g vajbab (konzerv)
1/2 citrom
1 gerezd fokhagyma
szárított oregánó
só, bors
Elkészítés:
A padlizsánt mossuk meg, a szárát vágjuk le, és hosszában szeleteljük fel.
A mogyoróhagymát tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
A cukkinit mossuk meg, vágjuk le mindkét végét, hosszában vágjuk ketté, majd a magházát vájjuk ki.
A fele adag olajjal kenjük be a zöldségeket és grillsütőben kb. 8 perc alatt süssük meg.
Szükség szerint többször is átkenhetjük őket olajjal.
Közben a levével együtt mixeljük össze a babkonzervet, adjuk hozzá egy fél citrom levét és a szétnyomott fokhagymákat. Turmixoljuk újra, egészen finom állagúra.
Az oregánót adjuk a babhoz.
A péphez öntsük hozzá a maradék olajat, sózzuk, borsozzuk, és megint mixeljük át.
A grillezett zöldséget öntsük le a babmártással, és tálaljuk friss kenyérrel.
|
|
-
József
-
|
Dinnyesörbet
Hozzávalók:
2 nagy szelet görögdinnye
10 dkg cukor
1 dl víz
mentalevél
Elkészítés:
A dinnyét kimagozom, villával összetöröm.
A vizet felmelegítem, feloldom benne a cukrot, majd kihűlés után hozzáadom a dinnyepépet, összekeverem.
Egy dobozban beteszem a hűtőbe.
Időnként megkeverem, hogy a kristályokat összetörjem.
Amikor már fagylalt állagú, pohárba osztom fagylaltos kanállal, és mentalevéllel díszítem.
|
|
-
József
-
|
Grillezett szafaládé sajttal
Hozzávalók:
8 db szafaládé
100g kemény sajt
2 piros színű paprika
8 szelet szalonna
1 db vöröshagyma
őrölt csípős pirospaprika
grillfűszer
olaj
Elkészítés:
A szafaládét hosszában vágjuk be, a résbe tegyünk két hosszú szelet paprikát, közé pedig egy sajtszeletet és egy hagymakarikát.
A szafaládéra tekerjünk egy szelet szalonnát, majd tűzzük meg fogpiszkálóval.
Kenjük meg olajjal, szórjuk meg a grillfűszerekkel, az őrölt paprikával, és mindkét oldalát grillezzük 3 percig.
|
|
-
József
-
|
Pofonegyszerű ribiszkés süti
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg margarin
25 dkg liszt
10 dkg cukor
7 dkg dió
3 tojás sárgája
1 késhegynyi sütőpor
csipet só
A tetejére:
3 tojás fehérje
20 dkg cukor
30 dkg ribizli
Elkészítés:
A tésztához valókat jól összegyúrjuk, olajozott, lisztezett tepsiben félig megsütjük.
3 tojás fehérjét 20 dkg cukorral habosra keverjük, a félig megsült tésztára simítjuk, megszórjuk 30 dkg ribizlivel és készre sütjük.
|
|
-
József
-
|
Málnás-vaníliás muffin
Hozzávalók:
250 g friss vagy 200 g mélyhűtött málna
300 g liszt
1 tasak sütőpor
150 g cukor
1 tasak bourbon vaníliás cukor
1 csipetnyi só
2 tojás
250 g tejszínes vaníliapuding
4 evőkanál olaj
porcukor a meghintéshez
Elkészítés:
A friss málnát válogassuk át, mossuk meg és gondosan csöpögtessük le, konyhai papírtörlővel itassuk szárazra.
A tésztához a lisztet keverjük el a sütőporral egy tálban, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, a pudingot és az olajat.
A hozzávalókat robotgéppel – először alacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabbon – körülbelül 2 perc alatt dolgozzuk össze.
A málnát (ha mélyhűtöttet használunk, fagyottan) óvatosan forgassuk bele a tésztába.
A tésztát töltsük egy vajjal kikent és kilisztezett muffintepsibe, majd simítsuk el a tetejét.
170 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
A megsült muffinokat rövid ideig hagyjuk hűlni, majd hintsük meg porcukorral.
|
|
-
József
-
|
Lecsó gazdagon, sok hússal
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell
25 dkg füstölt kolbász
15 dkg füstölt szalonna
1 ek zsír
3/4 kg kg paradicsom
1/2 kg hagyma
1/2 kg paprika
2 erős paprika
só
bors
1 csapott ek pirospaprika
kevés cukor
Elkészítés:
A csirkemellet sózom, borsozom, hagyom kicsit állni.
Egy lábosban felforrósítom a zsírt, átpirítom rajta a csirkemellet, majd kiszedem.
A szalonnát szeletekre vágom, bevagdosom és kisütöm a visszamaradt zsírban, szűrőlapáttal azt is kiveszem.
A zsírba teszem a szeletekre vágott hagymát, megsózom, 4-5 percig párolom, hozzáteszem a karikára vágott kolbász, együtt is sütöm kis ideig.
Ezután következik a kockára vágott paprika, karikára vágott erős paprika, kicsit megsózom a paprikát is, hogy puhuljon.
Amikor félig puha, hozzáteszem a paradicsomot, ekkor jön bele pirospaprika és kevés cukor, visszateszem bele a csirkemellcsíkokat is, együtt sűrűre főzöm.
Párolt rizst készítek mellé köretnek, de csak simán puha kenyérrel is finom.
|
|
|
|
 |