11 | 01 | 2025
Főmenü
Események
January 2025
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Üdvözöl a Kunena fórum!

Árulj el néhány érdekességet magadról, mutatkozz be a fórum többi tagja előtt.
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

TÉMA: MIT EGYÜNK? - TAVASZ

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5042

  • József
  • József profilkép
Vörös káposztás rakott burgonya



Hozzávalók:

1 közepes fej vörös káposzta
5 ek napraforgó olaj
2 közepes vöröshagyma
1 babérlevél
1 dl zöldség alaplé
só ízlés szerint
1 kg burgonya
50 dkg darált sertéshús
2 dl tejföl
10 dkg sajt (tetejére)
1 dl víz

Elkészítése:

A káposztát vékony cikkekre felszeleteljük.

Olajon megfonnyasztjuk a kockára vágott vöröshagymát, rátesszük a káposztát. Hozzáadunk 1 babérlevelet, ráöntjük a zöldség alaplevet, ízlés szerint sózzuk, és közepes lángon kb. 40 percig főzzük.

A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, megpucoljuk, és felkarikázzuk. A másik vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, 1 dl vizet öntünk alá, és készre sütjük.

Egy közepes tepsit olajjal kikenünk, belerétegezünk egy sor burgonyát, ráhalmozzuk a káposztát, elosztjuk rajta a húst, elsimítjuk rajta a tejfölt, befedjük a maradék burgonyával, ráreszeljük a sajtot, és készre sütjük.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5043

  • József
  • József profilkép
Gombás burgonyafazék



Hozzávalók:

50 dkg burgonya
20 dkg gomba
1 közepes vöröshagyma
4 ek napraforgó olaj
2 csapott ek finomliszt
2 dl tejföl
3 közepes csemegeuborka
4 dl víz
2 tk fűszerpaprika
só ízlés szerint
1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk.

Olajon megdinszteljük a cikkekre szeletelt hagymát, megszórjuk fűszerpaprikával. Rátesszük a kockára vágott burgonyát és a gombát, és fedő alatt megpároljuk.

Vízzel felengedjük, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Közben hozzáadjuk a karikára vágott savanyú uborkát.

Tejföllel kikeverjük a lisztet, és ráöntjük a ragura. Tálalás előtt aprított petrezselyemmel megszórjuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5044

  • József
  • József profilkép
Tarjás-virslis krumpli bográcsban

Hozzávalók:

3 kg krumpli
60 dkg füstölt-főtt tarja
70 dkg füstölt virsli
25 dkg fodros kocka tészta
3 nagy fej vöröshagyma
3 ek zsír
2 nagyobb fehér paprika
2 közepes paradicsom
3 ek őrölt pirospaprika
2 ek só
0,5 tk őrölt bors
1 csapott ek házi ételízesítő
2 ek csemege paprikakrém

Elkészítése:

A vöröshagymát és a krumplit megtisztítjuk, előbbit apróbb, utóbbit nagyobb kockára vágjuk. A virslit felkarikázzuk, a tarját kisebb, vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomot feldaraboljuk, a paprikát apróra kockázzuk.

A zsíron a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát. Pár perc után a tarjával együtt pirítjuk.
Ízesítjük a fűszerekkel.

Felengedjük bőven vízzel, majd hozzáadjuk a krumplit. Ha már majdnem puha a krumpli, mehet bele a tészta is. Ha már a tészta is megfőtt, belekeverjük a virslit.

Megkóstoljuk, ha szükséges, még ízesítjük.

Pár perc után lehúzzuk a tűzről. Melegen, friss kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5141

  • József
  • József profilkép
Csirke a grillen

Zöldfűszeres csirke kiterítve

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagyobb csirke (kb. 1,60 kg)
A zöldfűszeres páchoz:
1/2 csokor friss kapor, megmosva, leszárazva, felaprítva (néhány szálat tegyünk el a díszítéshez)
1/2 csokor friss bazsalikom, megmosva, leszárazva, felaprítva
3 gerezd fokhagyma, tisztítva, felaprítva
5 dkg dióbél
5 dkg reszelt sajt
2 darabka citromhéj
1 dl extraszűz olívaolaj
1 dl citromlé
1 kávéskanál durva szemcséjű só
1 kávéskanál őrölt fekete bors

Elkészítés:
1. Az állat hasából és nyaktájáról eltávolítjuk a hájdarabkákat. Folyó hideg víz alatt leöblítjük a csirkét, lecsöpögtetjük, leitatjuk róla papírtörlővel a nedvességet.
2. A csirkét a hátán hosszában elvágjuk, majd kiterítjük.
3. A zöldfűszeres páchoz a kaprot, a bazsalikomot, a fokhagymát, a dióbelet, a sajtot és a citromhéjat robotgépben finomra aprítjuk.
Hozzáadjuk az olajat, a citromlevet, a sót, a borsot, valamint 1,5 dl vizet.
Még egyszer megkeverjük a géppel.
Szükség esetén tovább ízesítjük sóval és borssal – nagyon fűszeresnek kell lennie.
A krém felét műanyag lapát segítségével elkenjük a csirke mindkét oldalán (másik felét tegyük félre).
Letakarva, hűtőszekrényben hagyjuk pácolódni legalább 2 órán át, de inkább másnapig, közben egyszer-kétszer megforgatjuk, hogy a pác egyenletes legyen.
4. Amikor a grillező sütésre kész, beolajozott rostélyra fektetjük a csirkét, bőrös oldalával lefelé 12–15 percig sütjük, majd a másik oldalára fordítjuk.
Használjunk a művelethez fogót és lapátot (mindkettőt együtt). Amikor megfordítottuk a húst, rákenjük a félretett pácot, és még 12-15 percig sütjük.
A kicsöpögő zsír lángra lobbanhat, húzogassuk a csirkét ide-oda, hogy ezt elkerüljük.
Ha a bőr túl gyorsan pirulna, tegyük át a sültet a grill egy kevésbé meleg részébe.
5. A kész sültet pihentetjük néhány percig, azután tálaljuk. Grillezett cukkinit kínálhatunk hozzá.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5142

  • József
  • József profilkép
Sajtos-tejfölös lángos

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
2-2,5 dl víz
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
Valamint:
olaj a sütéshez
tejföl
fokhagyma
reszelt sajt

Elkészítés:
A tejet és a vizet meglangyosítjuk.
Egy pohárba beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjüki 1 dl tejjel.
Lefedjük, hagyjuk felfutni.

Egy tálba tesszük a lisztet és a sót, összekeverjük.
Közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.
Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztőtálba tesszük, és kb. 1 óra hosszat kelesztjük.

Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat.
Konyharuhával letakarjuk, így kelesztjük tovább.
Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor lehet kezdeni sütni.

Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, hogy a maradék olajat is felszívja.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

MIT EGYÜNK? - TAVASZ 9 éve 6 hónapja ezelőtt #5143

  • József
  • József profilkép
Hűtős kefires lángos

ozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 dl kefir
2 db tojás
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
2 kávéskanál só
1 kávéskanál kristálycukor
étolaj
45 dkg tejföl
20 dkg trappista sajt
3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, a tojást, a kefirt és a felfuttatott élesztőt.
A tésztát alaposan kidolgozzuk.
Kiveszünk belőle annyit, amennyit sütni szeretnénk, a többit a hűtőbe tesszük.
Gombócokat csípünk belőle, hagyjuk 20-30 percet kelni.

A sajtot lereszeljük. A tejfölt kikeverjük az átnyomott fokhagymával és egy csipet sóval.

Olajos kézzel széthúzogatjuk a tésztát, és bő olajban kisütjük. Az első oldalát fedővel lefedve, a másik oldalát fedő nélkül sütjük.

A lángosokat megkentem fokhagymás tejföllel, majd reszelt sajtot szórtam rá.
A maradék tésztát kiolajozott nylon zacskóban vagy dobozban a hűtőben több napig tárolhatjuk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.263 másodperc