|
|
-
József
-
|
Rántott csirke rántott karfiollal
Hozzávalók:
10 személynek:
2 nagy csirkemell
6 egész csirkecomb
6 csirkeszárny
1 nagy karfiol
só
zsemlemorzsa
liszt
tojás
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A karfiolt előfőzzük sós vízben rózsáira szedve.
A mellet szeletekre vágjuk, a combot és a szárnyat megtisztítjuk.
Mindet lesózzuk, és fél órát állni hagyjuk.
Ezután a húst és a karfiolt is lisztbe forgatjuk, utána tojásba, majd morzsába, végül forró olajban aranybarnára sütjük.
A combokat fedő alatt, a többinél nem szükséges.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Töltött csirkefasírt brokkolis krumplipürével
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell darálva
2 db zsemle vízben áztatva, majd kifacsarva
2 db tojás
só
őrölt bors
1 kisebb vöröshagyma reszelve
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 mokkáskanál pirospaprika
A töltelékhez:
6 szelet gépsonka
6 cikk sajt
A húspogácsák beforgatásához:
1 db tojásfehérje felverve
A körethez:
krumpli
brokkoli
vaj
tej
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk.
Tenyerünkbe terítünk a húsmasszából, ráteszünk fél szelet gépsonkát, rá a cikk sajtot.
A gépsonkával a sajtot betakarjuk, majd a húsmasszát pogácsává gömbölyítjük. Tojásfehérjébe forgatjuk, és kiolajozott tepsibe rakjuk.
Mind a 12 db fasírtpogácsánál így járunk el.
200 fokos sütőben sütjük, szép pirosra.
A körethez a meghámozott burgonyát sós vízben, a brokkolit külön edényben, azt is sós vízben megfőzzük.
Mindkettőt leszűrjük, amikor megfőttek.
Összekeverjük a krumplit és a brokkolit, összetörjük, egy kis vajjal és tejjel jól kikeverjük, hogy jó pürés legyen.
A töltött húspogácsákat a brokkolis krumplipürével tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Zöldséges-gombás quiche
A tésztához:
20 dkg liszt
1 csipet só
9 dkg hideg vaj
1 tojás
1-2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
40 dkg zöldség (sárgarépa, zöldborsó, kelbimbó, cukkini, padlizsán, pritamin stb.)
20-25 dkg gomba (friss vagy konzerv)
olívaolaj
3 tojás
3 dl joghurt vagy tejföl
5-10 dkg túró
30 dkg sajt
só
bors
provence-i fűszerkeverék (e helyett rozmaring, oregánó, kakukkfű és bazsalikom keveréke)
Elkészítés:
1. A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipet sót, majd a tojást. Csak addig gyúrjuk, amíg össze nem áll (ha nem állna össze, akkor kell bele egy pici hideg víz).
2. A tésztát hűtőben pihentetjük 1 órán át.
3. Serpenyőben egy kevés olívaolajat hevítünk, majd a megtisztított és feldarabolt friss vagy fagyasztott zöldségeket beletesszük, és pirítjuk 5-10 percig.
4. Ha a gomba friss, akkor a megtisztított és felszeletelt gombát kb. 5 perc után hozzáadjuk a zöldségekhez. Amennyiben konzerv gombával dolgozunk, úgy azt elég csak 10 perc után lecsepegtetve a piruló zöldésgekhez adni. A zöldségekhez ekkor 1-2 kanálnyi vizet / konzerv gomba levét is tehetünk, majd fűszerezzük: ízlés szerint só, bors és provence-i fűszerkeverék mehet bele. Ha már a zöldségek megpuhultak, akkor félrehúzzuk, és kb. 15-20 perc alatt hagyjuk kihűlni.
5. A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és kivajazott-lisztezett tortaformába (26 cm) tesszük. Az oldalára is érjen fel a tészta!
6. Elő is lehet sütni a tésztát ún. vaksütéssel (sütőpapírral lefedve, amelybe száraz babot vagy rizst tettünk), de ez el is maradhat.
7. A töltelékhez összekeverjük az áttört túrót a joghurttal, a 3 tojással és a reszelt sajt 2/3-ával.
8. Ráhalmozzuk a tésztára a zöldségeket, majd leöntjük a túrós-joghurtos-sajtos öntettel. Kicsit megrázzuk, megütögetjük a formát, hogy mindenhova jusson az öntetből (az aljára is). Végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
9. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sütjük.
10. Langyosan is lehet már fogyasztani, de hidegen is jó.
|
|
-
József
-
|
Kolbászos-sajtos rakott karfiol
Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol
1 db kolbász
vaj
zsemlemorzsa
tejföl
1 db tojás
füstölt sajt
trappista sajt
2 db paradicsom
1 db csípős hegyes paprika
1 db chili paprika
só
őrölt feketebors
fokhagyma-petrezselyem fűszerkeverék
bazsalikom
Elkészítés:
A karfiolt rózsákra szedem, sós vízben megfőzöm.
Egy hőálló edény alját kivajazom, szórok rá zsemlemorzsát, ráhelyezem a karfiolt. Vágok rá kolbászkarikákat.
A tejfölben elkeverek 1 tojást, ráöntöm a karfiolra, fűszerezem.
Ráteszem a felszeletelt paradicsomot, az apróra vágott bazsalikomlevelet, a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát, végül a paprikákat, kevés vajat, 180 C fokon hőlégkeverésen, a végén grill fokozaton megsütöm (25 + 5 perc).
|
|
-
József
-
|
Tepsiben sült zöldséges csirke
Hozzávalók:
8 db csirke felsőcomb
4 db sárgarépa
1 kis fej karfiol
1/4 zellergumó
1/2 karalábé
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
csirke fűszerkeverék
2 ág friss rozmaring
só
Elkészítés:
A csirkét megmosom, és beszórom fűszerkeverékkel és sóval.
Tepsibe sütőpapírt teszek, és fél deci olajat beleöntök.
Rápakolom a csirkét és a megpucolt, megmosott zöldségeket, a karfiolt rózsáira szedem, a répát vastag karikára vágom, a zellert és a karalábét hasábokra, mindhárom hagymát szeletekre.
Mehet bele cukkini, padlizsán, krumpli, pasztinák, gomba is.
Rámorzsolom a rozmaring levelét, 1,5 deci vizet öntök rá, és betolom a sütőbe.
1 órát hagyom 180 fokon, majd 20 percet 220 fokon pirítom.
Burgonyapürével, rizzsel, petrezselymes krumplival tálalom. De ez elhagyható, és tálalható a vele sült zöldségekkel is.
|
|
-
József
-
|
Vaníliakrémes meggyes sütemény
Hozzávalók:
6 tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 tasak sütőpor
1 csipetnyi só
A krémhez:
2 vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
8 dl tej
30 dkg meggy
Elkészítése:
A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéhez hozzáadjuk a csipetnyi sót és kemény habbá verjük.
A sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és a kakaóport és összekeverjük a tojáshabbal.
A hab ne törjön össze, különben nem nő magasra a piskóta! 180 fokon 35-40 percen át sütjük.
Közben a pudingport összekeverjük a cukorral és a tejjel, majd megfőzzük.
Azért használunk kevesebb tejet mint amennyi szükséges, hogy intenzívebb ízt kapjunk és sűrűbb legyen a puding.
Mikor elkészült langyosra hűtjük és belekeverjük a magvazott, apróra vagdosott meggyet.
A piskótát ketté vágjuk, tortaformába tesszük és megkenjük a krémmel, majd rátesszük a tetejét. 2-órán át a hűtőben hagyjuk, így a krém megszilárdul és szeletelhetjük is.
|
|
|
|
|