|
|
-
József
-
|
3-4 napos kovászos uborka recept
Hozzávalók / 8 adag
2 kg uborka
3 szál kapor
1 tk bazsalikom
1 csipet tárkony
0.5 tk fekete bors
1 tk mustármag
1 teáskanál koriander
3 gerezd fokhagyma
1 szelet kenyér
2 ek só
2 l víz (langyos)
2 teáskanál borsikafű (szárított)
Elkészítés
Az uborkát jó alaposan megmossuk, és hosszában elnegyedeljük úgy, hogy a végén hagyunk 1 cm-t, ami összetartja az uborkát.
Egy 3 literes üveg aljára helyezzük a kaprot, rászórjuk a csombort, a bazsalikomot, és a tárkonyt.
Ezután beletesszük az uborkákat is, függőlegesen, szorosan egymás mellé.
Két sorban fog csak elférni a 2 kg uborka.
Ha már az összes uborka az üvegben van, jöhet rá a többi fűszer: fekete bors, mustármag, koriander, majd a fokhagyma megpucolva és 1 szelet kenyér.
Langyos vízben feloldjuk a sót, literenként 1 evőkanányit, és az üveget teleöntjük.
2 nap után kivesszük a kenyeret az üvegből, ha szükséges feltöltjük vízzel, mert a vízből kilógó uborka megpuhul vagy megromlik.
3-4 nap után az uborkákat kivesszük az üvegből, kisebb befőttes üvegekbe tesszük át, a levet leszűrjük, és a befőttes üvegekbe öntjük.
Ha 1 evőkanál ecetet is öntünk rá, akkor pár hétig is eláll a hűtőben.
|
|
-
József
-
|
Epres limonádé rózsavízzel
CímlapEpres limonádé rózsavízzel
Keresés:
mindenhol
* mindenhol
* receptek
* cikkek
* praktikák
* alapanyagok
* szakácsok
mi van a hűtődben?
* recept
* kalória
* tápanyag
Nosalty Legnépszerűbb receptoldal
Epres limonádé rózsavízzel recept
receptek italok limonádé
SüniSüti SüniSüti receptje
Nightshopping: 10% kedvezmény minden termékre!
Kalória?
Epres limonádé rózsavízzel
Epres limonádé rózsavízzel
receptkönyvbeelkészítettem receptkönyvben hozzászólások jegyzet
hirdetés
story
Üdítő az illatos rózsa aroma a limonádéval, a nagy melegben érdemes kipróbálni
story folytatása
nehézség: könnyű
* elkészítettem: 1 alkalommal
Hozzávalók / 4 adag
* 10 ek cukor
* 1.5 dl víz
* 1 l ásványvíz
* 4 ek rózsavíz
* 3 ek eperlé (pürésített eper)
* 1 ek citromfű
* 5 dkg eper (felkarikázva)
* 2 marék jégkocka
* 2 citromból nyert citromlé
Elkészítés
1. A cukrot a 1,5 dl vízzel sziruposra forraljuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.
2. Egy kancsóba vagy tálba öntjük a citromlevet, a citromfű levelekkel leturmixolt eperpépet, az eperkarikákat, a rózsavizet és a szirupot, majd hozzátöltjük az ásványvizet is.
3. Fogyasztás előtt hűtőbe tesszük, majd jégkockával teli poharakban szervírozzuk.
|
|
-
József
-
|
Görögdinnyeleves mentával
Hozzávalók / 4 adag:
3 kg görögdinnye
3 szál menta
3 ek akácméz
Elkészítés:
A dinnyét megmossuk, leszárítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
A friss mentát bő vízben alaposan megmossuk, leszárítjuk.
A dinnyedarabokból késsel kivágjuk a húsát, kimagozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk, magas falú tálba tesszük, és botmixerrel darabosra turmixoljuk.
Ezután akácmézzel, a vékony csíkokra metélt mentával ízesítjük.
Tálaláskor a hideg görögdinnyelevest tányérokba szedjük, és mentacsúccsal díszítjük.
|
|
-
József
-
|
Dinnyekoktél
Hozzávalók:
fél görögdinnye
1 sárgadinnye
3 őszibarack
fél üveg pezsgő
5 cl barackpálinka
Elkészítése:
A gyümölcsökből formálj kis golyókat dinnyevájóval vagy kanállal.
Ennek csak esztétikai jelentősége van, úgyhogy ha inkább a kis kockákat választod, az se baj.
A pezsgőből és a pálinkából készült öntettel öntsd nyakon a gyümölcsöket. Körülbelül négy órát hagyd állni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, utána tálald szép poharakban az adagok
|
|
-
József
-
|
Csirkemell mézes sült dinnyével és vadrizzsel
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkemell
40 dkg sárgadinnye
8 szál újhagyma
2 tasak vadrizs (főzőtasakos)
3 evőkanál Vénusz olaj
4 dkg méz
1 mokkáskanál zúzott koriander
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 dl fehérbor
Elkészítés:
A csirkemelleket megtisztítjuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A dinnyét cikkekre vágjuk, magját kikaparjuk, és a héját eltávolítjuk.
Az újhagymát megtisztítjuk
Vizet forralunk, és a vadrizst a csomagolásán olvasható utasítás szerint megfőzzük, majd leszűrjük.
Az olajat felforrósítjuk, kíméletesen megsütjük benne a húst.
Amikor megsült, kivesszük.
Beletesszük a serpenyőbe a mézet, kicsit karamellizáljuk, majd rátesszük a koriandert és a gyömbért, jól elkeverjük.
A forró fűszeres mézre tesszük az újhagymát és a dinnyeszeleteket.
Mindkettőt 2-2 percig sütjük.
Ezután ráöntjük a bort, visszatesszük a húsokat, 1-2 percig pároljuk, majd a vadrizzsel körítve tálaljuk.
|
|
-
József
-
|
Rakott krumpli krémesen
Hozzávalók:
1 kg burgonya
6 tojás
2 gerezd fokhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
1 dl olívaolaj
1 kk kakukkfű (szárított)
2 ek finomliszt
5 dl tej
szerecsendió, frissen reszelve
5 dkg sajt, reszelve
10 dkg vaj
zsemlemorzsa a tepsi szórásához
frissen őrölt őrölt bors
só
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát az olajban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet.
Megszórjuk liszttel, és megpirítjuk, majd tejjel felengedjük, és állandóan kevergetve besűrítjük.
Ha szükséges, vízzel még hígítsuk, hogy tejszín sűrűségű legyen. Szerecsendiót reszelünk rá, sóval, borssal ízesítjük, majd félretesszük.
A krumplit sós vízben héjastól megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és még forrón lehúzzuk a héját.
A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk.
Egy tepsit kikenünk vajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával, majd a krumpli felét belekarikázzuk, elrendezzük az alján, sózzuk, és őrlünk rá kevés borsot.
A tojásokat rászeleteljük a krumplira, és meglocsoljuk a korábban elkészített fűszeres besamelmártás felével.
Az egészet befedjük a maradék felszeletelt krumplival, ezt is sózzuk, meglocsoljuk a maradék besamellel, és rámorzsoljuk a maradék vajat.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
Sütőbe toljuk, és 210 fokon addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.
|
|
|
|
|