|
|
-
József
-
|
Csábító meggyes
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg margarin
20 dkg cukor
5 tojás
30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
2 evők. kakaópor
50 dkg magozott meggy
Krém:
1 cs. tejszínízű pudingpor
4 dl tej
15 dkg cukor
20 dkg margarin
Tetejére:
3 dl tejszín
Elkészítés:
A tésztához a margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd a tojásokat egyenként hozzáadjuk, mindegyikkel jól kikeverve.
A citrom héját is belekeverjük, majd a lisztet, amibe előzőleg belekevertük a sütőport.
Egy zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük a tészta felét, a másik felébe belekeverünk 2 kanál kakaóport, majd a sárga tésztára simítjuk.
Megszórjuk a lecsepegtetett meggyel, és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A krémhez a tejből, a cukorból és a pudingból sűrű krémet főzünk, kihűtjük, majd a habosra kevert margarinnal összedolgozzuk.
Ezt a krémet kenjük a kihűlt tészta tetejére, majd a keményre vert tejszínnel díszítjük.
|
|
-
József
-
|
Diós-meggyes kalács
Hozzávalók:
Tészta:
28 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
3 tojás
10 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
csipet só
Töltelék:
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg vaj
2 evők. rum
meggybefőtt, vagy rumos meggy
Kevés langyos tejbe csipet cukrot keverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk megkelni.
A lisztet tálba szitáljuk, szélére szórjuk a cukrot, a sót, beleütjük a tojásokat, majd a megkelt élesztővel, és a maradék tejjel begyúrjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától.
Cipóba formálva, tetejét kevés liszttel megszórva 3/4 órát letakarva kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a darált diót a cukorral és a tejjel megfőzzük, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat, majd a rumot.
A tészta közben megkelt, kétfelé vesszük, kinyújtjuk, megkenjük a töltelék felével, megszórjuk lecsöpögtetett meggyel, és feltekerjük.
Kivajazott tepsibe helyezzük.
A másik rudat is elkészítjük, és letakarva fél órát tepsiben hagyjuk pihenni. Tetejét megkenjük a tojás-tej keverékével, végül 170 fokos sütőben megsütjük.
|
|
-
József
-
|
Epres párnácskák
Hozzávalók:
50 dkg-os leveles tészta (fagyasztott is jó)
25 dkg friss eper
eperdzsem
1 tojás
porcukor
Elkészítés:
A leveles tésztát papírtörlő közt hagyjuk felengedni, közben az epret apróbb kockákra vágjuk, egy pár szemet hagyva a díszítéshez.
A felengedett leveles tésztát kinyújtjuk, kisebb téglalapokra vágjuk, eperdzsemmel megkenjük, és ráteszünk a friss eperből.
Félbe hajtjuk, és hústűvel összetűzzük, hogy ne nyíljanak szét.
A tepsi aljára sütőpapírt teszünk, majd a párnácskákat rárakjuk, majd enyhén felvert tojással mindegyiket megkenjük, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük, tálaláskor porcukorral megszórhatjuk.
|
|
-
József
-
|
Joghurtos-csokis krémes süti
Hozzávalók:
egy 20×30 cm-es tepsihez:
A piskótához:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál finomliszt
1 késhegynyi sütőpor
A csokis krémhez:
1 csomag csokoládés pudingpor
10 dkg csokoládé
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
0,5 dl víz
1 evőkanál zselatin
1 dl habtejszín
A rózsaszín krémhez:
1 csomag epres pudingpor
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
12 dkg meggyes joghurt
0,5 dl víz
1 evőkanál zselatin
1 dl habtejszín
A lapok lekenéséhez:
70 ml tej és 20 ml rumaroma keveréke
A bevonathoz:
10 dkg csokoládé
1 evőkanál ét Vénusz olaj
dekorcukor
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztottam.
A fehérjéket a cukorral kemény habbá vertem, egyenként hozzáadtam a tojássárgákat, végül fakanállal hozzákevertem a sütőporral elkevert lisztet.
A tepsit szilikonos sütőpapírral béleltem.
A masszát 3 részre osztottam, majd egyenként kisütöttem a lapokat elsimítva a tepsin, 180 fokon 10-10 perc alatt.
A csokoládés krémhez a pudingport a tejjel és a cukorral simára kevertem, majd felfőztem, az apróra tördelt csokoládét is hozzákevertem, majd kihűtöttem.
A tejszínt kemény habbá vertem.
A zselatint a vízbe beáztattam, langyosra melegítettem, feloldottam.
A kihűlt csokoládés krémhez csurgattam, összekevertem, a tejszínnel lazítottam. Hűtőbe tettem a lapok betöltéséig.
A rózsaszínű krémhez az epres pudingport a cukorral és a tejjel simára kevertem, felfőztem, majd kihűtöttem.
Ezután hozzákevertem a meggyes joghurtot.
A tejszínt kemény habbá vertem.
A zselatint a vízbe beáztattam, langyosra melegítettem, feloldottam.
A joghurtos krémhez kevertem a zselatint, majd a tejszínt.
Hűtőbe tettem.
A piskótalapokat rumos tejjel egy ecset segítségével lekentem.
A rózsaszín és a csokoládés krémet külön habzsákba szedtem, és átlósan a lapokra csíkokat nyomtam belőlük felváltva.
A felső lapra rózsaszínű krém került.
A csokoládét 1 evőkanál olajjal felolvasztottam a mikróban, és a krém tetejére simítottam.
Rózsaszín dekorcukrot szórtam rá.
Hűtőbe tettem pár órára, majd szeletelve tálaltam.
|
|
-
József
-
|
Töltött paprika
Hozzávalók (4 személyre):
8 zöldpaprika
10 dkg paradicsompüré
40 dkg darált hús
8 dkg félig főtt rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 tojás
3 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
zellerlevél
1 kávéskanál pirospaprika
bors
só
Elkészítése:
A paprikákat csumázd ki, kapard ki az erét és a magjait is.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon (lassú tűzön, fedő alatt) fonnyaszd meg és hagyd kihűlni.
A darált húsba keverd bele a fonnyasztott hagymát, a félig főtt rizst, a tojást, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és sózd, borsozd.
A jól eldolgozott masszát töltsd a paprikákba.
(Ha nagyon szorosan tömöd, főzés közben a megdagadó rizs felrepeszti a paprikát.) A paradicsompüréhez adj egy liter vizet, sót, a zellerlevelet, majd forrald fel, s ebben a lében - lassú tűzön, fedő alatt - főzd puhára a megtöltött paprikákat. Közben a lisztből és az olajból készíts világos rántást.
A kész gombócokat emeld ki, a paradicsomlét sűrítsd a rántással, majd tíz perc forralás után tedd vissza a gombócokat.
A tálalás előtt még egyszer forrald össze jól az egészet.
|
|
-
József
-
|
3 hűsítő nyári ital kánikula ellen
Limonádé (1 adag)
2 ek cukroszirup
1 citrom leve
1/2 narancs leve
néhány szelet citrom, narancs, lime vegyesen
néhány mentalevél
sok jég
kb. 1,5 dl víz
A hozzávalókat pohárba töltjük, összekeverjük és fogyasztjuk.
Meggyszirupos limonádé (kb. 6 adag)
1/2 kg meggy (magozva kb. 3 csészényi)
2,5 dl cukorszirup (1 csészényi)
1 l víz (lehet szénsavas is)
2 citrom leve
sok jég
A meggyet felfőzzük a cukorsziruppal, amíg teljesen összeesik és kiadja az ízét és a színét.
Leszűrjük és a szirupot hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Hűtőben, lezárt üvegben 1 hétig eláll.
A limonádéhoz a szirupot kancsóba vagy pohárba töltjük, citromlevet, vizet és sok jeget adunk hozzá.
Összekeverjük és fogyasztjuk.
Erdei gyümölcsös jégkása vodkával (kb. 6 adag)
10 dkg áfonya
10 dkg málna
10 dkg magozott meggy
2 dl cukorszirup
2 dl vodka
1 narancs leve
kb 40 dkg jégkocka
A hozzávalókat két adagban leturmixolkjuk (jó minőségű turmixgép szükséges a jégkockák turmixolásához, ha ez nincs, használjatok tört jeget) és azonnal fogyasztjuk.
Mélyhűtőben néhány órát tárolhatjuk, a vodka miatt nem fagy azonnal kőkeményre, érdemes villával óránként átkeverni.
Tökéletes kerti party ital!
|
|
|
|
|