17 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1673

  • József
  • József profilkép
Rántott csirke rántott karfiollal

Hozzávalók:

10 személynek:
2 nagy csirkemell
6 egész csirkecomb
6 csirkeszárny
1 nagy karfiol

zsemlemorzsa
liszt
tojás
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A karfiolt előfőzzük sós vízben rózsáira szedve.

A mellet szeletekre vágjuk, a combot és a szárnyat megtisztítjuk.
Mindet lesózzuk, és fél órát állni hagyjuk.

Ezután a húst és a karfiolt is lisztbe forgatjuk, utána tojásba, majd morzsába, végül forró olajban aranybarnára sütjük.
A combokat fedő alatt, a többinél nem szükséges.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1674

  • József
  • József profilkép
Töltött csirkefasírt brokkolis krumplipürével

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell darálva
2 db zsemle vízben áztatva, majd kifacsarva
2 db tojás

őrölt bors
1 kisebb vöröshagyma reszelve
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 mokkáskanál pirospaprika
A töltelékhez:
6 szelet gépsonka
6 cikk sajt
A húspogácsák beforgatásához:
1 db tojásfehérje felverve
A körethez:
krumpli
brokkoli
vaj
tej

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk.
Tenyerünkbe terítünk a húsmasszából, ráteszünk fél szelet gépsonkát, rá a cikk sajtot.
A gépsonkával a sajtot betakarjuk, majd a húsmasszát pogácsává gömbölyítjük. Tojásfehérjébe forgatjuk, és kiolajozott tepsibe rakjuk.
Mind a 12 db fasírtpogácsánál így járunk el.

200 fokos sütőben sütjük, szép pirosra.

A körethez a meghámozott burgonyát sós vízben, a brokkolit külön edényben, azt is sós vízben megfőzzük.
Mindkettőt leszűrjük, amikor megfőttek.
Összekeverjük a krumplit és a brokkolit, összetörjük, egy kis vajjal és tejjel jól kikeverjük, hogy jó pürés legyen.

A töltött húspogácsákat a brokkolis krumplipürével tálaljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1675

  • József
  • József profilkép
Zöldséges-gombás quiche

A tésztához:
20 dkg liszt
1 csipet só
9 dkg hideg vaj
1 tojás
1-2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
40 dkg zöldség (sárgarépa, zöldborsó, kelbimbó, cukkini, padlizsán, pritamin stb.)
20-25 dkg gomba (friss vagy konzerv)
olívaolaj
3 tojás
3 dl joghurt vagy tejföl
5-10 dkg túró
30 dkg sajt

bors
provence-i fűszerkeverék (e helyett rozmaring, oregánó, kakukkfű és bazsalikom keveréke)

Elkészítés:

1. A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipet sót, majd a tojást. Csak addig gyúrjuk, amíg össze nem áll (ha nem állna össze, akkor kell bele egy pici hideg víz).

2. A tésztát hűtőben pihentetjük 1 órán át.

3. Serpenyőben egy kevés olívaolajat hevítünk, majd a megtisztított és feldarabolt friss vagy fagyasztott zöldségeket beletesszük, és pirítjuk 5-10 percig.

4. Ha a gomba friss, akkor a megtisztított és felszeletelt gombát kb. 5 perc után hozzáadjuk a zöldségekhez. Amennyiben konzerv gombával dolgozunk, úgy azt elég csak 10 perc után lecsepegtetve a piruló zöldésgekhez adni. A zöldségekhez ekkor 1-2 kanálnyi vizet / konzerv gomba levét is tehetünk, majd fűszerezzük: ízlés szerint só, bors és provence-i fűszerkeverék mehet bele. Ha már a zöldségek megpuhultak, akkor félrehúzzuk, és kb. 15-20 perc alatt hagyjuk kihűlni.

5. A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és kivajazott-lisztezett tortaformába (26 cm) tesszük. Az oldalára is érjen fel a tészta!

6. Elő is lehet sütni a tésztát ún. vaksütéssel (sütőpapírral lefedve, amelybe száraz babot vagy rizst tettünk), de ez el is maradhat.

7. A töltelékhez összekeverjük az áttört túrót a joghurttal, a 3 tojással és a reszelt sajt 2/3-ával.

8. Ráhalmozzuk a tésztára a zöldségeket, majd leöntjük a túrós-joghurtos-sajtos öntettel. Kicsit megrázzuk, megütögetjük a formát, hogy mindenhova jusson az öntetből (az aljára is). Végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

9. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sütjük.

10. Langyosan is lehet már fogyasztani, de hidegen is jó.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1676

  • József
  • József profilkép
Kolbászos-sajtos rakott karfiol

Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol
1 db kolbász
vaj
zsemlemorzsa
tejföl
1 db tojás
füstölt sajt
trappista sajt
2 db paradicsom
1 db csípős hegyes paprika
1 db chili paprika

őrölt feketebors
fokhagyma-petrezselyem fűszerkeverék
bazsalikom

Elkészítés:

A karfiolt rózsákra szedem, sós vízben megfőzöm.
Egy hőálló edény alját kivajazom, szórok rá zsemlemorzsát, ráhelyezem a karfiolt. Vágok rá kolbászkarikákat.
A tejfölben elkeverek 1 tojást, ráöntöm a karfiolra, fűszerezem.
Ráteszem a felszeletelt paradicsomot, az apróra vágott bazsalikomlevelet, a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát, végül a paprikákat, kevés vajat, 180 C fokon hőlégkeverésen, a végén grill fokozaton megsütöm (25 + 5 perc).
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1677

  • József
  • József profilkép
Tepsiben sült zöldséges csirke

Hozzávalók:

8 db csirke felsőcomb
4 db sárgarépa
1 kis fej karfiol
1/4 zellergumó
1/2 karalábé
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
csirke fűszerkeverék
2 ág friss rozmaring


Elkészítés:

A csirkét megmosom, és beszórom fűszerkeverékkel és sóval.

Tepsibe sütőpapírt teszek, és fél deci olajat beleöntök.
Rápakolom a csirkét és a megpucolt, megmosott zöldségeket, a karfiolt rózsáira szedem, a répát vastag karikára vágom, a zellert és a karalábét hasábokra, mindhárom hagymát szeletekre.
Mehet bele cukkini, padlizsán, krumpli, pasztinák, gomba is.
Rámorzsolom a rozmaring levelét, 1,5 deci vizet öntök rá, és betolom a sütőbe.

1 órát hagyom 180 fokon, majd 20 percet 220 fokon pirítom.

Burgonyapürével, rizzsel, petrezselymes krumplival tálalom. De ez elhagyható, és tálalható a vele sült zöldségekkel is.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 8 éve 11 hónapja ezelőtt #1689

  • József
  • József profilkép
Vaníliakrémes meggyes sütemény

Hozzávalók:

6 tojás
15 dkg cukor
25 dkg liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 tasak sütőpor
1 csipetnyi só

A krémhez:

2 vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
8 dl tej
30 dkg meggy

Elkészítése:

A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéhez hozzáadjuk a csipetnyi sót és kemény habbá verjük.
A sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és a kakaóport és összekeverjük a tojáshabbal.
A hab ne törjön össze, különben nem nő magasra a piskóta! 180 fokon 35-40 percen át sütjük.
Közben a pudingport összekeverjük a cukorral és a tejjel, majd megfőzzük.
Azért használunk kevesebb tejet mint amennyi szükséges, hogy intenzívebb ízt kapjunk és sűrűbb legyen a puding.
Mikor elkészült langyosra hűtjük és belekeverjük a magvazott, apróra vagdosott meggyet.
A piskótát ketté vágjuk, tortaformába tesszük és megkenjük a krémmel, majd rátesszük a tetejét. 2-órán át a hűtőben hagyjuk, így a krém megszilárdul és szeletelhetjük is.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.125 másodperc